Chwilę się zastanawiałem nad tytułem wątku, ale lepiej wyjaśnić od razu ze szczegółami, niż wprowadzać w błąd skróconym tytułem (odwrotnie niż w tabloidach
).
Enterprise, podobnie jak ZX Spectrum i kilka innych 8-bitowców, posiada nieszczęsną przetwornicę.
Nawet układ przetwornicy jest niemal identyczny. Niestety pozbawiony kliku istotnych elementów.
W układzie z Enterprise najczęściej niszczona jest cewka.
Uszkodzenie przetwornicy objawia się całkowitą utratą obrazu na ekranie.
Dodatkowym problemem są aż dwa stabilizatory 7805 zasilające obwody 5V.
Skoro w ZX Spectrum jeden taki stabilizator potrafił upiec grzankę, to wyobraźcie sobie dwa takie.
Jak zwykle w takich sytuacjach pojawiają się partyzanckie próby wstawienia gotowych modułów przetwornic impulsowych.
Próby w większości udane. Chociaż jeśli chodzi o pewność takiego rozwiązania, to ja osobiście jestem w takich przypadkach ostrożny. Zwłaszcza od czasu kiedy pomierzyłem składową AC na wyjściu jednego z tanich chińskich modułów.
Poza tym nadal potrzebne jest drugie zasilanie 12V.
Tak narodził się pomysł (inicjatywa, znaczy prośba "czy by się nie dało zrobić"
, pochodzi z Węgier) zbudowania dedykowanego modułu zasilającego - EPower.
Pełny opis wraz z kompletem zasobów potrzebnych do samodzielnego wykonania udostępnione są na
Enterprise Wiki.
Efekt jest bardziej zaskakujący niż sam się spodziewałem.
Skupiłem się wyłącznie na wydajności i obniżeniu temperatury.
Zupełnie nie przyszło mi jednak do głowy, żeby sprawdzić ile przy okazji oszczędza się energii i o ile mniej jest obciążony zewnętrzny zasilacz.
W załączeniu pomiary przed i po montażu modułu.
Aż tak dużej różnicy się nie spodziewałem.