ZX Spectrum > MUZYKA
Trackery / formaty / playery
Abrimaal:
Czy istnieje jakiekolwiek oprogramowanie do konwersji, importu danych muzyki z jednego formatu do drugiego?
Interesują mnie przede wszystkim Beepola (dowolny engine) <-> Vortex Tracker 2
SID, SAP, MOD itp --> Vortex Tracker 2 lub Beepola.
Tygrys:
Obawiam się że nikt takich konwerterów nie napisał. Napisanie ich, zwłaszcza .SAP czy .SID do VT (pt3) jest wręcz nie możliwe.
sect0r:
http://foro.speccy.org/viewtopic.php?f=6&t=741
Trochę offtopowo ale coś gdzieś tam dzwoni w jakimś kościele
Abrimaal:
To jeszcze nie jest to. Istnieją utwory na ZX ramka w ramkę przeniesione z C64 czy Atari. Trudno mi też uwierzyć, że np. Rob Hubbard robiąc muzykę do Thundercats pisał od początku ten sam utwór na każdą z platform. Nie mam na myśli brzmień instrumentów, które trzeba dostroić, ale same dane muzyki. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób zapisane są dane w dwóch różnych trackerach. Beepola to potrafi, można napisać utwór w wybranym engine i przełączyć na inny.
WAV2AY i MID2AY generują ogromne pliki (~30kB) dla 1 minutowego utworu, niezgodne z żadnym trackerem, więc nieedytowalne.
Pośrednim rozwiązaniem może być MIDI, jest SID2MIDI i jest MIDI2VT (AutoSiril), którego jeszcze nie testowałem, ale wygląda na to, czego właśnie szukam.
Znalazłem także w źródle singla na beeper plik .xm, w którym prawdopodobnie został napisany utwór i przeniesiony do ZX (A może odwrotnie), ale jednak coś już istnieje.
Pytam dlatego, żeby nie tracić długich lat na coś, co już zostało zrobione.
Plik .xm ma dodane rozszerzenie .bin, żeby przeszedł przez cenzurę ;)
Tygrys:
--- Cytat: Abrimaal w 2015.03.09, 19:15:32 ---Z całą pewnością nikt się nie zgłosi.
--- Koniec cytatu ---
Nikt się nie zgłosił, a ja miałem w koncu trochę wolnego i .... podsyłam zmodyfikowany kod playera (patrz pierwsze linie).
Do tego test.asm, który może się przydać do testów ;)
Jak tego używać (skompilowane pod standardowy adres 49152):
49152 - tutaj inicjujesz muzyczke, jej numer musisz miec w A
49155 - odegranie kolejnej ramki muzyki.
49158 - wyciszenie dzwieku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej