Fajne narzędzie tak na pierwszy rzut oka. Trochę mnie odrzuca fakt, że ktoś coś takiego stworzył w języku Java, który do szybkich i wydajnych nie należy, i ma swoje wady:
- charakterystyczny lag w gui
- brak zapamiętywania ostatniej ścieżki OPEN - dobrze że jest chociaż open recent
- brak instalatora (co pewnie powoduje powyższy problem)
Odnośnie GAL-i to nic tam w nim nie znalazłem, rzecz w tym aby dało się wczytać plik PLD i go zasymulować a takiej opcji tam nie ma, ale może coś przeoczyłem. Fajnie by było bo
poczciwy WinCupl już nie działa prawidłowo na nowszych systemach. Z całego pakietu tylko katalog shared jest przydatny bo tam siedzi cupl.exe (kompilator) i systemowy notatnik do stworzenia pliku PLD. Natomiast symulacja... na płytce prototypowej z LED-ami.
Może i szybki być nie musi, nie symuluje układu w locie tylko sekwencyjnie z tego co zauważyłem.
Wygląda na rozwijany, zatem wart zainteresowania.
Genialne byłoby gdyby dało się emulować szynę zxspectrum i projektować w programie do niej interface patrząc co się dzieje z sygnałami.... ot taka sobie myśl.
Do tej pory używam Digital Works-a (
https://www.mecanique.co.uk/shop/index.php?route=product/category&path=89), trochę leciwy soft ale wciąż daje radę.