ZX Spectrum > HARDWARE

Turbosound AVR AY Emul

(1/10) > >>

trojacek:
A takie cudo widział ktoś? Emulacja Turbosound (2xAY) na 2xAVR, w formie modułu zastępującego AY-3-8912.
Implementacja - Andy Karpov.
Zdjęcia by Joao Miguel Duraes.

damik:
Fajne i zgrabne, tylko piny trochę za grube.
Gdyby miało okrągłe-precyzyjne to by i do podstawki można wcisnąć. :)

KWF:
Tak widział, zbudowałem takie coś kilka lat temu, kiedy bawiłem się tym emulatorem. Nie pokazywałem, po tym jak zostałem wyzwany od braku szacunku, czci i wiary na tym forum po pokazanu zamiennika AY-3-8912 na jednym AVR.

Swoją drogą kręcenie ATmegi8 w SMD ponad 25MHz, to pole minowe. Z tych co mam prosto od Microchipa, tylko jedna na 3 jako-tako brzmiała. Moim zdaniem bezpieczną granicą jest 24MHz. Do tego trzeba zrobić sobie plik konfiguracyjny pod zegar AYka taki jaki jest faktycznie w komputerze, ponieważ emulator ma ustawienia pod 1.75MHz.

trojacek:

--- Cytat: Klaud w 2021.01.19, 15:14:15 ---Nie pokazywałem, po tym jak zostałem wyzwany od braku szacunku, czci i wiary na tym forum

--- Koniec cytatu ---

No hej, don't take it personally :)
Ale coś sobie przypominam, jakiś test odsłuchowy, i idealnie nie było, dopóki się zegara nie wykręciło gdzieś pod sufit, tak jak wspomniałeś.
W tym projekcie bardziej mnie urzekło, że grajki są dwa, a nie jeden. Ale jeśli dwa słabe, to faktycznie nie ma co spinać wiadomo czego.

zaxon:
U Andego na Githubie jest z kwarcem 24 ? Na fotce z 27.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej