forum speccy.pl

ZX Spectrum => HARDWARE => Wątek zaczęty przez: JacekPodolski_jack w 2014.05.21, 14:51:11

Tytuł: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2014.05.21, 14:51:11
szukam już od paru lat takiego timexa 2048 ze 128K ale marne szanse więc pytam się czy ktoś by się podjął wykonania profesjonalnej takiej przeróbki do T2048 128K?
http://8bit.yarek.pl/upgrade/zx.to128k/index-pl.html
pokryję koszty wykonania takiego rozszerzenia
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Gryzor w 2014.05.21, 15:30:11
Sam bym sprobowal, jakby ktos zweryfikowal i uaktualnil dokumentacje.

Jak zwykle ze strone Jarka, plikow nie daje rady pobrac.
Ale stavi128.zip mam gdzies w zasobach.
Dla przerobki 48k jest inna strona:
http://hw.speccy.cz/128krebuild.html
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2014.05.21, 17:27:04
ja w swoim egzemplarzu co miałem dawno , dawno temu to miałem większą pajęczynę niż to i w dodatku wbudowany dzwięk AY i diody zielona i czerwona informujące o przełaczaniu pamięci na wyższą, gry jak była na 128 i korzystała z pamięci to zapała się dioda czerwona, menu po właczeniu było jak w spectrum 128k
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2014.07.03, 19:46:56
znalazłem taki plik ze schematem
http://zx-pk.ru/attachment.php?s=57995eb27192243fd19cefc99c095a43&attachmentid=20891&d=1285675883
będzie dobry ? że by przerobić TC 2048 na 128k ?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2014.07.03, 20:55:43
poszukałem trochę jeszcze i mam to
http://www.union.com.pl/artur/
samego autora

więc Panowie kto mi się podejmie przeróbki mojeo timexa na 128K z AY

za ile i na  kiedy :D  bardzo mi zależy

Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: wojtek9989 w 2014.07.03, 21:39:15
Czy oprócz tej przeróbki ze schematu trzeba również wymienić rom na inny ?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Phonex w 2014.07.03, 23:05:48
Tak, trzeba wymienić ROM na ten z 128 i wymienić RAM na płycie.
Opis Artura dotyczy przeróbki ZX, w Timexie pewnie ROM powinien być inny. Skąd wziąć?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Amun-Ra w 2014.07.04, 12:23:17
Tak, trzeba wymienić ROM na ten z 128 i wymienić RAM na płycie.
Opis Artura dotyczy przeróbki ZX, w Timexie pewnie ROM powinien być inny. Skąd wziąć?

Różnice między TC2048 a ZX 48K były kilkubajtowe. ROM z TC2048 powinien się dać przerobić do 128K. W wolnej chwili spróbuję go wygenerować.
Edit: pomijam drobne róznice w pracy ULI (muszę sobie odświeżyć oba schematy).
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2014.07.04, 14:38:52
Na dobrą sprawę nic nie trzeba przerabiać w ROM, tym lepiej dla kompatybilności :)
ROM timexowy różni się tylko skokiem do procedurki, robiącej OUT (255), 0  -czyli przywrócenie standardowego trybu ekranowego. Równie dobrze można to zapodać z basica, jak się ekran wykrzaczy w dziwnym trybie.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2014.07.04, 21:12:04
Jak trzeba poswiecic 128k na to to mam 1szt zx spectrum +2 128k sprawny
I moge go poswiecic chyba ze kupie uszkodzony na czesci
fajnie ze w moim temacie cos ruszylo
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: andy w 2014.07.04, 23:20:29
To jak +2 sprawny to po co psuć?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: sect0r w 2014.07.04, 23:56:21
I to jeszcze w 100% kompatybilny (timingi) ze 128k, a timex nigdy nie będzie :D
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2014.07.05, 08:25:48
 :( no tak, ale chce mieć timexa 128k z AY
zakładamy że znalazłem kogoś kto mi to wykona
to co powinienem dokupić ? jakie dodatkowe kości ram czy pamięci
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2014.07.05, 10:44:42
To zależy, ile masz kostek RAM w timeksie. Bywały wersje 6x4416, jak też 2x4416 + 2x4464. Docelowo potrzebujesz mieć 4x4464, więc albo musisz dokupić dwie, albo 4 kostki tej pamięci. Inne oznaczenie to 41464, to 4-bitowa pamięć 64K.
No i potrzebujesz AY :)
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.17, 18:28:27
odświeżam temat
czy w bajtkach były manuale dot przeróbek ramu, ay i przełaczania banków? jak tak to możecie podpowiedzieć w których numerach?
dzięki
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: tooloud w 2018.03.17, 18:56:35
nic nie sugeruję, ale w niedzielę na Retrosinclair w Hackroom122 będzie TC2144 czyli http://8bit.yarek.pl/upgrade/zx.tc2144/index-pl.html (http://8bit.yarek.pl/upgrade/zx.tc2144/index-pl.html)

Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: ZbyniuR w 2018.03.17, 19:15:55
Komputer 6-86 s13 - ZX +80KB
Komputer 12-87 s21-22 - Różnice między Timex i Spectrum

Bajtek 1-87 s5 - mini test Timex 2048
Bajtek 11-89 s12 - AY do ZX
Bajtek 3/4-90 s13 - płytka AY do Spectrum,   s30 test FDD 3000
Bajtek 5/6-90 s18 - Tryby graficzne w Timex
Bajtek 7/8-90 s25 - Timex klawiatura i kempston ,  s30 AY inaczej
Bajtek 9/10-90 s15 - ZX Spectrum + 80K+AY,  s16 Przełączanie banków pamięci w Timex
Bajtek 11/12-90 s15 - Timex 2048  + 80K
Bajtek 9-92 s37 - test Timex 128

Obawiam się że wszystkie te +80K oznaczają +32K co razem daje 80K, a nie 48+80=128K.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: tooloud w 2018.03.17, 19:21:23
tak, 80k to jest dodatkowe 32k, mam takiego speccy.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.03.17, 19:34:39
Obawiam się że wszystkie te +80K oznaczają +32K co razem daje 80K, a nie 48+80=128K.

Dokładnie, ponieważ to najprostsza przeróbka. Zostaje 16KB "dolnego RAMu" . A górny podmienia się na 4464, dołącza przełącznik banków tak, aby obie połówki (2x32KB) były dostępne. W sumie masz: 16KB + 2 x 32KB = 80KB. W tej przeróbce masz inne banki niż w 128K.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.17, 19:47:09
Ok dzieki o to mi chodziło. Najpierw sprobuje sam zrobic 80k

A zeby zrobic przelaczanie bankow sygnalizowane diodami i te 128k totez byl opis w bajtku czy juz samemu dojść?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.03.17, 19:51:01
Przeróbkę do 128K i wskaźnik banków możesz spróbować oprzeć, o to co jest na tych stronach:
1. 48k to 128k rebuild (https://hw.speccy.cz/128krebuild.html)
2. Bank LED map (https://hw.speccy.cz/bankmap.html)

Nawet kiedyś zrobiłem przymiarkę do tej przeróbki, z AYkiem na pokładzie. Całość montowana pod procesor.

Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: tooloud w 2018.03.17, 20:29:36
Yarek robił 144k = 16 + 4 * 32 (+ AY) i chyba takie coś jest prościej zrobić, po prostu przełączasz jeden z czterech banków po 32k, 16tka dolna zawsze zostaje.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.03.17, 20:30:49
Ale jest zgodne tylko same ze soba.

http://8bit.yarek.pl/upgrade/zx.tc2144/index-de.html

i opis po naszemu: http://8bit.yarek.pl/upgrade/zx.tc2144/pl-tc2144.html
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.03.17, 21:04:13
Chyba ta przeróbka na 144kb pamięci, jest w Timex-ie najsensowniejsza i prosta.
Przebudowa na 80kb, to trochę "sztuka dla sztuki".
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.03.18, 00:56:07
Dokładnie, ponieważ to najprostsza przeróbka. Zostaje 16KB "dolnego RAMu" . A górny podmienia się na 4464, dołącza przełącznik banków tak, aby obie połówki (2x32KB) były dostępne. W sumie masz: 16KB + 2 x 32KB = 80KB. W tej przeróbce masz inne banki niż w 128K.

Tak. Ale niektóre TC2048 mają 2x4464 jak górny RAM, wykorzystywany tylko w połowie. Wtedy przeróbka na 80K jest bardzo prosta.
Za to przeróbka na 128K wymaga m.in. wymiany dolnego RAM-u (2x4416) na 2x4464. Trzeba oczywiście dorobić rejestr i odciąć A15 od SCLD. Yarkowa rozbudowa do 144K polega na wykorzystaniu dwóch dodatkowych miejsc na RAM, wykorzystywanych w płytach obsadzonych 4x4416 jako górny RAM, a w wersji 2x4464 pozostawionych jako puste.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: ZbyniuR w 2018.03.18, 06:26:27
Myślę że w takich przeróbkach mniej ważne jest czy łatwo to zrobić, a bardziej istotne jest to ile softu na tym będzie działało.
A skoro na tym 144K, zadziała tylko to co sobie sam napiszesz, i jeśli dobrze zrozumiałem to te "migające" tryby graficzne na tym nie chodzą,
na tym do 80K tylko kilkadziesiąt gier przerobionych z wersji 128K na taką postać by na tych 80K zyskiwało muzykę (był już kiedyś na forum taki wątek i lista tych gier),
a na128K działają tysiące gier, programów i demek. To chyba najsensowniej jest przerobić na to ostatnie. :)

A wygląda na to że w gazetach tego nie było, a na tych Yarkowych stronkach jest.

A tak z ciekawości spytam, czy da się zrobić takie rozszerzenie na ZX128K (czyli extra 80K RAM + extra 16K ROM + AY3 + Kempston), w zewnętrznym karcie bez potrzeby dłubania czy lutowania w środku?
Bo jak na mój rozum jeśli tak, to byłby to największy hit sprzedaży.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.03.18, 08:54:12
A tak z ciekawości spytam, czy da się zrobić takie rozszerzenie na ZX128K (czyli extra 80K RAM + extra 16K ROM + AY3 + Kempston), w zewnętrznym karcie bez potrzeby dłubania czy lutowania w środku?
Bo jak na mój rozum jeśli tak, to byłby to największy hit sprzedaży.

Dla dużego Timexa (czytaj seria: 2068) TAK, ale z pewnymi ograniczeniami. Dla małego (2048) dałoby się, gdyby dodatkowy jeden sygnał (/BE) był dostępny na złączu krawędziowym, a którego tam nie ma. Bez wewnętrzej ingerencji nie ma szas na totalnie zewnętrzny moduł.

Zresztą chyba pisałem o tym, w innym wątku:  TC/TS2068 emulator 128K (http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3499.msg53223#msg53223)
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: ZbyniuR w 2018.03.18, 10:34:13
A czy da się ten jeden sygnał pociągnąć na zewnątrz?  Wydaje mi się że zawsze to lepiej mniej dłubać w środku niż więcej.  Czy w ZX48 też tak jest jak w Timexie?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.03.18, 10:47:33
Timex Computer 2048 i 2068 oraz Unipobrit 2086 mają ten sam układ SCLD. Sygnał /BE jest więc dostępny na jednej z jego nóżek w każdym z tych modeli.

http://speccy.pl/wiki/index.php?title=Sygnał_BE

W ZX Spectrum, nie ma takiego "ficzera" w ULA.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.18, 11:00:04
z tego co ja pamiętam to timexa miałem 128k a nie 144k , nie pamiętam żeby mi coś nie wchodziło z gier, piszecie że timingi są niezgodne z zx128 to jakim cudem można było taką modyfikację wykonać, na pewno rom miałem wymieniony i zaprogramowany
przełączenie banków to nie listwa z diodami led a dwie diory czerwona i zielona, zielona oznaczała przeączanie na wyższa pamięć, czerwona to power czyli standard

przyjmuję że opisy z bajtka to były podstawą do tej rozbudowy

przeglądam bajtkite co mam ale tam tylo same atari i commodore  ;D :D
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.03.18, 11:21:29
Inne timingi oznaczają jedynie, że niektóre dema i także gry (np. na enginie Frost) będą się "rozjeżdżały". To znaczy efekty borderowe lub multicolor nie będą widoczne tab, gdzie powinny.
STAVI chyba faktycznie robił przeróbki na 128K, a 144K to wersja wyłącznie Yarka, częściej zgodna ze 128K, ale nie do końca. Wnioskuję z zalinkowanego wcześniej opisu.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.03.18, 11:26:15
W wersji STAVI też  timingi działają jak chcą. Są kompatybilne  same ze sobą.
Przykładem jest demko "Shock", które na tak przerobionym Timex-ie "rozjeżdza" się okrutnie.
Na pozostałych klonach (Harlequin, ZX MAX48k, Chrome, ZX UNO) działa poprawnie.

Tamte przeróbki (STAVI 128kb, 80kb) były dobre na tamte czasy.

Dwa lata temu, na speccy-party miałem tego Timex-a 128k vel STAVI i pokazywałem, jaki jest efekt w demie "Shock".
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.03.18, 12:08:11
Timexy TC mają timingi jak gumiak, ale z przesuniętym INT. Dlatego Shock się rozjeżdża. Jeśli na dodatek gra lub demo wykrywa 128K, to timingi tego modelu są kompletnie inne.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.03.18, 12:14:49
Z tego co ja pamiętam to timexa miałem 128k a nie 144k , nie pamiętam żeby mi coś nie wchodziło z gier, piszecie że timingi są niezgodne z zx128 to jakim cudem można było taką modyfikację wykonać, na pewno rom miałem wymieniony i zaprogramowany
przełączenie banków to nie listwa z diodami led a dwie diory czerwona i zielona, zielona oznaczała przeączanie na wyższa pamięć, czerwona to power czyli standard

przyjmuję że opisy z bajtka to były podstawą do tej rozbudowy

Timingi mogą być niezgodne, ponieważ wynikają one z innej częstotliwości taktowania 48K i 128K. Nie wiem co miałeś w tej przeróbce, skoro nigdzie nie ma jej opisu. Chyba, że to ta z Yarkowej strony:

(http://8bit.yarek.pl/upgrade/zx.to128k/spectrum_128_artur.gif)

Oto różnice w timingach pomiędzy 48K a 128K:
Cytuj
  • The main processor runs at 3.54690 MHz, as opposed to 3.50000 MHz.
  • There are 228 T-states per scanline, as opposed to 224.
  • There are 311 scanlines per frame, as opposed to 312.
  • There are 63 scanlines before the television picture, as opposed to 64.

Niby drobiazgi, ale są one pochodną od zmiany zegara.

Co do dwóch czy serii diód, możesz zrobić jak chcesz, na tej czeskiej stronie masz wszystko. Możesz podpiąć jednego LEDa (do linii PAG i wiedzieć kiedy działa przełączanie banków), czy 8 (przez demultiplexer 3:8, LEDy dekodowane z linii BANK0, BANK1 i BANK2 - aby wiedzieć który bank jest aktywny) nie ma znacznenia. LEDy to kosmetyka i można je sobie uprościć wedle uznania.

Swoją drogą Zaxon zrobił sobie te przeróbkę i ona działa.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.03.18, 12:16:37
Zrobiłem i działa w gumiaku ale na scenową maszyne sie nie nadaje. Sporo dem sie rozjeżdza ;)
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.18, 13:21:13
Ok. Ale ja nie mialem przerobki by Stavi wlasnie.
Robil to gosc ze swidnika z mojego miasta to byly pojedyncze egzemplarze. Moze sugerował sie wlasnie bajtkiem.
Czy w owym czasie byly jeszcze gdzies opisy przerobki timexa w innych czasopismach?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.18, 14:20:49
ok, jedynie mam bajtka z 87r
nie macie przypadkiem gdzieś archiwum zeskanowane tych egzemplarzy?
 już nieaktualne, znalazłem w sieci
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.03.18, 15:30:04
Pan Stasio dawał logikę w GAL-u. Strzegł tej zawartości, jak bazyliszek skarbu :)
Ciekawe, jak Twój kolega zgrał zawartość, jak jest zabezpieczona.
No chyba, że napisał swoją, albo opracował inną wersję przeróbki np. na TTL-ach.

Wersja Timex-a z dwoma diodami -zieloną i czerwoną, to wersja z dodatkowym modułem do obsługi jakiegoś portu zewnętrznego.
Mam taką sztukę, ale już po "modyfikacjach"osób trzecich i zostały się tylko dziury na diody.
Takie Timex-y były przerabiane przez jakąś polska firmę, nie pamiętam niestety jaką.

W opisie z Bajtka, przy przeróbce na 80kb (też autorstwa nomen omen STAVI), gdzie były na płytce dwie diody które pokazywał, który bank jest aktywny.
Żaden problem, by wyprowadzić je na obudowę.
Część gier działała podobnie jak na 128-ce, grała muzyka przez AY itd. Przerobienie niektórych gier, by działały na takiej konfiguracji, jak się miało wprawę, było nawet łatwe.

Ja też myślałem, że w STAVI pracują magicy i wróże, bo robili TAKIE przeróbki w ZX-ach, Timex-ach i stacjach FDD 3/3000, ale z biegiem lat, nabywając wiedzy z dziedziny elektryki i elektroniki, stwierdziłem, że sam też potrafię :)
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.18, 16:32:29
wyczytałem z bajtka że by Stavi nie działa z FDD3000  :-[

czym projektujecie płytki drukowane? i gdzie zamówić 1-2szt w PL ?
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.03.18, 17:21:51
Nie działa z oryginalnym interface M-397.
Zresztą, żadna 128-ka nie działa z oryginalnym M-397.
Jest firmware wgrywane do EPROM-a w M-397, który powoduje, że całość działa ze ZX 128k i Timex STAVI.
Zresztą wsad, jest też autorstwa STAVI :)

Posiadając interface Ti-of-TTL - zamiennik M-397, wszystko działa jak należy.

Chcesz płytkę do przerobienia Timex-a na 80kb a'la płytka z Bajtka ?
Mam jeszcze gdzieś dwie, z demontażu obsadzone już elementami i sprawdzone, że działają.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: JacekPodolski_jack w 2018.03.18, 17:31:15
pewnie że chce,
wybrałem już timexa na przeróbkę, ma już gotowe otwory na ledy po poprzednim jakimś rozszerzeniu
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.03.18, 18:20:01
Przypomnij się adresem na priv.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: ZbyniuR w 2019.06.12, 12:28:05
Na poprzedniej stronie w tym wątku pytałem kiedyś czy da się przeróbkę na 128K zrobić bez lutowania jako wtykany zewnętrznie kart.  Powiedziano mi że nie po na krawędzówce brakuje jakiegoś tam sygnały.

Więc mam inne pytanie czy da się to zrobić bez lutowania jako podstawkę pod procka? :)
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: rubikus w 2019.06.12, 12:29:44
NIE.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Gryzor w 2019.06.12, 21:18:58
W ZX nie ma mozliwosci blokowania wewnetrznego RAMu ani zadnej rekonfiguracji. Dopiero 128K wprowadzil banki. Inaczej na pewno byloby duzo roznych rozszerzen np. umozliwijacych uruchomienie CP/M, a tak jedynym byl chyba MemPack 32KB do ZXa 16KB. Co ciekawe do 128K tez nie da sie dokleic wiecej RAMu bez przerobki.
Pomijam oczywiscie podmianke ROM na RAM. Ale wtedy tracimy BASIC.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2019.06.12, 21:29:38
W ZX nie ma mozliwosci blokowania wewnetrznego RAMu ani zadnej rekonfiguracji.

Ale w TC2048 jest.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2019.06.12, 21:47:38
Sławetny sygnał /BE (http://speccy.pl/wiki/index.php?title=Sygnał_BE). Wspominałem o tym parę stron wcześniej.
Tytuł: Odp: Timex 2048 128K przeróbka jestem chętny
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2019.06.12, 21:52:46
Oraz port #F4.