A jednak wtórniki na RGB nie działały poprawnie bo w kablu były kondensatory o których już ze dwa razy wcześniej Ci pisałem. 
No i generalnie te wtórniki nie są w kablu tylko na płycie komputerka z jedną różnicą co do innych konstrukcji polegającą na braku rezystorów w emiterach tranzystorów co powoduje problem w kablu z kondensatorami.
W przypadku kabla bez kondensatorów emitery dociągane są tam do masy przez rezystory 75 Ohm które zwykle są na wejściach TV.
Ok. Przyznaję, że nie zrozumiałem o co chodzi. Założyłem, że sugerujesz uszkodzenie któregoż z elementów tych wtórników. A to wykluczyłem podłączając je do wejścia kompozytowego i widząc na nim monochromatyczny obraz. Tam przecież faktycznie nie było żadnego kondensatora po drodze, więc wtedy wtórnik miał szansę zadziałać poprawnie.
Co do problemu z gniazdkiem to faktycznie winę ponosił któryś z lutów. Wstępnie to wykluczyłem, bo po wizualnej inspekcji wyglądały w porządku, założyłem więc problem z gniazdkiem. Jednak ich poprawienie rozwiązało problem.
Co do problemu z CVideo na AD724 to po prostu podstaw inny kwarc 4,43 (najlepiej z innej partii i firmy) oraz trymer zamiast C1 jak pisał wcześniej kol. Zaxon.
Niestety w tej chwili mam tylko pewną ilość kwarców 4,43 MHz z tej samej serii, w wersji THT. Próbowałem z kilkoma i wszystkie zachowują się tak samo.
I tak generalnie ten kwarc jest tam zamocowany tymczasowo, bo w tej chwili idzie do mnie przesyłka z kwarcami w wersji SMD. Mam nadzieję, że te będą się zachowywać lepiej.
Co do trymera, to wczoraj przetestowałem już cały zestaw kondensatorów o różnych wartościach: od 4,7pF do 27pF. Coś powyżej 20pF jakość obrazu znacząco się pogorszyła - nie było koloru i był on poszarpany. Przy niższych wartościach zmieniałem kondensatory z małych krokach - co 1-3pF. W zależności od posiadanej wartości - siłą rzeczy i tak przecież nie byłbym w stanie precyzyjnie odwzorować wartości ustawionej na trymerze.
Jeśli nowy kwarc nie pomoże, to pewnie spróbuję wymienić AD724 - może trafiła mi się jakaś felerna sztuka.
W każdym razie wielkie dzięki za pomoc (i cierpliwość). Komputerek na chwilę obecną jest przynajmniej używalny w takim stanie, w jakim jest obecnie. Z sygnału kompozytowego pewnie nie będę korzystał, ale skoro już tam jest, to wolałbym aby zachowywał się poprawnie.