forum speccy.pl

ZX Spectrum => HARDWARE => Wątek zaczęty przez: Faon w 2022.04.14, 10:47:06

Tytuł: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.14, 10:47:06
Mam FDD3000

Chciałbym jako drugi napęd mieć 5,25.

Jak byłem młody to miałem taką konfigurację,
zupełnie nie pamiętam jak do niej doszedłem,
FDD kupiłem chyba w sklepie ale skąd się wziął duży flop pojęcia nie mam,
za to mam kilka dużych dyskietek i się zastanawiam czy coś się z nich da jeszcze odczytać....

Mam zebrane dwa napędy dyskietek, do wyboru.

Panasonic JU-475-4A44
MITSUMI D509V3

Nie wiem jak je skonfigurować i jak zainstalować przełącznik stron; gdzie te dwa druciki od przełącznika przylutować.
Na taśmę, czy gdzieś bezpośrednio do flopa?

Ktoś ma doświadczenie z którymś z tych urządzeń i może doradzić?

Znalazłem kilka lat temu opis Mitsumi na stronie zxbyte.ru,
strona jest teraz niedostępna, nie wiem czy to wojna czy po prostu fact of life,
ale mam to wydrukowane, nie ma tam ani słowa o przełączaniu stron ani o FDD3(000),
więc dla mnie to ktoś niepotrzebnie się trudził w przetłumaczeniem tego z rosyjskiego na angielski,
czytałem to kilka razy i nie wiem co zrobić, mam tylko nadzieję, że format dyskietki to jakiś standard.

ale może dzięki forumowiczom dojdę do tego "co i jak".

To który napęd podłączać i jak się zmienia strony dyskietki?
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: m0b w 2022.04.14, 11:13:37
W jakim stanie masz teraz FDD3000? Masz podłączoną stację 3", możesz z niej bootować komputer, załadować TOS? Co się dzieje gdy podłączysz stację 5.25"? Dalej możesz bootować system?
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2022.04.14, 13:00:03
Na forum, w którymś dziale było opisane jak zainstalować flopp-a 5'25.
Opis był oparty na artykule z któregoś Bajt-ka.

Zasadą jest kabel sygnałowy bez przeplotu oraz ustawienie zworkami we flopp-ach który jest A a który B.
Na kablu sygnałowym widnieje jedna żyła w kolorze czerwonym. To jest żyła nr. 1
Wtyczka zapięta na w/w przewodzie działa w ten sposób, że jej piny nieparzyste to masa, zaś parzyste - sygnały.

No i na końcu wyjęcie drabinki rezystorowej w postaci listwy SIP w stacjach 5'25,
lub drabinki DIP 14 w stacjach 3' w napędzie, który ma pracować jako B.
Czyli - napęd B znajduje się na środku kabla, zaś napęd A na końcu kabla sygnałowego i ma on wstawioną drabinkę rezystancyjną.

Przy podłączeniu czterech napędów, zasada jest taka sama. Ostatni napęd na kablu musi być napędem A i musi być "zaterminowany" drabinką rezytorową 10k.

W sieci też jest trochę opisów jak podłączać flopp-y do FDD3/3000.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: pear w 2022.04.14, 15:09:03
Kolejność napędów może być dowolna A-B czy B-A (ustawiane zworkami, taśma nie ma przeplotu). Ostatni napęd na taśmie ma mieć terminator.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.14, 15:17:06
Był kiedyś podobny wątek. (https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=4735.msg74131#msg74131)

Ogólnie temat jest dość rozległy, bo napędy 5,25" bywają bardzo różne. Ten nowsze w ogóle mogą się nie nadawać, bo mogą nie obsługiwać formatu 360 KB i FDD3000 się z nimi nie "dogada". Niektóre wymagają rekonfiguracji sygnału RDY, którego FDD3000 nie ma.

Pamiętam, że najmniej problematyczne były zwykle napędy TEAC.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2022.04.14, 16:55:04
Zapomniałem dodać, że najlepiej z FDD 3/3000 współpracują napędy 5'25 od starych XT.
Należy też pamiętać, żeby dodać przełącznik stron do takiego napędu.
Chyba, że ktoś chce wykorzystywać tylko jedną stronę dyskietki.
Napędy 5'25 o gęstości 1,2Mb bywają problematyczne.

Miałem jedną FDD 3000, która MUSIAŁA mieć napędy w ułożeniu C,B,A na kablu.
Za nic w świecie nie chciało to pracować poprawnie w innej konfiguracji.
W stacji był napęd 3'' oraz 3'5. Zaś na zewnątrz podłączało się napęd 5'25.

Ot, taka "giełdowa" kopiarka to była :)
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.15, 12:57:10
W jakim stanie masz teraz FDD3000? Masz podłączoną stację 3", możesz z niej bootować komputer, załadować TOS?

TAK

Cytuj
Co się dzieje gdy podłączysz stację 5.25"? Dalej możesz bootować system?

jak podłącze Panasonic (jako drugi napęd na taśmie do 3") to wszystko startuje, w Panasonicu jest prąd, kręci dyskietką,
ale w żaden sposób nie mogę się dostać do niego
próbowałem komendy
GOTO *"b"d
zapala się dioda aktywności na 5" ale jest komunikat "B does not exists"
"c" i "d" nic się nie dzieje
działa tylko "a" i to dyskietka 3".

Włożyłem do 5" dyskietkę.
Czy dyskietka jest włożona czy nie, przy GOTO dzieje się to samo,
zapala się i gaśnie dioda, aktywuje się na chwilę silnik i wyskakuje błąd.

Czy jakby był drugi napęd to na TOS A.4 pokazałoby się coś w pobliżu "Drive: A"?

Z Mitsumi jest ciekawiej; po włączeniu prądu w FDD3000 pali się Power ON, dioda 3" i dioda 5,35" i wisi,
nie bootuje się (nie wczytuje się 3").
Próbowałem coś pozmieniać na zworkach, było DS0, zmieniłem na DS1, ale nic nie pomogło.

Panasonic jest 96 TPI, ale jest 2DD/2HD, 1,2 MB, 360 KB
https://www.manualslib.com/manual/1052060/Panasonic-Ju-475-4.html?page=3#manual

*****************
Ja się na te flopy nie upieram,
może ktoś ma do odstąpienia taki napęd 5" działający i przystosowany do FDD?


Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: m0b w 2022.04.15, 13:03:37
Próbowałeś podpinać tak jak pisał Maryjan, czyli 5.25" w środku taśmy, a 3" na końcu i tam założony terminator? Taśmę masz prostą, bez żadnych przeplotów?
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.15, 13:20:42
Czy dyskietka jest włożona czy nie, przy GOTO dzieje się to samo,
zapala się i gaśnie dioda, aktywuje się na chwilę silnik i wyskakuje błąd.

Mały hint, komenda CAT*":" wyświetli za jednym razem wszystkie znalezione napędy z dyskietkami.


Cytuj
Panasonic jest 96 TPI, ale jest 2DD/2HD, 1,2 MB, 360 KB
https://www.manualslib.com/manual/1052060/Panasonic-Ju-475-4.html?page=3#manual

No to sobie jeszcze sprawdź ustawienia jumperów. Najlepiej podaj, jak masz je ustawione:
https://usermanual.wiki/Document/Panasonic525jumpers.837316958/html

Oprócz jumperów, jest jeszcze sprawa samego złącza. Interfejs SHUGART ma kilka mutacji, w miarę, jak pojawiały się potrzeby na dodatkowe sygnały (a inne okazały się niepotrzebne).
Dobrze widać to tutaj:

https://retrocmp.de/fdd/general/floppy-bus.htm

Niestety Twojego napędu nie ma w tabelce, jednak - jak widać - wraz z pojawieniem się napędów HD (1.2M) przybył sygnał DENSITY SELECT na pinie 2, który: "This signal is used to switch the operating mode of DUAL SPEED drives between normal/double density (DD) and high density (HD)."
Ten pin powinien być (najlepiej po odizolowaniu go od taśmy sygnałowej) zwarty do masy, jeśli w Twoim napędzie jest ten sygnał obsługiwany. Sprawne ucho wykryje, że napęd będzie inaczej szumieć - bo silnik będzie się wolniej kręcić.

Jako ciekawostka, w pierwotnym standardzie na pinie 2 był sygnał HEAD LOAD, który w bardzo starych napędach służył do opuszczania głowicy na powierzchnię dyskietki. Elektromagnesem. Fajnie to łomotało :)
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.15, 13:50:32
CAT * pokazuje tylko napęd A,

moje ustawienia jumperów
strona 15 z doc
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.15, 13:54:10
No to na dzień dobry wyłącz sygnał READY.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.15, 14:25:20
Próbowałeś podpinać tak jak pisał Maryjan, czyli 5.25" w środku taśmy, a 3" na końcu i tam założony terminator? Taśmę masz prostą, bez żadnych przeplotów?
jak się zakłada terminator na 3"?

Jak zamienię napędy nie widzę zmiany sytuacji.

Taśmę mam prostą.

Ponowiłem doświadczenie z Mitsumi i teraz osiągam trochę lepszy rezultat niż z Panasonic, nie ma choinki, FDD się bootuje
jak próbuję zmienić napęd na "b" to kilka razy próbuje, chrumka silnikiem, mruga diodką, diodka 3" też wtedy mruga i po chwili się dopiero poddaje i wyświetla błąd.

w stacji nic nie zmieniałem, 3" jest pierwszym napędem na taśmie i reaguje na polecenia stacji a.
5" jest na końcu kabla i konfiguruję go na napęd "2".
W Panasonicu jest informacja że terminator jest ON
na Mitsumi nie widzę takiej opcji opisanej na tamtej stronie.

Zamiana napędów na taśmie nie zmieniła sytuacji.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.15, 14:26:32
No to na dzień dobry wyłącz sygnał READY.

To znaczy RDY na ON?
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.15, 14:52:35
To znaczy RDY na ON?

Nie, na OFF. Napisałeś:
Cytuj
moje ustawienia jumperów
strona 15 z doc

A w docu jest ON.

I nie zapominaj o DENSITY SELECT na złączu.

A jeśli chodzi o napędy 3,5", generalnie warto poczytać w sieci o ich modyfikacjach w celu ich przystosowania do Amigi (np. tu (https://eab.abime.net/showthread.php?s=aacd94932b431027509f747a13946be3&t=30944)).
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.15, 15:21:40
Cytuj
Nie, na OFF. Napisałeś:
Cytuj
moje ustawienia jumperów
strona 15 z doc

A w docu jest ON.

wspomnienie o docu jest w celu wskazania jaką mam konfigurację płytki drukowanej konkretnie i jakie mam zworki dostępne.

Moja konfiguracja jest w załączonym wcześniej obrazku.
RDY mam OFF.

Cytuj
I nie zapominaj o DENSITY SELECT na złączcu

więc mówisz że mam jeden pin ze złącza krawędziowego wydrapać, odłączyć zamalować żeby nie kontaktował się z taśmą?
A potem zewrzeć do masy?
To mnie chyba trochę przerasta, gdzie tu masę łatwą do przylutowania znaleźć?
I nie mogę znaleźć dobrego obrazkowego pinoutu, który to jest PIN2?;

czy to jest ten kontakt pierwszy z lewej na załączonym zdjęciu?

Taka obserwacja, ten pin jest zwarty do headera który jest zworką PH opisaną jako Dual Mode (positive high density) i jest na ON
"ON" to dla mnie nie brzmi jak zwarcie z masą, więc może wystarczy zrobić OFF? I tyle?
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.15, 16:01:32
więc mówisz że mam jeden pin ze złącza krawędziowego wydrapać, odłączyć zamalować żeby nie kontaktował się z taśmą?
A potem zewrzeć do masy?

Tak mam zrobione u siebie, ale by nic nie wydrapywać, po prostu zakleiłem ten pin na złączu taśmą klejącą. A masa jest dokładnie pod spodem, bo po drugiej stronie wszystkie piny to masa.
Ale chyba masz prostsze wyjście, sądząc po Twojej dalszej wypowiedzi:

Cytuj
Taka obserwacja, ten pin jest zwarty do headera który jest zworką PH opisaną jako Dual Mode (positive high density) i jest na ON
"ON" to dla mnie nie brzmi jak zwarcie z masą, więc może wystarczy zrobić OFF? I tyle?

Dokładnie tak! Ma być OFF. Nie znalazłem tego headera w dokumentacji, więc myślałem, że nie istnieje.
I skoro masz możliwość zrobić mu OFF, to nie musisz kombinować z pinem 2 na złączu (EDIT: chyba...).
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.15, 17:24:04
zdjęcie zworki PH nie pomogło  :(
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.15, 18:04:09
Kończą mi się pomysły :/
Ale wróciłbym zworkę na ON i zakleił taśmą klejącą pin 2, po czym zwarł go na stałe do masy. U mnie to pomogło, ale nie pamiętam, jaki marki jest ten napęd.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.19, 11:12:52
zdjęcie zworki PH nie pomogło  :(

zaobserwowałem że jak wyjmę dyskietkę z 3" i zrobię
GOTO *"a"d
mam ten sam komunikat jak z 5"
więc może mam złą dyskietkę.

Dobra, więc ostatni test to spróbuję zakleić PIN2, rozumiem że mogę go zakleić razem z odpowiadającym mu pinem pod spodem, bo wszędzie tam jest masa,
taśma też pomóc może w utrzymaniu zwarcia do masy kawałkiem przewodu.

Jednak,
    że pomysły się kończą
to zaczynam szukać flopa 5,25" TEAC,
na allegro, może pojadę do złomiarzy na Grzybowskiej.
Jakieś ktoś ma konkrety dla zalecanych modeli TEAC?
Bo jedyny parametr jaki mi przychodzi do głowy, że ma być DD.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.19, 11:52:41
zaobserwowałem że jak wyjmę dyskietkę z 3" i zrobię
GOTO *"a"d
mam ten sam komunikat jak z 5"
więc może mam złą dyskietkę.

A co dla Ciebie oznacza "zła dyskietka"?
Czy na pewno jest sformatowana?

Cytuj
Dobra, więc ostatni test to spróbuję zakleić PIN2, rozumiem że mogę go zakleić razem z odpowiadającym mu pinem pod spodem, bo wszędzie tam jest masa,

Tak, jak najbardziej.

Cytuj
Jakieś ktoś ma konkrety dla zalecanych modeli TEAC?
Bo jedyny parametr jaki mi przychodzi do głowy, że ma być DD.

Załączam specyfikację spotykanych modeli. Na stronie 2 masz porównanie parametrów.
• Raczej nie kupuj FD-55A, bo ma tylko jedną głowicę (w sumie FD-55E również).
• Absolutnie odpada FD-55G, bo dyskietki DD obsługuje tylko w trybie do odczytu.
• Poszukaj najlepiej FDD-55B, jeśli chcesz używać formatu 160 KB na stronę i zainstalować przełącznik stron.
• Możesz tez kupić FD-55F, aby używać formatu 640 KB z automatycznym przełączaniem stron, jednak wtedy nie odczytasz dyskietek jednostronnych 160 KB.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.19, 15:02:35
A co dla Ciebie oznacza "zła dyskietka"?
że może się rozmagnesowała i nie udaje się nic a nic z niej odczytać, skoro daje taki sam rezultat jak brak dyskietki to może się katalog nie odczytuje.
Poszukam innej.

Cytuj
Czy na pewno jest sformatowana?
na 99%, bo mam ją opisaną że mam na niej gry.
Więc była sformatowana i miała zapisane dane.
Ale co jest teraz to nie wiem, i w obecnej sytuacji nie jestem w stanie określić czy problem jest z dyskietką czy z napędem.

Byłem zadziwiony tym że dyskietka 3" bez problemu działa, i tylko tak sobie wyobrażam, że z 5,25" też powinno tak być,
ale może mylnie ekstrapoluję?


Cytuj
• Poszukaj najlepiej FDD-55B, jeśli chcesz używać formatu 160 KB na stronę i zainstalować przełącznik stron.

dzięki za taka specyfikację, więc tylko mi pasuje FDD-55B

Pamiętam że miałem przełącznik i że na stronie dyskietki mieściło mi się tylko trochę więcej niż 140kB które było (?) na 3",
a może mieściło się tyle samo i tylko dyskietki były tańsze? Nie pamiętam (nieprzyjemne wrażenie).
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.19, 15:16:23
Napisałem "160 KB", bo tyle pojemności ma sformatowana dyskietka, czy to będzie 3", czy 5,25". Dokładnie, jest to 40 ścieżek po 4 kilobajty. Z tego 4 ścieżki zajmuje TOS oraz 1 ścieżkę - katalog. Stąd pojemność dyskietki do dyspozycji wynosi 160 - 16 - 4 = 140 KB.

Nieco więcej oferują dyskietki formatowane pod TOS 4.0, za sprawą dwóch dodatkowych ścieżek. Mamy więc 40 x 42 = 168 KB pojemności bazowej i 168 - 16 - 4 = 148 KB pojemności użytkowej.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: m0b w 2022.04.19, 15:30:30
Wydaje mi się, że taka "zabawa" nie ma sensu. Zacznij od sformatowania dyskietki, bo jeszcze długo będziesz przełączał zworki, albo zmieniał napędy, a problem będzie w dyskietce. Weź świeżą, sformatuj, jak się uda to coś na nią skopiuj, odczytaj itd.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.19, 16:39:41
Weź świeżą, sformatuj, jak się uda to coś na nią skopiuj, odczytaj itd.

Dokładnie tak. Eksperymentowanie na starych dyskietkach może mieć kilka negatywnych aspektów:
• Dyskietki się na tyle rozmagnesowały po latach nieużywania, że nie da się ich już odczytać.
• Napęd ma nieskalibrowane ustawienie głowicy i za nic nie odczyta nawet poprawnie nagranych dyskietek.
• Napęd ma wady techniczne i nie zadziała nawet z nowymi dyskietkami, a stare może wręcz uszkodzić.
• Wady techniczne podejrzanego napędu mogą zakłócać pracę pozostałych napędów, a nawet prowadzić do uszkodzeń danych na dyskietce w sprawnym napędzie.

Dlatego więc najlepiej mieć w A: jakąś dyskietkę z TOS, ale bez żadnych ważnych plików. I czystą dyskietkę w B:.
Po czym jedziemy:

FORMAT* "B" TO "ETYKIETA"
gdzie "ETYKIETA" to dowolna nazwa do 8 znaków.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Faon w 2022.04.21, 11:03:11

Dobra, więc ostatni test to spróbuję zakleić PIN2, rozumiem że mogę go zakleić razem z odpowiadającym mu pinem pod spodem, bo wszędzie tam jest masa,
taśma też pomóc może w utrzymaniu zwarcia do masy kawałkiem przewodu.


zlutowałem PIN2 z masą i zakleiłem żeby gniazdko z taśmy nie miało styku w obu napędach i żadnej poprawy.
Sprawdziłem też kilka innych dyskietek.

Za dużo niezdefiniowanych elementów, ciężko wyizolować problem.

Więc mam prośbę, czy przy okazji mógłbym u kogoś spróbować czy na czyjejś działającej "instalacji 5,25 z przełącznikiem stron" czytają się moje dyskietki?
Jeśli tak to może dałoby się też sprawdzić czy ten działający napęd by zadziałał z moim FDD3000?
Jestem z Warszawy więc w tym regionie mógłbym dojechać z dyskietkami i stacją.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Tygrys w 2022.04.21, 11:54:17
Więc mam prośbę, czy przy okazji mógłbym u kogoś spróbować czy na czyjejś działającej "instalacji 5,25 z przełącznikiem stron" czytają się moje dyskietki?

Mam taką stację i mogę sprawdzić. Pogadajmy na party. ;)
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: zoon w 2022.04.24, 22:34:01
Sprawdziłem jedną z dyskietek Faona - odczytała się prawie (poza jednym sektorem) bezbłędnie na moim napędzie 360K. Na moje oko problem jest więc z napędami - oba to 1.2MB a więc 80 ścieżek i HD, to chyba nigdy nie działało dobrze z dyskietkami DD nawet po kombinowaniu z ustawieniami zworek.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.25, 09:50:03
1.2MB a więc 80 ścieżek i HD, to chyba nigdy nie działało dobrze z dyskietkami DD nawet po kombinowaniu z ustawieniami zworek.

Hmm, u mnie działało. Ale po konkretnym zmodowaniu napędu 1.2M. A konkretnie, przełączeniu go na stałe na tryb "720K" i wtedy pięknie działał z formatem TOS 640K. Można też było oczywiście formatować dyskietki jednostronnie na 40 ścieżek (TOS 160K), ale było to wtedy pierwszych 40 z 80 ścieżek, a nie co druga, więc tak zapisanej dyskietki nie był w stanie odczytać napęd DD (180/360K).
Ale niektóre napędy 5,25" 1.2M nie dają się w ogóle modować na 720K.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: zoon w 2022.04.25, 10:50:36
Jasne, napędy 1.2MB przełączeniu na 720K TOS A.2 obsługiwał poprawnie nagrywając 620K danych. Ale czy poprawnie odtwarzały one dyskietki 140 kB?
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.04.25, 11:01:59
Jasne, napędy 1.2MB przełączeniu na 720K TOS A.2 obsługiwał poprawnie nagrywając 620K danych. Ale czy poprawnie odtwarzały one dyskietki 140 kB?

Przecież dobrze wiesz, że nie.
Napęd musiałby skakać głowicą co drugą ścieżkę.
Pecetowy BIOS to potrafi, ale FDD3000 - absolutnie nie.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: zoon w 2022.04.25, 16:29:35
No właśnie zanim tego nie napisałeś to nie wiedziałem na 100% - w latach 90-tych nie miałem napędu 80-ścieżkowego wiec tego nie przećwiczyłem a od kilku lat jeśli podłączam 80T taki to przeważnie jest to 3,5" więc też nie miałem okazji przećwiczyć odczytywania nośników z 40 ścieżkami :-)
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Johnny Red w 2022.06.19, 20:43:21
Jasne, napędy 1.2MB przełączeniu na 720K TOS A.2 obsługiwał poprawnie nagrywając 620K danych. Ale czy poprawnie odtwarzały one dyskietki 140 kB?

Przecież dobrze wiesz, że nie.
Napęd musiałby skakać głowicą co drugą ścieżkę.
Pecetowy BIOS to potrafi, ale FDD3000 - absolutnie nie.
The FDD3000 can do the double step on 80 track drives BUT TOS nor CP/M for FDD3000 have that implemented.
I see the problem of the 360K disc itselft might not have the density to use the first 20 tracks as 40 tracks?
I have used a 3.5" drive with 140K and 620K format under TOS and it works flawless. But all 3.5" disks are 80 tracks...
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.06.21, 19:50:52
The FDD3000 can do the double step on 80 track drives BUT TOS nor CP/M for FDD3000 have that implemented.

Or it can be done by additional hardware.

Cytuj
I see the problem of the 360K disc itselft might not have the density to use the first 20 tracks as 40 tracks?

Yes, this is the physical aspect of the problem. But I have some 360K disks formatted as 720K (620K TOS), so it is really matter of disk quality.
The logical aspect is that the format of an inserted disk should be recognized somehow, magically :)

Cytuj
I have used a 3.5" drive with 140K and 620K format under TOS and it works flawless. But all 3.5" disks are 80 tracks...

Exactly. They work perfectly, as long as you don't use 1.4M disks.
But the format detection aspect remains pretty the same, although the number of cases is lower, as there are always 80 tracks (per side).
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Johnny Red w 2022.06.24, 09:37:07
Exactly. They work perfectly, as long as you don't use 1.4M disks.
But the format detection aspect remains pretty the same, although the number of cases is lower, as there are always 80 tracks (per side).

I have used HD discs with 40 tracks and 80 tracks under TOS and found no problems/errors using them. But then I'm using a DSDD drive, not a DSHD drive.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2022.06.24, 20:51:18
I have used HD discs with 40 tracks and 80 tracks under TOS and found no problems/errors using them. But then I'm using a DSDD drive, not a DSHD drive.

Lucky you, I must admit. 3.5" DSDD drives are rare.
On the other hand, I was never able to use 5.25" HD disks with TOS.
Tytuł: Odp: Jak dodać do FDD3000 dużego flopa.
Wiadomość wysłana przez: Johnny Red w 2022.06.29, 09:29:18
Lucky you, I must admit. 3.5" DSDD drives are rare.
On the other hand, I was never able to use 5.25" HD disks with TOS.

1.2MB disks on a 1.2MB drive?
Or 1.2MB disks on a 360K drive?
I think I don't own any 1.2MB disk but I do have a 1.2MB drive...