Autor Wątek: ULA Plus: czy są jakieś wady  (Przeczytany 3589 razy)

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
Odp: ULA Plus: czy są jakieś wady
« Odpowiedź #15 dnia: 2025.01.14, 11:22:50 »
Czyli "kiszon" ze mnie :/ Chciałem ulepszyć sobie komputerek a kupiłem ten sam element i w dodatku popsułem ZX bo nie działa.
Dzięki zaxon za informacje. Lepsze jest wrogiem dobrego ...

iSiek

• *
  • Miejsce pobytu:
    Wrocław
« Odpowiedź #16 dnia: 2025.01.14, 15:40:19 »
Dodam tylko dla sprostowania.

Zrobiłem spa magnetofonu i wszystko wróciło do normy, dźwięk wczytywania działa prawidłowo, gry się wczytują (na starej ULA).
To był zbieg okoliczności i układ nie miał z tym nic wspólnego. Najprawdopodobniej zastępcza ULA by działała gdybym jej nie popsuł. Wycofuje zeznania ;)

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #17 dnia: 2025.01.14, 16:41:42 »
Obecnie sprzedawane The Spectrum podobno też ma ten układ.  ....

Mam nadzieję że napisałeś skrót myślowy o The Spectrum.  Aby być bardziej precyzyjny wyjaśnię.  The Spectrum , The400, i inne tej firmy.  oparte są na CPU architekturze ARM. Tam nie ma miejsca na oryginalną ULA.  Tam sprzęt jest emulowany programowo i morze udawać dowolny sprzęt o ile soft pozwala.

Pozdro.

zaxon

« Odpowiedź #18 dnia: 2025.01.14, 22:38:30 »
Dlatego właśnie , przed napisaniem posta warto sprawdzić parę rzeczy zanim się zacznie robić panikę i złorzeczyć  pisać na grupach.  Przede wszystkim, spokojnie, bez nerwów .
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #19 dnia: 2025.01.19, 10:51:53 »
Obecnie sprzedawane The Spectrum podobno też ma ten układ.  ....

Mam nadzieję że napisałeś skrót myślowy o The Spectrum.  Aby być bardziej precyzyjny wyjaśnię.  The Spectrum , The400, i inne tej firmy.  oparte są na CPU architekturze ARM. Tam nie ma miejsca na oryginalną ULA.  Tam sprzęt jest emulowany programowo i morze udawać dowolny sprzęt o ile soft pozwala.

Pozdro.

Oczywiście, że to był skrót myślowy.

Chodziło mi o funkcjonalność.

Ale nie do końca, bo z kolegą testowaliśmy i chyba te tryby Timex 2048 nie działają dobrze.  Nie pamiętam tego jednak dokładnie.
ZX Spectrum 128K + ULAplus + Stereo + DivMMC /// Amstrad CPC 6128 + CRTC 0/1 + USB Floppy Emulator + Dandanator Elite+

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #20 dnia: 2025.02.06, 08:49:50 »
Jest mały minus.

Unrainer się z tym gryzie.
ZX Spectrum 128K + ULAplus + Stereo + DivMMC /// Amstrad CPC 6128 + CRTC 0/1 + USB Floppy Emulator + Dandanator Elite+

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #21 dnia: 2025.02.26, 11:15:01 »
Drugi minus średni. Nie współpracuje ze Slomo.

zaxon

« Odpowiedź #22 dnia: 2025.02.26, 17:47:10 »
Zaraz, moment ? Jaki unrainer ? W zestawie z ULA plus jest GAL (ATF)  którego też trzeba wymienić. Więc fizycznie Unrainera nie ma prawa być w ZX. Slomo , tu pewny nie jestem ale to interfejs do spowalniania kompa ?
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #23 dnia: 2025.02.26, 19:32:08 »
Najlepsze SLOMO było na 74LS121.
Działało mi z każdym ZX-em i klonem.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

DiskDoctor

• Miejsce pobytu:
    Rzeszów
« Odpowiedź #24 dnia: 2025.02.27, 18:11:23 »
Zaraz, moment ? Jaki unrainer ? W zestawie z ULA plus jest GAL (ATF)  którego też trzeba wymienić. Więc fizycznie Unrainera nie ma prawa być w ZX.

Był Unrainer. Nie ma Unrainera.  ULAplus działa.

Slomo , tu pewny nie jestem ale to interfejs do spowalniania kompa ?

Tak.  Wpinany do slotu z tyłu.  ULAplus powoduje pasy, wraz ze zwalnianiem kompa.  Im większe spowolnienie, tym szersze (w pionie) białe pasy poziome.  Sprawdzany z 48k gołym, działa bez zarzutu.