Autor Wątek: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines  (Przeczytany 1171 razy)

rime

  • *
  • Wiadomości: 11
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« dnia: 2022.05.06, 20:46:21 »
Hej, dostałem do sprawdzenia gumiaka który jedyne co pokazuje to śmietnik na ekranie, niezależnie od tego co siedzi w ROMie oraz jakie kości dolnego RAMu są włożone. Napięcia są ok. Podejrzewałem 74157 ale po wrzuceniu wszystkiego w podstawki, sprawdziłem TTLe, są sprawne.
diagROM v1.56 i 0.37 nie pokazują nic sensownego. No i tutaj pojawia się główny podejrzany czyli ULA -6 made in Filipiny. Niestety nie posiadam takiego układu, ani zamiennika z którego dostępnością z tego co widzę - może być teraz ciężko.
Szukam więc sprawdzonego servicemana, który jest w stanie dokończyć robotę, najlepiej z Poznania. Do paczki będą dołączone 4116 od majfrenda których nie mam jak sprawdzić (nie mam testera).

KWF

  • *****
  • Wiadomości: 6544
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
    • Insta do lasownia
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #1 dnia: 2022.05.06, 20:55:08 »
Alez jak on ma działać, skoro tylko pół górnego RAM w płycie? Górny RAM nie jest potrzebny do poprawnego działania komputera.

Mod pod EPROMa zrobiony?
KWF
-----
R Tape loading error 0:1
Moje zabawki: https://github.com/McKlaud76

rime

  • *
  • Wiadomości: 11
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #2 dnia: 2022.05.07, 02:02:49 »
Wiem, że górny RAM nie jest potrzebny, po prostu zacząłem wyciągać wszystkie kości, niepotrzebnie wstawiłem to zdjęcie.
Co do modyfikacji jumpery są wlutowane w pozycji H, pin 1 i 28 nie jest zwarty. W pierwszym banku EEPROMu W27E257 jest oryginalny ROM ZX48, a w drugim rom diagnostyczny 0.36 - pozostałość po poprzednim naprawiaczu. Jak dobrze rozumiem, w tej konfiguracji komputer będzie działał, ale bez moda będą jakieś problemy z odczytem klawiatury. Co nie zmienia faktu, że komputer tak ja przestał działać - tak go dostałem (nie ruszałem ROMu), więc w pierwszej kolejności założyłem, że będzie to problem z dolnym RAMem/ULA/CPU. Jednakże z jakimkolwiek dolnym RAMem, DiagROM 1.56 nie zgłasza się.
« Ostatnia zmiana: 2022.05.07, 02:13:51 wysłana przez rime »

KWF

  • *****
  • Wiadomości: 6544
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
    • Insta do lasownia
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #3 dnia: 2022.05.07, 11:45:03 »
Skoro jesteś już którymś serwisantami tej płyty (i chyba nie ostatnim), to zacząłbym od usunięcia wszystkiego co jest zbędne do odpalenia w 16K, łącznie z logika górnego RAMu. Zrobiłbym porządnie mod pod EPROMa i dopiero zaczął sprawdzać co jest nie tak, ale ja się nie znam i jestem tylko hobbystą.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1
Moje zabawki: https://github.com/McKlaud76

m0b

  • *****
  • Wiadomości: 720
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • ***** ***
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #4 dnia: 2022.05.07, 16:26:09 »
Podmieniałeś CPU?

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 6326
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #5 dnia: 2022.05.07, 18:36:09 »
Rime - dasz radę. Więcej wiary w siebie :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

m0b

  • *****
  • Wiadomości: 720
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • ***** ***
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #6 dnia: 2022.05.07, 19:00:30 »
A kto opodstawkował płytę? Dostałeś ją w takim stanie, czy sam montowałeś podstawki? Jaka jest szansa, że pod podstawkami są uszkodzone ścieżki? Sprawdzałeś przejścia na magistrali adresowej/danych? Zakładam, że przetwornica działa poprawnie i napięcia są ok?
« Ostatnia zmiana: 2022.05.07, 19:08:03 wysłana przez m0b »

rime

  • *
  • Wiadomości: 11
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: Gumiak Issue 3 z ULA 6C001E-6 Philippines
« Odpowiedź #7 dnia: 2022.05.18, 19:12:40 »
Sprawdzałem napięcia, ścieżki, podstawki, magistrale, dlatego zakończyłem diagnozę na ULA/CPU i w takim stanie chciałem przekazać komputer dalej komuś kto takowe układy posiada.
Na dniach dostałem Z80 na podmiankę i komputer ożył. Zrobię moda na EPROM by nie pojawiały się problemy z klawiaturą, założę radiatory na "grzejniki" i oddam komputer pierwszemu właścicielowi :-).
Dziękuję za porady i motywacje (Maryjan).