Czy też macie jakieś problemy z ZXpandem +, np. zrywanie synchronizacji, błędnie wyświetlany tryb hi-res? Ciekawi mnie, czy mój przypadek jest odosobniony.
Trochę odkopię temat i mam nadzieję że nie dostanę za to złotej łopaty
Nie dalej jak wczoraj stałem się też szczęśliwym posiadaczem ZXpand+ i mam w związku z tym trochę obaw czy aby jest z nim wszystko ok.
Wydaje mi się że się trochę gotują mu stabilizatory i uprzedzę sugestie że zasilacz ma za wysokie napięcie... zasilacz zmieniłem na klasyczny transformatorowy 9,3V/1A, bo oryginalny dawał około 12V i było już niesympatycznie
Po kilku minutach pracy ZXpanda+ jego stabilizatory robią się piekielnie gorące i dotknięcie grozi ostrym poparzeniem.
Kiedy zostawiłem komputer tak na około 20-30minut to zaobserwowałem że zaczyna pracować niestabilnie i wiesza się dość często albo nie potrafi wstać po resecie.
Wydaje mi się że odprowadzanie ciepła ze stabilizatorów jest troszkę mizerne, ale może mi się tylko tak zdaje, osobiście przykleiłem na te elementy małe radiatorki, ale nie rozwiązuje to niestety problemu do końca
Chciałby zapytać na forum czy ten problem tylko dotyczy mojego ZXpanda, czy ktoś inny też obserwuje podobne objawy u siebie ?
Druga sprawa, to może ktoś zapodać mi jakieś dema/gry w HI-RES, AY na jakich można przetestować wszystkie funkcje tego cacka ?
Dla przykładu to BadApple demo chodzi mi ze szmatami na ekranie, widać coś jak przez szum i artefakty - obraz-kaszanka.
Może to też dlatego że mam w moim ZX81 wewnętrzne rozszerzenie pamięci. Sprawdzę to jeszcze jak je rozmontuję.