Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
HARDWARE / Odp: Magnetofon Szaraka. Pytanie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ArturM dnia Dzisiaj o 14:57:01 »
Prawdopodobnie nadłamała się blokada krzywki pauzy i sprężyna ją dociska do koła zamachowego. Widać ten zespół na zdjęciu.

Trzeba zdjąć blokadę (plastikowy krążek) wałka po stronie kasety. Potem delikatnie zdjąć koło zamachowe by sprężyna i blokada nie uciekła na drugi koniec mieszkania. Sprawdzić czy da się to wkleić. Jeśli tak to przykleić, ale tak by podłużna krzywka dalej mogła współpracować z bolcem na cięgnie klawisza pauzy. Ponownie założyć koło zamachowe z paskami i zabezpieczyć zdjętą blokadą.

Jest to dość częsta usterka tego typu mechanizmów magnetofonowych. Jeśli nie używasz pauzy możesz to całkowicie zlikwidować i pauza będzie działać tylko astabilnie.
2
HARDWARE / Odp: Magnetofon Szaraka. Pytanie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez trojacek dnia Dzisiaj o 14:56:14 »
Pewnie jakiś hamulec, by się taśma nie luzowała. Bez zdjęcia trudno mi powiedzieć,  a na dodatek nie grzebię zbytnio w magnetofonach.
3
HARDWARE / Magnetofon Szaraka. Pytanie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Boyo dnia Dzisiaj o 12:43:33 »
W magnetofonie od Szaraka są dwie rolki z paskami napędowymi. Do tej większej, od spodu dociska jakaś mała "stopka" na plastikowym ramieniu.
Jakie jest jej przeznaczenie, prócz tego, że szoruje po rolce i hałasuje ;)
4
TIMEX / Odp: Unipolbrit 2086 - naprawa
« Ostatnia wiadomość wysłana przez KWF dnia Dzisiaj o 12:35:49 »
Bo to nie on był/jest uszkodzony. Bez ROMu diagnostycznego będziemy wróżyli z fusów.
5
HARDWARE / Odp: Zamiennik WD1772
« Ostatnia wiadomość wysłana przez KWF dnia Dzisiaj o 11:20:40 »
Moim zdaniem, z dostawą pod drzwi, cłem, daninami, VATem itd. skończy się na pułapie 300-350 zł za sztukę.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Dzisiaj o 08:55:32 »
Być może nieco tańszy niż ten ;)

https://www.ebay.de/itm/354700839550?
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tooloud dnia Wczoraj o 23:55:37 »
Zależy ile będzie kosztować.
8
WSPÓŁCZESNE KLONY / Odp: A to co? Spectrum Next.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez zaxon dnia Wczoraj o 20:02:20 »
Będzie jak same budy zaczną sprzedawać ;) Z prawidłowym wyjściem klawiatury ;)
9
HARDWARE / Zamiennik WD1772
« Ostatnia wiadomość wysłana przez zaxon dnia Wczoraj o 19:36:34 »
Charlie z Nowej Zelandii  pracuje nad nim, pare dni temu pokazał prototyp ;)  Udało mi sie go namówić na zrobienie tego zamiennika z pół roku temu  . Teraz sprawdza rynek czy jest zainteresowanie bo mnie na słowo nie wierzy że te zamienniki są naprawdę potrzebne  ;)

Pora powoli chyba odkurzyć parę projektów które sobie leżały z braku WD 1772 ;)
10
WSPÓŁCZESNE KLONY / Odp: A to co? Spectrum Next.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MFrost dnia Wczoraj o 13:05:09 »
Akurat z tym dopykaniem to mógłby być problem tak na cito. I druga sprawa, popytu na milion sztuk raczej nie będzie 😀
Strony: [1] 2 3 ... 10