ZX Spectrum > RÓŻNOŚCI

Fake chips

<< < (9/9)

steev:

--- Cytat: steev w 2022.05.17, 23:54:51 ---[...]Ciekawe co mi się trafiło... przed zamontowaniem poproszę chyba o pomoc Ciocię Kynar i sprawdzę czy pinologia choć z grubsza pamięci odpowiada :D

--- Koniec cytatu ---
Byłem dzielny i od razu wlutowałem w płytkę :)
Quidquid id est - działa jak powinno. Włącznie z czasem dostępu (nie mierzyłem, ale kazałem PSOCowi taktować go na 55ns i działa).

Z ciekawostek - owy PSoC też jest od chińczyka. Przyjechał śliczny jak malowanie. W życiu bym nie uwierzył że to wylut, gdyby nie miał już jakiegoś kodu w środku :D
(co dziwne, kod niezabezpieczony przed odczytem...)

Maryjan:
Tak z ciekawości zapytam.
Czy zna ktoś, jakiś sposób żeby sprawdzić kontrolery WD1770/72 przed zainstalowaniem do układu ?
Bo czasami, jak się trafi na "niewiadomoco" to takie coś potrafi nieźle namieszać wśród innych układów na pcb.

skoti:
Jedyne co przychodzi mi do głowy to pomierzyć rezystancję na wszystkich pinach i porównać z drugim układem.
A przynajmniej  piny zasilania, żeby jakieś zwarcia wykluczyć.

perinoid:

--- Cytat: Maryjan w 2024.10.08, 10:38:09 ---Czy zna ktoś, jakiś sposób żeby sprawdzić kontrolery WD1770/72 przed zainstalowaniem do układu ?

--- Koniec cytatu ---
Oprócz tego, żeby wsadzić do jakiejś działającej, sprawdzonej stacji i zrobić diagnostykę, to nie mam pomysłu.

Maryjan:
A no widzisz.
Przysłali mi sztukę, włożyłem do interface i zadziałał tylko jeden raz. Ale tak zadziałała, że upaliła bufory 74LS05.
No i tak do końca, to nie wiem co to jest.
Nie ma innego zastosowania dla niego niż grzebień do brwi dla desperata, :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej