ZX Spectrum > PROGRAMOWANIE

Pytania od bardzo początkującego

<< < (4/12) > >>

mad1:
Mam następny problem, zrobiłem sobie posty programik do rysowania, który przesuwa mi się o jeden piksel w zależności jaki klawisz nacisnę. Jednocześnie w komponowałem to wyświetlanie aktualnej pozycji "kursora", chodzi o zmienne odpowiadające pozycji w poziomie i pionie (x,y). Rysowanie zaczynam od punktu 0,0 czyli lewego dolnego punktu ekranu. Wszystko działa ładnie i pokazuje prawidłową pozycję "kursora" dopóki nie przekroczę 100 a następnie zejdę wstecz poniżej 100. Wtedy mam wynik  x=990 zamiast x=99. Coś nie tak jest z formatem tej liczby.  Można coś zrobić by nie pokazywał tego zera, lub przynajmniej wyświetlał liczbę w formacie x=099?

Tygrys:
Mam wrażenie że nie jest zmazywana poprzednia wartość liczbowa. Spróbuj dodać spacje po wyświetleniu liczby, np tak:
PRINT x;" co najmniej jedna spacja "

RafalM:

--- Cytuj ---Mam wrażenie że nie jest zmazywana poprzednia wartość liczbowa. Spróbuj dodać spacje po wyświetleniu liczby, np tak:
PRINT x;" co najmniej jedna spacja "
--- Koniec cytatu ---

A najlepiej 2 spacje bo zaraz będzie taki sam problem przy zmniejszeniu z 10 do 9 :)

Gdybyś natomiast chciał mieć zera z przodu to ja bym to robił tak:

-zamieniam liczbę na tekst
-dopisuje dwa zera z przodu
-biorę trzy znaki z tekstu licząc od końca

mad1:
Panowie, dzięki, taki banał, że też na to nie wpadłem.

mad1:
Cześć ponownie,
mam pytanko jak mogę zmierzyć(wydrukować) czas jaki minął od wywołania jakiejś instrukcji(podprogramu) do wciśnięcia danego klawisza. Jak mogę prosto to zrobić w BASICU? czy jest jakaś instrukcja, która mierzy czas lub  jak zdefiniować taką zmienną pod, którą kryje się czas działania danego programu? Nie chodzi mi ile czasu program ma działać lecz ile trwał.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej