Komputery z Z80 > TIMEX
Timex - wybielanie klawiszy
Rzeznik:
Powolutku powolutku, zaczynają żółć "puszczać" ale jeszcze ze kilka dobrych dni muszą "popływać".
damik:
Niestety często żółć z czasem lubi powracać... :-X
trojacek:
--- Cytat: damik w 2021.01.08, 15:48:52 ---Niestety często żółć z czasem lubi powracać... :-X
--- Koniec cytatu ---
To się refluks nazywa i są na to lekarstwa ;)
--- Cytat: damik w 2021.01.08, 14:00:32 ---Ciekawy choć drogi ten papier, jednak w przypadku żółtych klawiszy Timex'a może to nie mieć sensu, bo będzie ładny opis na nadal pożółkłym klawiszu bo to jest przeźroczysty materiał ;D
--- Koniec cytatu ---
Ale papier się ściera, łącznie z tym, co jest na nim nadrukowane.
W sumie można by to jeszcze po wydrukowaniu lakierować czy laminować, ale nie sądzę, by to ładnie wyglądało.
damik:
Na ten plastikowy refluks to chyba lepszy niż jakikolwiek inny lek jest biały lakier w spraju ;)
Co do naklejek to jak się je ładnie wytnie i prosto przyklei to też potem i ładnie wygląda :D
Ściera się wszystko, nawet fabryczny druk na klawiszach, polakierowana przed naklejeniem folia winylowa ma szanse trochę jednak wytrzymać. Robiłem tak kiedyś naklejkę na faceplate w gumiaku i powiem że po pół roku używania zdaje to egzamin.
Idealnie byłoby mieć możliwość zrobienia grawera laserem, ale to poza moim zasięgiem.
Rzeznik:
--- Cytat: damik w 2021.01.08, 15:48:52 ---Niestety często żółć z czasem lubi powracać... :-X
--- Koniec cytatu ---
Z tym to różnie bywa, w zależności od poszczególnych modeli retro, na własnych przykładach to klawka z Amigi 600 np potrafi ponownie zżółknąć już po 1-1,5 roku ale np klawka z CPC 6128 to już czwarty rok i dalej biała. Podobnie Sam Coupe, całego wybielałem i się "trzyma" już 3 rok. Z Timexem to mój pierwszy raz, poczekamy, zobaczymy ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej