@steev
Rozumiem... przypomina mi to trochę dzieła mojego starego programatora EPROM na LPT tuż przed jego spotkaniem ze śmietnikiem.
@jack_świdnik
W Polsce, tylko nie miałem takich kumpli co podzielali moje zainteresowania, było tylko paru atarowców dla których Timex był obiektem ciągłych kpin.

Ten "mod" o który pytałeś to pamięć statyczna obrazu, ponieważ SCLD w tym sprzęcie jest uszkodzony - nie czyta pamięci dynamicznej - więc dostał statyczną. Ten dłuższy pod nim to dekoder portu dla zatrzasku banków pamięci w przestrzeni adresowej D (ostatni blok 16kB) i dekoder adresu dla AY - porty jak ZXSpectrum128.
W tym wątku opis mojej walki:
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=6497.0Fotkę bebechów...no dobra sam się prosiłeś. Ten Timex ma ten sam "mod" z dekoderami adresów, ROM musiałem wlutować w miejsce cartridge bo płyta Timexa była zbyt zniszczona, tkwi tam tylko kość RAM 128kB (bank D). Banki B i C oryginalne na TMS4416. Napędy oczywiście 3.5". Brakuje tylko kempstona (w obu egzemplarzach), płytki mam gotowe ale czasu i chęci ostatnio brak.