Udało mi się doprowadzić mojego HQ128issue2D do satysfakcjonującego stanu

:
ostatnie dwa problemy:
...
W przypadku procesora CMOS demko MDA nadal źle dekoduje kolor na ramce i ma zakłócony dźwięk, i jw. niektóre demka nie uruchamiają kolejnej części.
Ale za to działa już poprawnie divMMC (co prawda musi być przestawiony przełącznik odwracający sygnał zegara, ale wg informacji od Zaxona przy timex'ach, tosterach i klonach może to być wymagane).
...
Ten problem nie dotyczy samego HQ128, lecz w ogóle ZX Spectrum z różnymi procesorami CMOS.
Zrobiłem eksperyment i włożyłem problematyczne CPU CMOS do ZXS128+2 (szarego) i ... uzyskałem identyczne objawy: MDA demo - błędne dekodowanie koloru i zakłócenia dźwięku, divMMC - wymaga odwróconego zegara.
Więc to bardziej owoc 100% kompatybilności niż problemów HQ128. Jako rozwiązanie należy stosować odpowiednie procesory

W moim przypadku obok NMOSowych Zilogów sprawdzaja się NMOSowe NEC D780C-2. Natomiast nie poprawnie działał obok CMOSowych Zilogów, NMOSowy SGS Z8400AB1.
... w przypadku procesora NMOS (i CMOS) bez zmian (niektóre demka nie uruchamiają kolejnej części) btw - to dema na ZX48+AY na pisanych pod ZX128 nie spotkałem na razie problemu.
...
Tu poprosiłem o wsparcie Don Superfo i dzięki jego uprzejmości mogę zacytować poniższe rozwiązanie:
"The problem in issue 2D is relate to AY decoder. In issue 2D I used only U4 to decode both port 0x7FFD and AY port, it's not perfect decoder. You can try remove pin 6 from 5V and connect it to M1 of Z80. If it still doesn't work you need to add another 74HC138 to separate AY decoder, see attached picture"
I faktycznie zadziałało po podaniu sygnału M1 z CPU zamiast VCC na pin6 U4 (74HCT138AP) wszystkie problematyczne dema działają, m.in.: Smash Megademo, Lyra II Megademo, New View (48k).

Co do rozwiązania z drugim 74HC138 (patrz zdjęcie), to mam wątpliwości, bo jest to rozwiązanie stosowane w HQ128issue3H a tu sprawdzał demo z80pio i też miał problem. Wydaje się, że tu również należałoby wykorzystać sygnał M1 (nie testowałem tego rozwiązania). Sam sprawdzałem tylko rozwiązanie z wykorzystaniem sygnału M1 przez U4, u mnie działa i je polecam.