Autor Wątek: Klawisze do Elwro Jr  (Przeczytany 2159 razy)

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Klawisze do Elwro Jr
« Odpowiedź #15 dnia: 2025.01.05, 20:14:22 »
W sumie mam w pracy profesjonalną drukarkę SLA za ~40K PLN, tylko tam używają kosztownej certyfikowanej transparentnej żywicy bio-kompatybilnej (medycznej) w zabezpieczonym chipowo kartridżu i nie pozwolą mi jej zalać jakąś inną tańszą czy nawet dedykowaną w innym kolorze.  ::)

Patrząc na to gdzie pracujesz, to się nie dziwię, że nie chcą wprowadzać obcych substancji :D

Dziś pół dnia wpatrywałem się w filmiki z drukarkami SLA. Poważnie rozważam zakup. Pytanie jak na tym wychodzą pudła, bo najczęściej właśnie to potrzebuję, a z klasycznej drukarki 3D ciągle wychodzą krzywe krawędzie.
Zaczynałem od TIMEX`a....

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #16 dnia: 2025.01.05, 20:39:14 »
Te tańsze drukarki SLA dają słabsze efekty niż profesjonalne, drukowałem ostatnio niewielką obudowę z prostymi ściankami i większe płaskie powierzchnie w osi Z nie wyglądają idealnie, zdarzają się drobne zafalowania, prawdopodobnie to kwestia luzów w osi Z, widziałem też w necie modyfikacje tej osi dla różnych drukarek gdzie stosowano precyzyjne prowadnice liniowe, ale to już dłubanina i trzeba mieć jakieś zaplecze warsztatowe.
Jeśli chodzi o rozdzielczość to najczęściej dostępne są matryce 4 i 8K lub więcej i w zasadzie najlepiej mono bo jest krótszy czas naświetlania warstwy.
Generalnie cena drukarki rośnie wraz z jakością prowadzenia w osi Z oraz rozdzielczością matrycy wyświetlacza i jej rozmiarem bo niestety wielkość pola roboczego jest dużo mniejsza niż w drukarkach FDM.
Te tańsze to w zasadzie najlepiej nadają się do nierównomiernych obiektów jak figurki kolekcjonerskie czy inne pierdołki.
Do tego warto jeszcze mieć jakąś płuczkę i naświetlarkę UV do utwardzania wydruków.
Nie zniechęcam ale zabawa jest dość kosztowna w niezbyt zdrowych i śmierdzących oparach żywić i rozpuszczalników oraz dość łatwo się samemu upaprać lub otoczenie tym świństwem podczas roboty  ;)
« Ostatnia zmiana: 2025.01.05, 21:18:04 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #17 dnia: 2025.01.05, 22:06:11 »
Nie zniechęcam ale zabawa jest dość kosztowna w niezbyt zdrowych i śmierdzących oparach żywić i rozpuszczalników oraz dość łatwo się samemu upaprać lub otoczenie tym świństwem podczas roboty  ;)

Rozważam tą: https://www.anycubic.com/en/photon-m7-pro

mam mieszkanie, które stoi puste, więc jest idealne miejsce. Natomiast faktycznie wszystkie dema, to jakieś porąbane stwory. Ja natomiast chciałbym robić ładne obudowy. Podobno trzeba robić projekty pod kątem 45st i wtedy wychodzi lepiej.

Faktycznie te drukarki mają mniejsze "pole robocze", ale wydaje mi się, że powyższa drukarka ogarnie moje potrzeby.

Jak mi nie przejdzie, to po urlopie się zdecyduję.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #18 dnia: 2025.01.05, 22:31:30 »
Taka drukarka jest w sumie dość nowoczesna i już lepsza niż te najtańsze, nie dam jednak głowy co do precyzji w osi Z.
Ważna jest też stabilna temperatura otoczenia ~25-30'C podczas eksploatacji bo ma to wpływ na jakość wydruku pomimo że ta drukarka posiada jakąś tam stabilizację temperatury kuwety.
Jednak lepiej nie oszczędzać na ogrzewaniu mieszkania zimą.  ;)

Co do ustawienia obiektu do wydruku to jest też sporo zasad, optymalnie 35-45' pochylenia obiektu ale to już robisz w programie krojącym przed wygenerowaniem pliku do wydruku, trzeba wybierać mniej eksponowane powierzchnie od strony stopki bo tam podczas zrywania warstwy powstają największe odkształcenia oraz są nieco inne i bardziej rygorystyczne zasady podporowania niż w FDM.

« Ostatnia zmiana: 2025.01.05, 22:43:50 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #19 dnia: 2025.01.05, 22:51:32 »
Taka drukarka jest w sumie dość nowoczesna i już lepsza niż te najtańsze, nie dam jednak głowy co do precyzji w osi Z.

Nikt nie da. Masz drukarkę podobnej klasy? Lepszą? Gorszą?

Ważna jest też stabilna temperatura otoczenia ~25-30'C podczas eksploatacji bo ma to wpływ na jakość wydruku pomimo że ta drukarka posiada jakąś tam stabilizację temperatury kuwety.
Jednak lepiej nie oszczędzać na ogrzewaniu mieszkania zimą.  ;)

A to akurat ważna uwaga - puste mieszkanie nie jest ogrzewane. W dodatku to poddasze, więc w zimę jest 14st, a w lato 40...

Co do ustawienia obiektu do wydruku to jest też sporo zasad, optymalnie 35-45' pochylenia obiektu ale to już robisz w programie krojącym przed wygenerowaniem pliku do wydruku, trzeba wybierać mniej eksponowane powierzchnie od strony stopki bo tam podczas zrywania warstwy powstają największe odkształcenia oraz są nieco inne i bardziej rygorystyczne zasady podporowania niż w FDM.

To akurat jasne. Wszak technologia zupełnie inna i w zasadzie wspólna jest tyllko nazwa - "Drukarka 3D"  :D

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #20 dnia: 2025.01.05, 23:05:54 »
Moja drukarka jest nieco gorsza ale też nie jakaś stara, 4K i z mniejszym polem roboczym, ale przy tym polu roboczym rozdzielczość jest jeszcze akceptowalna.
To raczej do zastosowań w małych ale precyzyjnych obiektach do wydruku, do większych mam jeszcze dwie FDM, jedną 180x180 drugą 400x400 mm. :)
Mam też drugą starszą SLA 2K jaką odkupiłem od kolegi za flaszkę Johnnie Walkera w stanie do remontu, była zalana żywicą środku z pękniętej folii kuwety (kolega się zagapił i nie wymienił jej w porę) i z pękniętym wyświetlaczem LCD, już ogarnięta ale trochę musiałem w nią jeszcze zainwestować. ;)
« Ostatnia zmiana: 2025.01.05, 23:12:56 wysłana przez damik »

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #21 dnia: 2025.01.05, 23:16:41 »
Moja drukarka jest nieco gorsza ale też nie jakaś stara, 4K i z mniejszym polem roboczym, ale przy tym polu roboczym rozdzielczość jest jeszcze akceptowalna.
To raczej do zastosowań w małych ale precyzyjnych obiektach do wydruku, do większych mam jeszcze dwie FDM, jedną 180x180 drugą 400x400 mm. :)
Mam też drugą starszą SLA 2K jaką odkupiłem od kolegi za flaszkę Johnnie Walkera w stanie do remontu, była zalana żywicą środku z pękniętej folii kuwety (kolega się zagapił i nie wymienił jej w porę) i z pękniętym wyświetlaczem LCD, już ogarnięta ale trochę musiałem w nią jeszcze zainwestować. ;)

Hehe! No to widzę, że mam możliwość rozmowy z profesjonalistą :)

Zatem najpierw się prześpię z tematem, a może potem poproszę Cię o wykonanie wydruku testowego z mojego STLa. Ale to już będę się z Tobą dogadywał;)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #22 dnia: 2025.01.05, 23:26:37 »
Spoko, tylko z wolnym czasem dość słabo u mnie jest ostatnio, tych FDM to już chyba z rok nie uruchamiałem.  :P

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #23 dnia: 2025.01.05, 23:52:38 »
Spoko, tylko z wolnym czasem dość słabo u mnie jest ostatnio, tych FDM to już chyba z rok nie uruchamiałem.  :P

Mam wrażenie, że u każdego tak samo. Takie czasy.

Ale nie łapiemy pcheł na czas, tylko zapewniamy sobie rozrywkę umysłową celem odreagowania codziennej pracy ;)

Wydruki, które ode mnie wychodzą  są drukowane na staaaaarym Zoltraxie. Kolega próbował mi zaimponować jakąś współczesną drukarką, ale w ciągu 8 godzin został sprowadzony na ziemię. Jeśli kupię coś dla siebie, to chcę być pewnym wyboru.... A cierpliwy jestem - jedno z moich aut stoi od 4 lat w serwisie. Dodam, że rzeczone auto przyjechało do serwisu o własnych siłach. Więc spokojnie :)

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #24 dnia: 2025.01.06, 10:38:39 »
Potwierdzam. U każdego tak samo :)
I zazdroszczę zabaw z SLA. Mam jedną i od dłuższego czasu nie mogę się do tego zabrać. Może właśnie dlatego, że nie jest to zbyt czyste zajęcie ;D

Mam trzy SLA i muszę powiedzieć, że duże znaczenie ma precyzja samej konstrukcji. Więc nie dziwi mnie że starsza może lepiej. Na jednej z nich dostaje wydruki, w których pod palcami nie da się wyczuć warstw, a żeby je zobaczyć trzeba się przyjrzeć z bliska. Pomaga też technologia, czyli np. dynamiczna kompensacja drgań (w oparciu o akcelerometr) ;)
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

PABB

• Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
« Odpowiedź #25 dnia: 2025.01.06, 12:44:39 »
... i po grzyba czytałem ten wątek? Przez niego znowu poczułem, że potrzebuję (a cholerę nie wiem po co) drukarkę SLA i siedzę szukając czegoś dobrego na początek.

Skończy się pewnie 20 wydrukowanymi pierdołami i pójdzie na półkę wstydu :)

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #26 dnia: 2025.01.06, 13:30:01 »
U mnie to już nie jest półka wstydu tylko półki wstydu  ;D
Ale do drukowania raczej regularnie wracam. Ostatnio karmnik drukowałem :)
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #27 dnia: 2025.01.06, 14:02:30 »
Moje drukarki SLA pewnie też skończą podobnie, tylko ja stosuję nieco inne podejście, mianowicie po jakimś czasie zapewne trafi to do tzw kartonu wstydu i zostanie umieszczone na jakieś stercie podobnych pudełek których mnie się już trochę w międzyczasie nazbierało w kilku lokacjach.  ???

Próbuję od świąt odgruzować jedno moje pomieszczenie ale idzie mi to jak krew z nosa, końca nie widać a co chwila odnajduję jakieś przedmioty które kiedyś szukałem tygodniami jak były potrzebne i w końcu musiałem kupić nowe.  :o

Wpierw jednak muszę wypaprać zapas kilku litrów różnych rodzajów żywic jakie nakupiłem by się zapoznać z różnicami pomiędzy nimi.
Niestety żywic nie można trzymać w nieskończoność, bo mają określony czas przydatności do użycia, zwykle rok lub półtora.

mkamzierczak

• SZUKAM: w sumie to szukam już tylko Jantar 0801 i ODRA jakaś jak się trafi :D
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • Wszystko się znajdzie, to tylko kwestia czasu...
    • Polskie Komputery
« Odpowiedź #28 dnia: 2025.01.06, 15:09:13 »
Dopracowałem metodę i jestem w stanie skopiować 1:1 element, tak że laik nie jest w stanie odróżnić oryginału od kopii. Bez kosztownych sprzętów, laserów, UV i innych fajerwerków :)

Na zdjęciach klawisze do pulpitu komputera ODRA i brakujące spacje do MERITUM, klawiatur terminali :)

Aha kolorek mogę sobie dobrać dowolny na świecie :)
Elkor Karat, Elwro 800 Junior, Elwro 800-2 Junior, Elwro 800-3 Junior, Meritum I, Meritum II, Meritum 3, ComPAN 8, MK45, IMPOL-II, Bosman 8, Elwro 500,  Elwro 600, Cobra, Elwro 801AT, Mazovia 1016, ITM PC 80, MERA 100, MERA 400, Mister Z80 MSA-80, MSM-1, Computex CX-80, IMZ-80

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #29 dnia: 2025.01.06, 16:08:15 »
Wszystko pięknie z tym odlewaniem, z górną stroną nie było u mnie problemów, schody pojawiały się w momencie odwzorowania cienkich szczelin pod styki od dołu klawiszy, np tych cienkich krzyżyków pod styki DOLAM.
Forma rozdzierała się w tych miejscach podczas zdejmowania odlewów oraz były problemy z pęcherzami powietrza w odlewach.