Autor Wątek: 16k ram module  (Przeczytany 10677 razy)

ediman

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 50
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #30 dnia: 2018.05.18, 08:28:34 »
Mój ZX81 po podłączeniu 16k pokazuje obraz biały albo taki jak w załączniku.
Jakieś sugestie?

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3645
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • Mordimer Madderdin
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #31 dnia: 2018.05.18, 09:36:21 »
Padnieta kość ramu w module, jeżeli bez modułu Zeddi pracuje poprawnie. Podłączenie modułu 16K powinno dołączać wewnętrzna pamięć (/RAMCS zwarty do +5V, często na żywca, chociaż zalecane jest aby przez rezystor 330R).

Jaki masz ten plecaczek 16K?

ZX81 startuje w trybie "FAST", przeprowadza test pamięci (obszaru 16-32K) i jeżeli wszystko OK, przechodzi w tryb "SLOW" i wyrzuca na ekran znak zachęty "K".
KL
-----
Poszukuję TS1500, TK95 oraz C=116.

pear

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 4914
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #32 dnia: 2018.05.18, 10:02:47 »
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na elementy przetwornicy.
Miałem jeden egzemplarz, w którym była didoa Zenera 12V na napięciu -5V.
Napięcie podłoża -12V to znacznie więcej niż podaje specyfikacja pamięci 4116.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3645
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • Mordimer Madderdin
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #33 dnia: 2018.05.18, 10:51:53 »
A gdyby tak na chama wywalic cala te przetwornice i wsadzic step-upa na +12 i LM7905 dla -5. No dobra, mozna tez wybebeszyc calosc, wywalic cala pamiec dynamiczna, wsadzic jednego SRAMa i po zawodach. Choc w tym drugim przypadku, latwiej podmienic wewnetrzne 1K na 62256.
KL
-----
Poszukuję TS1500, TK95 oraz C=116.

ediman

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 50
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #34 dnia: 2018.05.18, 11:10:45 »
Padnieta kość ramu w module, jeżeli bez modułu Zeddi pracuje poprawnie. Podłączenie modułu 16K powinno dołączać wewnętrzna pamięć (/RAMCS zwarty do +5V, często na żywca, chociaż zalecane jest aby przez rezystor 330R).

Jaki masz ten plecaczek 16K?

ZX81 startuje w trybie "FAST", przeprowadza test pamięci (obszaru 16-32K) i jeżeli wszystko OK, przechodzi w tryb "SLOW" i wyrzuca na ekran znak zachęty "K".

Bez modułu pracuje poprawnie. dołączam zdjęcie plecaczka.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3645
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • Mordimer Madderdin
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #35 dnia: 2018.05.18, 11:55:31 »
http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=2563.msg35730#msg35730 - tu masz schemat tego modulu. A bez jego rozkrecenia, sprawdzenia napiec w jego przetwornicy nie obejdzie sie. A tak na marginesie sprawdz czy masz napiecia +9V i +5V na zlaczu krawedziowym Zeddiego.
KL
-----
Poszukuję TS1500, TK95 oraz C=116.

trojacek

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 4384
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #36 dnia: 2018.05.18, 12:02:22 »
A gdyby tak na chama wywalic cala te przetwornice i wsadzic step-upa na +12 i LM7905 dla -5.

7905 to stabilizator, nie zrobi napięcia ujemnego z dodatniego. Do tego musi być jakaś przetwornica, choćby step down galwaniczny (bez wspólnej masy).

Cytuj
No dobra, mozna tez wybebeszyc calosc, wywalic cala pamiec dynamiczna, wsadzic jednego SRAMa i po zawodach. Choc w tym drugim przypadku, latwiej podmienic wewnetrzne 1K na 62256.

Dokładnie, prościej wewnętrznie. Wymiana DRAM na SRAM wygląda moim zdaniem jak kupa. Na plus jest mniejsze zużycie prądu. Ale 4116.w module prościej jest wymienić na 4164, z niewielką modyfikacją druku.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3645
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • Mordimer Madderdin
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #37 dnia: 2018.05.18, 12:05:26 »
W tym module ingerencja w druk bedzie minimalna, poniewaz cala pamiec i przetwornica siedza na osobnej plytce. Mozna zamienic cala plytke na nowa z jednym SRAMem i bedzie mniej kupowato ;P.

-5V mozna zrobic na 555 ;) do zasilania 8 kostek RAM wystarczy (40mA) ;)
« Ostatnia zmiana: 2018.05.18, 12:16:14 wysłana przez Klaud »
KL
-----
Poszukuję TS1500, TK95 oraz C=116.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3645
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • Mordimer Madderdin
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #38 dnia: 2018.06.25, 08:44:13 »
Ten Zeddi (wraz z plecakiem) edimana trafił do mnie. Moduł 16K działa, tylko nie zawsze kontaktuje na złaczu krawedziowym. Czyszczenie złącza krawedziowego nie pomaga, ale kawałek rzepa i po krzyku. Przetwornica "plecaczka" koszmarnie sieje zakłóceniami, tak że śmieci są widoczne w sygnale wizji. Swoją drogą, ktoś grzebał w Zeddim i podmienił PROM na EPROMa.
KL
-----
Poszukuję TS1500, TK95 oraz C=116.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3645
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • Mordimer Madderdin
Odp: 16k ram module
« Odpowiedź #39 dnia: 2018.06.25, 17:26:04 »
Moduł 16KB RAM, produkcji Sinclaira w wydaniu 3 składa się z jednej płytki. Jest na niej 8 kości RAM typu 4116, jeden 'LS157 i oczywiście :o ULA :o. Hi-res w standardowej konfiguracji nie działa. W ruch poszedł nóż, dodatkowo dwie diody Schottky'ego (BAT85), rezystor 4K7 i 5 cm kynaru. Pajęczak ładny nie jest, ale działa 8)

Filmik: https://www.dropbox.com/s/zhc1gev0ouh0v69/ZX16K_RAM_hires_01.mp4?dl=0

Schemat i opis modyfikacji znajdują na tej stronie: The ZX 81 platform.
KL
-----
Poszukuję TS1500, TK95 oraz C=116.