ZX Spectrum > WSPÓŁCZESNE KLONY
Sizif 512 Rev C1 a kompatybilność
tomek_74:
Pytałem o zamienność układu SN74CB3T3245
--- Cytat: tomek_74 w 2022.10.22, 00:52:35 ---Witam, :)
mam pytanie co do układu SN74CB3T3245
czy można by go zastąpić SN74CB3Q3245
w obecnych czasach i kłopotach dostępnością elementów wyszukiwanie zamienników to konieczność
--- Koniec cytatu ---
czy można by go zastąpić układem SN74CB3Q3245
TAK można, sprawdzone działa :)
damik:
To dobra wiadomość, bo planuję składać też wersję E1 i tylko takie układy mi zostały w pudełku z częściami. :D
Dzięki @tomek_74 za info. 8)
damik:
W wolnej chwili poskładałem w dużej części wersję E1 Sizifa na buforach SN74CB3Q3245 i w zasadzie odpalił bez większego problemu.
Do lutowania elementów SMD użyłem testowo niskotopliwej pasty cynowej (138'C) i HotAir'a (250'C), wszystko ładnie się polutowało poza CPLD bo do tego trzeba by mieć raczej szablon inaczej zwierają się piny podczas grzania pasty.
Zrobiłem tylko wstępne testy z DiagRom'u bo nie mam jeszcze do niego klawiatury, karty uSD i zabrakło już czasu na dalszą zabawę, jednak sporadycznie system nie startuje, prawdopodobnie to problem z generatorem bo nie miałem kondensatorów 22p i dałem tam 33p.
Jak będzie więcej luzu to zrobię dokładniejsze badania tego ustrojstwa.
zaxon:
Bojdu ;) Trzymam kciuki ;) I wkurzam ;) Sorry ;)
damik:
Dzięki @Zaxon, stary złośliwcu :P (W zasadzie to powiadają, że złośliwość jest przejawem inteligencji) ;)
Ale płyńmy do brzegu, kolejne testy wersji E1 wykazały że chyba jest OK, wszystko raczej tam działa, ale nie walczyłem jeszcze z problemem sporadycznego niepodnoszenia się taj maszyny.
Czytnik uSD, dźwięk, demka i programy działają w miarę poprawnie, uruchomiłem tam też dodatkowy moduł WiFi tylko zaobserwowałem że po włączeniu zasilania komputera konieczny bywa reset zanim zajarzy ten IF.
Nie testowałem jeszcze tylko portu Joy'a bo wyszły mi już gniazda BD9 (a tam była modyfikacja względem wersji poprzedniej) oraz portu magnetofonu i BT.
Wracając do testu tej pasty lutowniczej to jak się spodziewałem posiada niestety mniejszą wytrzymałość mechaniczną, i w transporcie odpadł jeden kondensator 100nF oraz odpadło mi
też gniazdo uSD a właściwie jego metalowy dekiel i pogubiły się elementy mechanizmu wyrzutowego karty. ::)
Możliwe że trzeba będzie jeszcze popracować nad tą technologią lutowania ;)
Generalnie wszystko jest tam raczej OK :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej