Ściągnąłem tą oryginalną angielską wersję z CPC-Power i testowałem pod emulatorem. Działa w trybie 6128, ale w 464 z dodanym RAMem sie wiesza i tuż po wyborze sterowania daje biały ekran z czarnymi śmieciami.
Na dole tej stronki Power z tą grą są linki do innych wersji językowych i podaje że angielska jest na mobygames, co nie jest prawdą bo to tylko encyklopedia wiedzy o grach a nie stronka do ściągania gier. Ale wszedłem na moby i wyczytałem tam ciekawą rzecz, że Pirates było pierwszą grą reklamowaną jako działającą tylko na 6128.
Ale ta gra jest przecież w Basicu z kilkoma RSXami, i ta bariera jest pewnie sztuczna. Albo korzysta z odwołań do adresów bezpośrednio, a nie przez małpkę co jest konieczne w starszej wersji Basica tej na 464.
Czyli są 4 opcje, albo skołować sobie nowszy ROM z Basiciem 1.1 takim jak ma 6128.
Albo trzeba mozolnie posiedzieć nad wszystkimi listingami i przerobić je na małpkową wersję. Wpierw je trzeba odbezpieczyć przed listowaniem programikiem z Bajtka.
Albo zapytać na CPCwiki forum czy jakiś posiadacz 464 już kiedyś tego nie zrobił. Ja od pewnego czasu nie mam tam profilu ale są tu tacy co mają i może znajdą chwilkę by zapytać.
Albo grać na emulatorze w trybie 6128.