Autor Wątek: MSX Omega  (Przeczytany 7441 razy)

pear

  • *****
  • Wiadomości: 5304
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #30 dnia: 2020.05.24, 14:07:23 »
Port A 8255 steruje bankami pamięci.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

skoti

  • *****
  • Wiadomości: 585
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #31 dnia: 2020.05.24, 14:49:25 »
Tak na szybko zrobiłem test u siebie i wyciągnięcie 8255 czarny ekran na założonej zworce i zdjętej raczej normalne skoro steruje bankami pamięci. Wyciągnięcie RP5C01 CBIOS startuje, normalny bios czarny ekran.
ZX 48k I2, ZX 48 Spider, ZX 128 Spider, ZX Spectrum +2a, HQ 48k, ZX MAX48 I1 i 2, Timex Computer 2048

skoti

  • *****
  • Wiadomości: 585
  • Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #32 dnia: 2020.07.28, 18:37:35 »
Pojawiła się poprawka do jednego z GALi a konkretnie U14. Naprawia nie działające carty z romem o pojemności 32KB.
Link do wsadu  https://github.com/skiselev/omega/blob/master/Mainboard/SPLDs/omega-slot_dir.jed
ZX 48k I2, ZX 48 Spider, ZX 128 Spider, ZX Spectrum +2a, HQ 48k, ZX MAX48 I1 i 2, Timex Computer 2048

nekroskop

  • *
  • Wiadomości: 29
  • Miejsce pobytu:
    Królestwo Galicji i Lodomerii wraz z Wielkim Księstwem Krakowskim i Księstwami Oświęcimia i Zatoru
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #33 dnia: 2021.10.12, 18:46:05 »
Właśnie próbuje to złożyć, ale biednemu to wiatr w oczy.
Przylazły dzisiaj chińczyki Z80, C55, Flash i odpaliłem pierwszy smoking test z tej strony
https://msxmakers.design.blog/proyectos/omega-home-computer/omega-paso-a-paso/
Napięcie na płycie 4,9V zegar dochodzi 3,5 Mhz
Flash zaprogramowany na HALT+CBIOS i lipa powinienem dostać HALT 0V
Jakkolwiek nie przełożę zworki J1 to mam 4,9V
Oczywiście przy teście 3 nie mam obrazu ( sprawdzałem z ciekawości )
Nie mam innego Z80 - chyba , żeby zadziałał z ZX Spectrum ? Podejdzie ?

nekroskop

  • *
  • Wiadomości: 29
  • Miejsce pobytu:
    Królestwo Galicji i Lodomerii wraz z Wielkim Księstwem Krakowskim i Księstwami Oświęcimia i Zatoru
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #34 dnia: 2021.10.14, 09:52:35 »
Z84C0010 chyba jest sprawny, bo odpalił się w Timexie:-)
ADM691 jak nie mam baterii to trzyma mi reset w niskim cały czas.
Jak założę baterię to mam poprawnie /Reset na wysokim jednak poprawnego /HALTa nie złapałem
Zegar od PAL jest OK. VDP generuje 3,5 Mhz dla Z80, GAL przeprogramowane
Wrzuce CBIOS i PAL'a i bez zegara powinienem dostać CBIOS na ekranie
a miało być tak pięknie


nekroskop

  • *
  • Wiadomości: 29
  • Miejsce pobytu:
    Królestwo Galicji i Lodomerii wraz z Wielkim Księstwem Krakowskim i Księstwami Oświęcimia i Zatoru
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #35 dnia: 2021.10.14, 14:50:34 »
Obsadziłem układami do testu numer 4  żeby zobaczyć CBIOS i jest działa :-)


nekroskop

  • *
  • Wiadomości: 29
  • Miejsce pobytu:
    Królestwo Galicji i Lodomerii wraz z Wielkim Księstwem Krakowskim i Księstwami Oświęcimia i Zatoru
Odp: MSX Omega
« Odpowiedź #36 dnia: 2021.10.22, 21:49:20 »
Omega jutro rusza na Krakowskie Retrospekcje :-). Miałem jeszcze problem z Casduino , ale śmiga wszystko OK.