ZX Spectrum > RÓŻNOŚCI

Czy ktoś może pomóc w sprawie C64?

(1/5) > >>

Gelip:
Wiem, że forum ZX ale przecież było wielu użytkowników, którzy mieli zarówno i ZX i C64.

Ktoś może pamięta dokładnie jak to było z wgrywaniem gier z kaset za pomocą kartridża BB4 w Turbo? Tutaj napisałem o co mi chodzi:
BB4 - wgrywanie z kaset

paroos:
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie :)
Wciskasz F5 i łądujesz z magnetofonu.
Jak ładowanie się skończy, to wciskasz F3 i grasz :)

Procedura z wpisywaniem ręcznie RUN to alternatywny sposób, bo czasem np. trzeba było wyłaczyć BB poleceniem przed uruchomienim wczytanego softu.

Gelip:
@paroos
Dzięki za szybką odpowiedź.

Sprawdzam w emulatorze CCS64 bo nie mam prawdziwego C64 i F5 oraz F3 faktycznie działa (w emulatorze klawisze te same co w prawdziwym C64).
F5 pamiętam na 100% i ten ekran co w załączniku F5.png, następnie wciskało się PLAY na magnetofonie, gra wgrywała się - paski czarno-purpurowe. Dalej zawsze byłem przekonany iż gra ładuje się automatycznie jak w ZX Spectrum i nie trzeba nic wciskać.

Ale widocznie to było trzeba dać F3 a mi właśnie pomieszało się z ZX Spectrum.

P.S. Czasami było też ustawianie głowicy śrubokrętem i polecenie <-HF (w emulatorze znak strzałki w lewo to przycisk apostrofu `obok klawisza 1) i przekładanie joysticka do drugiego portu.

paroos:
Dokładnie :)
Brzmi może trochę zawile, ale w codziennym użytkowaniu było intuicyjne, w 90% wystarczały trzy przyciski: F5 --> PLAY --< F3
I gramy :)
Stąd częściowo jego popularność.
W czasach bez internetu zapewniał rozrywkę przy minimum umiejętności.
Dużo zyskał na tym, że konsole były drogie i trudno dostępne (tak samo nośniki do nich).
Poza tym to był KOMPUTER, stał w hierarchii o wiele wyżej niż pegasus.
Żaden rodzic nie traktował go jako inwestycję w rozrywkę.

paroos:
Ja przegrywając pożyczone kasety wczytywałem każdą grę żeby ją sprawdzić, przestawiałem głowicę i nagrywalem na własne kasety w określonym położeniu głowicy (miałem to zaznaczone).
Czasem nawet własne zakupione tak poprawiałem. Finalnie miałem kilkadziesiąt kaset i dla żadnej nie była konieczna regulacja głowicy, więc ten krok mi odpadał.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej