ZX Spectrum > RÓŻNOŚCI
Jak najszybciej "softowo" wczytywać gry np. .tap z PC/smartfona na ZX Spectrum?
amigancik:
Wątek parokrotnie występował, to jednak jak czytam utykał w gąszczu rozważań teoretycznych, pasm, widm, herców, sinusoid, kodowania itd. itp...
Który konkretny program na PC lub Android i przy jakiej konfiguracji/ustawieniach potrafi najszybciej (tryb turbo) wczytywać gry i programy do ZX Spectrum ?
czy tutaj jest to rozwiązanie https://code.google.com/archive/p/otla/downloads ?
Czy może ktoś najprościej bez wgłębiania się w meandry tematu, aby nie utknąć na teoretycznych rozwiązaniach, które w dodatku w praktyce albo nie działają albo z innych powodów nie dają się zastosować, przedstawić łopatologicznie jakieś rozwiązanie na wczytywanie możliwie najszybciej gier i programów z pomocą PC lub Smartfona (bez rozwiązań sprzętowych typu divide itp.)
tooloud:
OTLA
amigancik:
--- Cytat: tooloud w 2022.12.25, 23:04:52 ---OTLA
--- Koniec cytatu ---
ściągnąłem program, wczytałem Bomb Jack, wciskam "play" mija parę sekund i na ekranie
"0 OK, 10:3"
próbuje jeszcze raz
"R Tape loading error, 10:2"
no i tak w kółko albo to, albo to w każdym razie nie wczytuje się, czy jakieś ustawienia powinienem zmienić defaultowe ?
zaxon:
No tak to jest jak sie od razu do praktyki przechodzi. Olewając teorię bo po co to komu ? :D
Źle skonwertowałes plik w OTLA w pierwszym przypadku.
W drugim przypadku , zły poziom sygnału wyjściowego. A o tym było juz tyle pisane że wstyd sie pytać nawet.
amigancik:
--- Cytat: zaxon w 2022.12.27, 17:02:52 ---No tak to jest jak sie od razu do praktyki przechodzi. Olewając teorię bo po co to komu ? :D
--- Koniec cytatu ---
ehhhhh weź i weź... :)))
--- Cytat: zaxon w 2022.12.27, 17:02:52 ---Źle skonwertowałes plik w OTLA w pierwszym przypadku.
--- Koniec cytatu ---
A jak trzeba dobrze ? Bo po próbach konwertowania w najlepszym przypadku po wczytaniu programu następuje reset Spectruma
--- Cytat: zaxon w 2022.12.27, 17:02:52 ---W drugim przypadku , zły poziom sygnału wyjściowego. A o tym było juz tyle pisane że wstyd sie pytać nawet.
--- Koniec cytatu ---
ustawiałem przeróżne poziomy sygnału, bez rezultatu
Czy nie prościej było jeśli wiesz udzielić praktycznych wskazówek
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej