ZX Spectrum > NAPRAWY

[48k issue 4A] Problem z interfejsem Kempston

(1/5) > >>

marmazzaa:
Cześć,

wróciłem do problemów z działaniem interfejsu kempston (cały czas aktywny ruch w prawo). Okazało się że problem występuje nawet przy odpiętym interfejsie i uruchomieniu gry.

Podmieniłem na ULA na sprawdzony - bez zmian. Wreszcie wpaliłem ROM diagnostyczny od Retroleum i wypluł taki oto komunikat:
*** ALERT <KEY STUCK>**
Port 254 - %11011101

Nie jest to problem związany z klawiaturą - jest tak samo bez niej.

Zatem któryś z układów wpięty w szynę danych jest zatrzaśnięty w stanie wysokim, dobrze myślę ?

pear:
Miałem kiedyś przypadek, że przyciśnięta była od spodu płyty przydługa końcówka rezystora podciągającego linie klawiatury do sąsiadującej z nim nogi od ULA. Są zlokalizowane bardzo blisko siebie.

perinoid:
Sprawdź, czy nie masz jakiegoś syfu w gnieździe klawiatury, od spodu płyty albo na płycie zwierającego ścieżki. Może to jest aż tak proste.

marmazzaa:
Dzięki za odpowiedzi.

Przyjrzałem się płycie od góry i spodu. ULA, ROM i 2 "dolne" pamięci są w podstawkach. Poza kilkoma podejrzanymi ścieżkami w okolicy RAMu nie znalazłem od spodu nic niezwykłego.

Klawiatura działa bez zastrzeżeń, również ładowanie zarówno z taśmy jak i z Just nano SD działa znakomicie. Problem dotyczy jedynie samoczynnej aktywacji joysticka w prawo poprzez interfejs kempston.

Jak zaznaczyłem wcześniej - nawet bez wpiętego interfejsu kempston prawy kierunek jest stale wciśnięty.

KWF:
Jakie wartość otrzymujesz po wykonaniu programu:

--- Kod: ---10 PRINT IN 31
20 PRINT IN 254
RUN
--- Koniec kodu ---

Bez podłączonego czegokolwiek do złącza krawędziowego oraz wejścia/wyjścia magnetofonowego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej