Piszę ponieważ dosłownie przypadkiem znalazłem ciekawą rzecz. Otóż znalazłem dosłownie ten sam kawałek kodu z pliku WW.COM w pliku Art Studio.tzx - wersja z kasety zwykłego "Bajta" w którym na początku odgrywana jest melodia Lambada za pomocą VI53 :-). Ten kod jest właściwie dopiero dostępny po rozpakowaniu któregoś bloku w pamięci emulatora ponieważ nie mogę znaleźć go w żadnym bloku pliku Art Studio.TZX. Jak to zrobiłem. Ponieważ emulator EMU 1.01 nie obsługuje zabezpieczenia "Bajta" Cerikopik musiałem skorzystać z wersji Art Studio odbezpieczonej oraz usunąć blok w pliku TZX zawierający krótką rosyjską instrukcję obsługi. Tak przygotowany plik nazwałem:
Art_no_cer.tzx1. Wczytałem plik Art_no_cer.tzx w emulatorze EMU 1.01
2. W momencie pojawienia się pędzla i spray'a zapisałem szybko stan emulatora do pliku .emu zmieniając później nazwę na
Lambada.emu3. Otworzyłem sobie ten plik w WinHEX i przypadkiem znalazłem ciąg
|Puşn i od razu skojarzyłem, że taki sam widziałem w kodzie WW.COM przed danymi muzycznymi - i bardzo dobrze skojarzyłem, ch....a dobrą mam pamięć wzrokową :-)
4. Otworzyłem w WinHEX również plik WW.COM i proszę bardzo, ten sam ciąg i jeszcze kilka bajtów wstecz
identyczne. Po ciągu
|Puşn są też jakieś dane - zapewne muzyczne ale jakoś nie podobne do tych z WW.COM :-(.
Link do emulatora "Bajta". Po rozpakowaniu Byte EMU.rar można otworzyć po prostu plik Lambada.emu aby zobaczyć jak gra VI53.