ZX Spectrum > MUZYKA

Timer КР580ВИ53 jako generator dźwięku

<< < (11/15) > >>

Gelip:

--- Cytat: steev w 2021.06.03, 20:44:59 ---Tak i nie.
Jeśli znajdziesz / napiszesz w trackerze dla AY utwór który nie korzysta z generatora szumu, obwiedni i regulacji głośności (czyli korzysta jedynie z generatorów dźwięku) to można pokusić się o jego konwersję na 8253. W każdym innym przypadku trzeba przerabiać utwór.

--- Koniec cytatu ---
Na początek dobre by było i to :)

--- Cytat: damik w 2021.06.03, 22:07:22 ---Tak może trochę OT, ale zastanawiałem się na tym czy jest gdzieś dostępne jakieś repozytorium utworów na 8253 ?
Czy jest też opisany format tych plików muzycznych ?
--- Koniec cytatu ---
Z 8253 było trochę klonów ZX Spectrum ale chyba niewiele. Ja przynajmniej nie znalazłem na razie żadnego repozytorium utworów.

Wiem, że na rosyjski klon Вектор-06Ц powstało wiele gier z muzyką graną właśnie przez КР580ВИ53:
Вектор-06Ц, звук в играх со стандартным синтезатором ВИ53 (Vector 06c, Sound VI53 Games)
Вектор-06Ц, демка Lyra II-3 (Vector 06c, Lyra II-3 demo) - to nawet fajna muzyczka w połączeniu z AY :)

Za pomocą Вектор-06Ц i КР580ВИ53 odtwarzają nawet zwykły dźwięk PCM: Вектор-06Ц, цифровой звук через ВИ53 (Vector-06C, PWM Digital Sound)

steev:

--- Cytat: steev w 2021.06.03, 20:44:59 ---Jeśli znajdziesz / napiszesz w trackerze dla AY utwór który nie korzysta z generatora szumu, obwiedni i regulacji głośności (czyli korzysta jedynie z generatorów dźwięku) to można pokusić się o jego konwersję na 8253. W każdym innym przypadku trzeba przerabiać utwór.

--- Koniec cytatu ---
Tja.
Dwa utwory grane przez przepisywanie na żywca tylko częstotliwości generatorów.
Brzmi tak sobie, w porównaniu z AY :)
(inna sprawa że player przerobiony na kolanie, więc nie ma gwarancji że odtwarza prawidłowo...)
Najwygodniej się to mi odpalało na emu.exe z konfiguracją СОВМЕСТ

Gelip:

--- Cytat: steev w 2021.06.05, 01:58:08 ---Dwa utwory grane przez przepisywanie na żywca tylko częstotliwości generatorów.
Brzmi tak sobie, w porównaniu z AY :)
(inna sprawa że player przerobiony na kolanie, więc nie ma gwarancji że odtwarza prawidłowo...)
Najwygodniej się to mi odpalało na emu.exe z konfiguracją СОВМЕСТ

--- Koniec cytatu ---
To nie są proste utwory ale działa na moim Bajcie  :D
Emulator EMU nie emuluje idealnie 8253 ale od biedy dobre i to. Według mnie w porównaniu do Bajta odtwarza za szybko.

Dużo roboty z tymi częstotliwościami? Dałbyś radę zrobić konwerter ay to 8253?

Tutaj gość zrobił emulator AY na 8253 dla komputera Вектор-06Ц - tam piosenki brzmią ładnie:
Эмулятор AY-3-8910 на КР580ВИ53

steev:

--- Cytat: Gelip w 2021.06.05, 07:35:07 ---Dużo roboty z tymi częstotliwościami? Dałbyś radę zrobić konwerter ay to 8253?

--- Koniec cytatu ---
Przesunąć pięć bitów w lewo :)
To co gra w tych pliczkach, to oryginalny player PT3, tylko dane dla generatorów są przesuwane i wrzucane na porty 8253.
Wystarczy podstawić mu inny moduł i tyle.

--- Cytat: Gelip w 2021.06.05, 07:35:07 ---Tutaj gość zrobił emulator AY na 8253 dla komputera Вектор-06Ц - tam piosenki brzmią ładnie:
Эмулятор AY-3-8910 на КР580ВИ53

--- Koniec cytatu ---
Zassałem, zerknę.

Gelip:

--- Cytat: steev w 2021.05.30, 21:21:13 ---playI.tzx - dla emulatora z intelem (nie startuje sam, trzeba dać RANDOMIZE USR 32768)
--- Koniec cytatu ---
Czy mógłbyś skompilować plik playI.tzx aby były w nim oddzielne moduły odtwarzacza i danych muzycznych? Chciałbym poeksperymentować z konwersją muzyki do formatu 8253 a player przydałby się do odtwarzania. Czy playerem PT3, który zamieściłeś (совмест.zip) można też odtworzyć dane muzyczne z pliku playI.tzx ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej