A to przypadkiem nie chodzi o ten sam zasilacz i te same 3 przypadki "zwalenia" TC2048, o których pisałeś w tym wątku/ankiecie?? https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=1822.msg23539#msg23539
Dotąd pisałeś o uszkodzonym TC2048, skąd ten nagły przeskok na TS/TC2068?
Tak, uszkodziłem 3xTC2048 domniemanym zasilaczem od TS2068 (15V), bo nie miał naklejki i myślałem, że jest od TC2048 lub TC2068 (oba 9V).
Tam się niestety już nie mogę dopisać, więc zrobię to tutaj
Ale i tak odkopałeś ten, dość stary, wątek.
No to mamy forumowego archeologa

Nie, nie ma się czym przejmować.
Hmm, coś mi tu się mocno nie zgadza. Oryginalny zasilacz od TS2068 jest zupełnie niepodobny do tych od portugalskich Timexów (i UK2086) - zasilacz portugalski jest leżący na podłodze/stole, a zas. od TS2068 jest "siedzący w gniazdku" sieciowym.
Coś się bardzo nie zgadza nawet, bo jak wspomniałeś, oryginalny zasilacz do TS2068 jest zupełnie inny i do tego na 110V. Akurat kabel z wtyczką ktoś mógł zamienić, ale cała reszta i tak coś nie pasuje.
Więc tym bardziej nie wiem, o co chodzi z tym moim dziwadłem. Nie mam obecnie do niego dostępu, więc nie mam go jak sprawdzić, ale pamiętam, że dawał 15V pod obciążeniem.
Tak więc, gdyby ktoś potrzebował europejskiego zasilacza do TS2068...

TC2048 nim zasilony, pewnie trochę pochodziłby zanim by padł.
Tak było, nie kłamię!
Mi to wszystko bardziej bardziej pasuje do sytuacji, że to był zasilacz od TS2040
On ma taka sama obudowę ja te od TC/UK(albo b. podobną), ale daje 24V (oficjalnie), a co gorsza jeszcze, ma odwrotną polaryzację (plus w środku).
Co nie znaczy, że ktoś np. nie odwrócił polaryzacji...
Ale napięcie nadal za niskie, by był od 2040.
A może to zasilacz od jeszcze czegoś innego? Diabli wiedzą.
Tak czy siak, zrobienie zasilacza o innych parametrach, ale w takiej samej obudowie i z taką samą wtyczką, to zbrodnia.
P.S. A TS2068 chyba nie były nigdy sprowadzane do Europy w latach 80.
Oczywiście, bo mało kto miał wtedy w Europie TV z NTSC. Lepiej było kupić wersję europejską, TC2068 i nie mieć problemów ani z zasilaniem, ani z obrazem.