forum speccy.pl

ZX Spectrum => HARDWARE => Wątek zaczęty przez: gregoryi w 2018.05.16, 00:35:25

Tytuł: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.05.16, 00:35:25
Cześć.

Jakiś czas temu kupiłe ZX +3.

Po zrobieniu kabla RGB mam takie artefakty jak na obrazkach.
Po Composite obraaz jest jak najbardziej poprawny.
Kabel zrobiony wg instrukcji znanej wszystkim.

Pytanie:
Czy mogę mieć uszkodzone wyjście RGB?

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: pear w 2018.05.16, 06:06:43
Próbowałeś na innym monitorze ?
Wygląda jakby monitor jednocześnie próbował wyświetlać RGB i composite video.
Tytuł: Odp: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.05.16, 07:27:17
Niestety nie.

Fakt, mam kapryśny monitor, musi być "Blanking" inaczej nie odpali obrazu poprawnie.
Composite mod mam od Ciebie, więc tu idzie bez problemu super obraz.
Do "Blanking" mam podciągnięte to niby 12V (opis na schemacie kabla) z nogi 1, bo inaczej obraz jest prawie czarny.

A może wymienić R44 na jakiś mniejszy, może sygnał 0,9V na "Blanking" jest za niski (0,9V) dla mojego monitora.
Tam jest 1K może wystarczy 470 ohm.
Tytuł: Odp: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.05.16, 07:53:36
Wymień R44 na 680R lub nalutuj na istniejący 1K0.
Tytuł: Odp: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.05.16, 18:05:53
Zmniejszenie R44 pomogło.
Obraz żyleta.
Dzięki.
Tytuł: Odp: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.05.16, 19:34:06
W 99% z oryginalną wartością tego działa dobrze i przełącza na RGB chociaż napięcie przełączające jest w dolnej granicy...
Miałem dwa przypadki gdy trzeba było zmniejszyć jego wartość chyba przy współpracy z TV  LG LCD
Pod jaki sprzęt podłączałeś.
Tytuł: Odp: ZX Spectrum +3 zły obraz po RGB
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.05.16, 19:57:39
Właśnie pod LG 24MT58DF-PZ.
Bardzo kapryśny ale obraz daje fajny jak już odpalisz.

Wydaje mi się jak byłby sam sygnał SYNC to nie byłoby problemu.
Jak jest pełny CVBS to dzieją się takie klocki.

Pozdrawiam.