ZX Spectrum > WSPÓŁCZESNE KLONY
Dostępność części
Atlantis:
Swoją drogą, ktoś może kupował ostatnio CPLD do Sizif-a na Aliepress? Macie jakiegoś sprawdzonego dostawcę?
Złożyłem już w przeszłości dwa egzemplarze rewizji D korzystając z układów z tego źródła - obydwie działały nie gorzej od egzemplarza ze scalakiem kupionym w DigiKey. ;)
Teraz jednak w "dobrych" sklepach tych układów już nie ma, na Aliexpress jeszcze są dostępne, jednak wolałbym kupić u sprawdzonego sprzedawcy. ;)
Gryzor:
--- Cytuj ---Czas pokazał swoje
--- Koniec cytatu ---
Spoko, jest juz kolejna wersja na Artix 7 - trzeba brac to co jest teraz.
W zasadzie to czy w srodku jest FPGA czy Geforce przestaje miec znaczenie.
Na koniec mamy komputer ktory mniej lub bardziej udaje ZXa. Po przepuszczeniu przez HDMI tylko nieliczni beda w stanie odpowiedziec na pytanie - czy tak powinno byc ?
damik:
Kupowałem do Sizifa512 wszystkie CPLD.na Ali... do wersji D i E oraz do jego płytki EXT, wszystkie były nawet sprawnie (ale już czymś wcześniej zaprogramowane), jednak te bufory obok *245 nie okazały się już godne zaufania.
Inni koledzy mieli nieco mniej szczęścia z tego co słyszałem i dostawca nie jest gwarantem sprawności bo wszystkie te układy były z wylutu a decyduje tu jedynie szczęście kupującego. ;)
Atlantis:
--- Cytat: damik w 2023.03.18, 20:42:33 ---Kupowałem do Sizifa512 wszystkie CPLD.na Ali... do wersji C, D oraz do jego płytki EXT, wszystkie były nawet sprawnie (ale już czymś wcześniej zaprogramowane) , jednak te bufory obok *245 nie okazały się już godne zaufania.
Inni koledzy mieli nieco mniej szczęścia z tego co słyszałem i dostawca nie jest gwarantem sprawności bo wszystkie te układy były z wylutu a decyduje tu jedynie szczęście kupującego. ;)
--- Koniec cytatu ---
Pytam bo na Ali jest spory rozrzut jeśli chodzi o cenę EPM1270 - najtańsze kosztują w okolicy 7 zł, większość jest po kilkadziesiąt, jest tez kilka ofert (rzekomo) nowych układów za około 100 zł.
Tych buforów też będę potrzebował, bo zostały mi tylko dwie sztuki. Resztę zużyłem na budowę poprzednich Sizifów (rev. D) i tamte działały, chociaż też były kupione na Aliexpress.
damik:
Kupowałem CPLD w okolicach 80 zł jeśli dobrze pamiętam w sklepie YUXINYUAN Official Store.
FPGA do ZX Uno kupowałem jeszcze w okolicach 50zl a teraz ten sam sklep ma je po ponad 500zl.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej