forum speccy.pl

ZX Spectrum => WSPÓŁCZESNE KLONY => Wątek zaczęty przez: Klaud w 2018.08.22, 21:36:59

Tytuł: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.22, 21:36:59
Wątek techniczny o ZX Spectrum Next i podobnych na płytce miniaturowej z FPGA.

Strona na wiki speccy.pl: http://speccy.pl/wiki/index.php?title=MiniSpartan6 (http://speccy.pl/wiki/index.php?title=MiniSpartan6)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.08.22, 22:20:01
Mozna prosić o zdjecie od spodu?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.22, 22:22:57
Prosić można, ale nie mam. Za jakiś tydzień powianiem mieć toto w swoich rękach.

Mogę dać porównanie wymiarami z ciastem malinowym (RPi)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.23, 10:04:21
Dwa zdjęcia gotowego modułu.

Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.08.23, 10:53:08
Mam pytanie czy Spartan jest zaprogramowany?
Bo jak nie to nie mam go czym zaprogramować.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.23, 10:59:13
Spartan jest "karmiony" wsadem przy (re)starcie - z pamięci flash.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.08.23, 11:10:13
W takim razie będę potrzebował kupić zaprogramowany flash bo inaczej d...a.
Dzięki za odpowiedź.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.23, 11:32:09
Z tym flashem to jest jakaś lipa:

• BOM v.0 (wrzucony wcześniej do posta) ma podane 2 symbole kostek na 3,3V, a w opisie słownym jest "1.8V". Na dodatek w BOM jest stabilizator 1,2V, a nie ma 1,8V. Ale to wersja 0 dokumentu, więc zapomnijmy o niej.


• W BOM v.1 (jest na wiki) - W25Q128JVSIM to flash 3-woltowy (w obudowie SOIC8 200 mils). Jednak w BOM nie a stabilizatora 1,8V, jest za to stabilizator 1,2V???

Załączam generalny przewodnik po oznaczeniach pamięci flash (szeregowych).
Specyfikację W25Q128JVSIM można znaleźć tutaj (http://www.winbond.com/resource-files/w25q128jv_dtr%20revc%2003272018%20plus.pdf?__locale=en).
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.23, 11:56:50
Spartan 6 jest dwunapięciowy - 1.2v core, 3.3v I/O itp.
1.8v by go ugotowało... Schemat pokazuje dobry stabilizator - 1.2v (edit: w BOM też widzę stabilizator 1.2)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.23, 12:08:33
No OK, czyli 1,2V jest dla Spartana.
Z tego wynika, że flash jednak jest 3-woltowy, a o BOM w wersji 0 (czyli jak na obrazku poniżej) najlepiej zapomnieć ;)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.23, 12:22:06
Owszem, opis jest zły... Na szczęście podane kostki są dobre :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.23, 12:29:51
Wiki rodzi się w bólach. Tam i tylko tam będą wiążące schemat i BOM.

Proszę, nie odwolujcie się do czegoś archiwalnego.

SRAM ma być 512KB a flash 16MB.

Do odpalenia Nexta wymagane sa nastepujce modyfikacje na tej plytce:


Wyjscie wideo na miniDIN8 jest troche inaczej zorganizowane niz w HQ i podobnych:

PinHQmSpartan
1GNDGND
2Audio (mono)Audio_L
3Blank+3.3V/VSync
4GG
5SwitchAudio_R
6RR
7BB
8CSyncHSync
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.08.23, 12:58:05
Robie zamówienie w Mouserze, zamówić więcej tych pamięci? W TME, Farnellu nie ma a z digikeya sciagac to urwanie d..   to znaczy głowy.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: gregoryi w 2018.08.23, 13:25:16
A czy nie może być 2MB RAM-u?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.23, 13:36:48
Na tym etapie nie. Może uda się wsadzić 1MB, ale na razie nie.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.23, 14:02:35
Robie zamówienie w Mouserze, zamówić więcej tych pamięci? W TME, Farnellu nie ma a z digikeya sciagac to urwanie d..   to znaczy głowy.
Ja poproszę.
Gdybyś zamawiał pasujące gniazda i oscylator, to tez poproszę :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.23, 14:04:52
Bede mial 5 wolnych gniazd SD od Dona. Jesli ktos chce, moge je dorzucic do plytki.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.23, 14:14:41
Bede mial 5 wolnych gniazd SD od Dona. Jesli ktos chce, moge je dorzucic do plytki.
Poproszę.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.23, 14:21:22
Nie ma sprawy. W sumie mam takie gniazdo dla siebie, Zaxon zapewne ma jeszcze z czasow NanoSD (bo wygladaja tak samo), wiec reszta dostanie gniazdo SD w zestawie.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Tygrys w 2018.08.23, 14:23:33
Ja na dodatkowe zakupy też bym się pisał.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.08.23, 17:30:39
Też proszę dołożyć gniazdo SD jak jest taka możliwość :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.08.23, 18:28:37
Gniazdo karty, jak najbardziej poprosze.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.23, 19:49:19
Owszem, opis jest zły... Na szczęście podane kostki są dobre :)

No to luzik :)
Czyli TL866, G540 lub CH341 wystarczą.

W takim razie będę potrzebował kupić zaprogramowany flash bo inaczej d...a.
Dzięki za odpowiedź.

...albo zaprogramujesz sobie sam :)

Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to są dwie metody zaprogramowania pamięci flash:

• Gdy nie jest zamontowana, należy ją zapakować w adapter SOIC8 200-208 mils, całość wetknąć w gniazdo ZIF programatora i jazda. Adaptery występują w dwóch wersjach - z gniazdem sprężynowym (coś jak ZIF), oraz w formie laminatu, na który należy nalutować układ (totalnie bez sensu). Ten pierwszy, jedyny słuszny rodzaj kosztuje na wiadomych portalach 16-20 złotych. Uwaga na wartość "mils", bo SOIC8 występuje w kilku szerokościach obudowy (150, 200, 208, 300).

• Jeśli flash jest już wlutowany w płytkę ze Spartanem, to pozostaje programowanie in-circuit, czyli ICSP. Wnosząc po zdjęciu, służy do tego niewlutowane złącze J8. Trzeba w nie wlutować piny, ponadto trzeba posiadać/zrobić stosowny kabelek oraz mieć programator TL866A (czyli wzbogacony o ICSP - możesz o tym poczytać tutaj (https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=2474.msg46231#msg46231)).

Alternatywą dla TL866C/A jest znacznie tańszy (i znacznie mniej użyteczny) programator CH341/CH341A, do kupienia na wiadomych portalach za około 40 złotych. Można go użyć zarówno do zaprogramowania flasha w podstawce ZIF (ale znów potrzebny jest adapter SOIC8), jak i przez ICSP po kabelku. Do wariantu z ICSP mam zawsze pod ręką zewnętrzne źródło napięcia 3,3V jako Vref, bo to, co wychodzi z CH341 może być za mało (choć może nowsza wersja programatora ma ten problem rozwiązany).

W razie problemów z zaprogramowaniem - służę pomocą, w miarę moich możliwości/dostępności.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.23, 21:17:28
Jeśli flash jest już wlutowany w płytkę ze Spartanem, to pozostaje programowanie in-circuit, czyli ICSP. Wnosząc po zdjęciu, służy do tego niewlutowane złącze J8.
Hmmm...
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.23, 22:16:52
Hmm, no to chyba jednak nie :)
Zaxon coś wspominał, że iMPACT "widzi" flasha przy FPGA i można go od razu zaprogramować z poziomu tej aplikacji, ale do jakiegoś limitu pojemności flasha.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.23, 22:56:08
J8 jest do modułu RTC na DS1307. Flasha trzeba będzie zaprogramować przez FPGA Impactem.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.08.23, 23:27:10
Tak, ,  w uno 2 mega juz był za duży, 25q128.Impact mi zgłaszał ze nie da rady.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.24, 00:26:05
Co jest o tyle ciekawe, że jest na liście wspieranych układów.
Tja, w najgorszym wypadku trzeba będzie podpiąć pod jakiegoś STM32 i zaprogramować hard way... ;/
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 01:18:13
Również CH341 go powinien obsługiwać (obrazek).
Natomiast G540 kończy się na 64Mbit (8MB).
Swoją drogą, nie do końca pojmuję, po co w tej konstrukcji kość flash 16MB. Gry tam będą wpychać?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.24, 07:18:18
Swoją drogą, nie do końca pojmuję, po co w tej konstrukcji kość flash 16MB. Gry tam będą wpychać?
Dowolne dane które mają być szybko dostępne z poziomu sprzętu, bez pośrednictwa systemu operacyjnego.
Core dla różnych maszyn. Pakiety ROMów. Cotylko...
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.24, 08:49:06
Można zastosować ten sam typ pamięci statycznych, jaki jest w ZX Next, IDT71V424.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.24, 11:45:53
Chyba znalazłem sposób, aby na tę płytkę wsadzić 1MB RAMu. W tym przypadku U9 będzie trzeba wlutować, zmienić SRAM na AS7C38096A-10, wykonać jedno cięcie na PCB oraz jedno podłączenie kynarem.

Nie ma szans na pełne 2MB.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: steev w 2018.08.24, 12:40:46
Zaczynam powoli doceniać fakt, że chińczycy na swoje płytki z uporem maniaka ładują SDRAMy :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.25, 16:19:04
Dekoder pamięci dla 1MB RAMu.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.28, 12:36:50
Jakby kogos interesowalo, na rysunku fizyczna organizacja 4 ukladow ukladow 512KB w ZX Next.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.28, 12:40:00
16-bitowa szyna danych? Ciekawe...
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.08.28, 12:44:57
W ZX-UNO tez tak jest. Tyle, ze tam uklady pamieci sa 16-bitowe z definicji (o ile czegos nie pomylilem).

Jednak pomylilem sie. W ZX UNO v.4.1 jest jedna kosc 512KB SRAM do tego 8 bitowa.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.02, 12:26:56
Wszystko na wiki: http://speccy.pl/wiki/index.php?title=MiniSpartan6 (http://speccy.pl/wiki/index.php?title=MiniSpartan6)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.02, 13:17:46
Dzięki :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.02, 15:37:53
Niestety przesyłka dla mnie gdzieś utknęła >:( w monitoringu cały czas na poczcie wejściowej :-[
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.02, 15:41:29
Wieczorem może znajdę czas, żeby złożyć.
Zobaczymy z czy to się je :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.02, 18:00:05
Pam param ;) Odpalone.
Flash poszedł jednak przez ise Web Pack. Popatrzmy co i jak....
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.02, 18:00:48
Ale fajnie macie, ja utknąłem gdzieś w Wiltshire i co najwyżej mogłem wesprzeć was duchowo, wspomagając się cydrem.

Aha, jedna mała uwaga. Przy updejcie softu może pokaszanic się obsługa klawiatury.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.02, 19:49:05
Ok, po 2 godzinach, tylko żeby nie było że sie czepiam, moze to moja nieznajomość NEXTA i założeń projektu.

1. W trybie NEXT ze spectrumowymi demami  działa za szybko, na wszystkich 3 core ? Może tak ma być?
2. Nie ładuje poprawnie romów innych modeli , np w trybie 128  raz ładuje ROM a raz nie więc cieżko odpalić w trybie ZX128.
3. MMC też raz sie bootuje z karty, raz nie, NMI na płytce zresztą nie działa
4. Po załadowaniu najnowszego core i systemu przestaje widzieć klawiature, widzi ją częściowo ale np nie można nawigować kursorami po menu


Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.02, 21:25:39
Zakon: dzięki, przekaże dalej.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.03, 21:35:08
Jest gdzieś schemat kabla do podłączenia do monitora ?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.10.03, 21:40:48
Przecież masz schemat na wiki.
Tak na pierwszy rzut oka, kabel od Harlequina powinien pasować, jeśli Hsync=Csync.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.03, 22:12:01
Nie pasuje, H-sync to Hsync i po RGB scart obraz lata, ja sie podpialem pod VGA w moim wszystkomającym monitorku.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 19:50:01
Ok, powoli dostaje cieżkiego wqurwienia miesnia sercowego.
- Płytki dotarły, podpiałem pod ISE 14.7 pod win 7 , zaprogramowałem flasha bez problemu. Powalczyłem z rożnymi CORE flashujac flasha  :D  juz z poziomu NEXTA, wszystko działało albo i nie ale było mniej wiecej ok.
-Przedwczoraj pomyslałem że wróce do orginalnego wsadu z zestawu, podlaczylem znowu JTAG, ISE , plik MCS i za każdym razem pod sam koniec programowania błąd. Pomyslałem, flash padł, kupiłem nowe, dzisiaj dotarły, i znowu to samo.. Ot zagadka. Zmontowałem drugą płytke zeby wykluczyć problem z FPGA , pamięcią ram itp ale mam to samo.
Doczytałem że ISE miało buga i problemy z wersją flasha  128FV, trzeba ją było programować jako BV ale też nie działa.
Można sie dowiedzieć jak Don swoje programował i jakich flashy użył ? Ew , jak i czym swoje programowaliście?

Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 20:00:03
Ja swój w TL 866 przez podstawkę/przejściówkę.
Może, jak się raz zaprogramuje i uruchomi, to już lepiej nie ruszać ?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 20:05:49
Ale tym wsadem MCS programowałeś? Działa ci?
No też tak pomyslałem wiec zmontowałem drugi, nowy flash, nowa pamięć ram, ogólnie drugi niezależny MiniSpartan 6 i  blad przy programowaniu. Zresztą nie tak od razu bo jedno programowanie poprzez ISE trwa dobre 20-30 minut i wywala na końcu.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 20:11:17
Działa, ale muszę zrobić porządny kabel, bo efekt jest jak u Ciebie (fixum dyrdum synchronizacyjne na ekranie).
Czy problem z programowaniem występuje w tym samym miejscu ?

Ten Spartan jest BGA, jak Grzałeś HotAir-em przy zdejmowaniu pamięci, to może wstał ?
On jest kładziony na kulki bezołowiowe. ja się zastanawiam, czy od razu reball-u nie zrobić, ale już nie mam stacji i sit.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 20:18:16
No daj spokoj, nic nie grzałem hotem poza tym jak pisze, dla weryfikacji zmontowałem drugiego i mam to samo przy programowaniu przez ISE. Wiec zagadka dlaczego za pierwszym razem mi to ruszyło a teraz nie chce.... Qurde, chyba musze tego TL 866 kupic ale którą wersje?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 20:28:40
Kup TL 866 II Plus.
Tej pierwszej wersji, już chyba nie ma sensu kupować.

Jak to tak działa, to zastanawiam się czy instalować gniazdo HDMI.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 20:36:01
Hmm, jak na razie po stronie wydatków:
2 x mninispartan 6
2x RAM, ROM, gniazda itp
1x progamator

Wydatki sie mnożą a efekt może być mizerny. Wsparcia od twórców nie za bardzo widać wiec nie wiem czy jest sens sie dalej w to pchać ?




Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.10.05, 20:37:13
Kup TL 866 II Plus.

Moim zdaniem nie ma to sensu, skoro Zaxon ma znacznie lepszy programator do wszelkich innych układów - EPROM/flash, jednoukładowców itp. Wyda 40 dolców na TL i nie będzie używał 99% jego funkcjonalności.

Są programatory przeznaczone wyłącznie do pamięci szeregowych i tańsze, np. EZP2010 (około $10) albo mój ulubiony CH341A (ok. $2). Do obu można wstawić adapter SOIC8 (ok. $1) albo dopiąć klips SOIC8 (ok. $2).
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 20:44:48
Oczywiście, że są tańsze, ale Zaxon pytał, który kupić, to napisałem wg. mnie który bym kupił, jak bym nie miał swojego TL 866.
Wiem, że ma lepszy, ale czasami lepiej mieć dwa, niż jeden. Wiem, bo mam dwa - G540 i Tl866.
G 540 stary dziadek, ale jeszcze przydatny, GAL-e nim programuję :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 20:45:21
No o to mi chodzi, gdzieś jest bug w programowaniu tego cholernego W25q128 ,tylko gdzie  wersja ISE ?  Bo plki MCS sugeruje mi że powinno sie go dać łątwo zaprogramować poprzez ISE co zresztą zrobiłem za pierwszym razem. Dlatego sie pytam, jak Don to programował, na ktorej wersji ISE i pod jakim systemem. Naprawde spędziłem 2 wieczory po pare godzin na testach i werotowaniu rożnych forum w tym temacie.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 20:51:36
Chyba nie ma innego wyjścia i trzeba będzie do Don-a napisać mail-a.
Może znajdzie kilka chwil na konsultację.
Ale będzie heca, jak się okaże, ze też programował przed wlutowaniem :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.05, 21:07:21
Napisałem w tej sprawie do Dona.

mariansss, jak zmusiłeś TL866 do odczytania MCSa?

Chwilę walczyłem z ISE z wersja 14.7 oraz ustawiałem W25Q128FV i wykrzaczał się mi na kasowaniu układu. Ale nie mam Windowsa, a maszynę wirtualną w VBoxie, pod którą iMPACT działa tak sobie. Nowego układu nie kupowałem, bo chwilo mam spakowane zabawki.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 21:10:39
Programem i poleceniem "promgen -p bin -r nazwa.mcs -o nazwa.bin"
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.05, 21:11:54
Wystaw gdzieś tego .bin'a.

Dobra zrobiłem sobie.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 21:14:35
Qurde, nadal pozostaje zagadką dlaczego za pierwszym razem bez problemu zasadziłem wsad i odpaliłem  płytke a teraz nie moge obu . Kompa serwisowego mam odcietego od netu wiec zadnych updejtów nie robił.

Klaudiusz o problemach z FV piszą na forum ISE, programowali to jako BV , ale nic konkretniejszego nie znalazłem
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.05, 21:18:32
Program promgen znajduje się w katalogu x:\Xilinx\14.7\LabTools\LabTools\bin\nt
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.05, 21:19:51
Zaxon: którą opcję wybierałeś dla "Data Width" 1, 2 czy 4

mariansss: mam już .bina.

Do tego po konwersji plik .cfi zawiera takie informacje:

# PROMGEN: Xilinx Prom Generator P.20131013
# Copyright (c) 1995-2013 Xilinx, Inc.  All rights reserved.

SOFTWARE_VERSION P.20131013
DATE            10/05/2018 - 20:16
SOURCE          next.bin
DEVICE          16384K
DATA_WIDTH      8
FILL_DATA       0xFF
START_ADDRESS   0x00000000 END_ADDRESS 0x00FFFFFF DIRECTION_UP   "next.mcs"
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.05, 21:24:33
Wszystkie,ale głównie 1,  programuje to od 3 dni, na róznych układach od  róznych dostawców  :D Cierpliwy jestem  :D.  I za każdym razem oprócz pierwszego podejscia , pod sam koniec, 99% wyskakuje błąd.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.05, 22:27:49
Don używał Xilinx ISE 14.7 pod Win10 64bity i programator na USB. Z dostępnych układów wybierał W25Q128BV, omijał "ID check", ustawiał "data width" na 4. Programowanie powinno trwać ok 15min.

Jeśli są problemy z ominięciem sprawdzania sygnatury układu (ID check) radzi, aby do zmiennych środowiskowych Winzgrozy dopisać:

XIL_IMPACT_SKIPIDCODECHECK=1
I tyle.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.07, 20:03:56
Ok, poszło w końcu  :D
ISE 14.7 , Win7, flasha trzeba było ustavić jako wersje BV mimo że jest opisany FV (widać jakiś bug w ISE) , Data Width 4.  I 15-20 minut czekania az sie zaprogramuje ale działa. Dzieki.

Poki co idzie do szuflady a ja na wakacje ale wróce , bede męczył :D

Ciekawostka że najnowsze core z orginalnego NEXTA sie odpala ale  gubi klawiature i to tak wybiórczo, F1 do F12 działają, spacja działa, Zdowngradować soft też można ( wciskająć U przy starcie )ale nic po za tym.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.07, 20:15:36
Zaxon, czy żeby się tym pobawić, trzeba mieć taki LCD TV jak twój ?
Kurcze, na trzech próbowałem i mi "ułamki" wyświetla.
Jak wyjmę kartę microSD, to pokazuje, że błąd karty, obraz ładny.
Jak znowu jest karta z plikami, to mignie mi tylko "copyright Sinclair-a" i potem ciemny obraz.
Zaś po dłuższej chwili, jakiś wygaszacz się chyba włącza w postaci kwadratu latającego po ekranie.
Bo coś przez ten "kwadrat" widzę.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.07, 20:22:01
W folderze TTBLUE na karcie masz config.ini , spróbuj edytować drugą linie, 50_60hz=0 . Z tym że ja sie podlaczyłem po VGA, osobno H i V sync. Przez scarta też miałem 4 obrazy i sobie pływały do góry.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.07, 20:29:41
No właśnie próbuję przez VGA.
Dzięki, pokombinuję.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.08, 20:15:55
Dzisiaj zacząłem składać zestaw ale gniazdo micro SD o oznaczeniu na obudowie 82022 nie pasuje.
Rozstaw pinów sygnałowych ok ale obudowa szersza i dłuższa...
Piny obudowy i styków potwierdzenia włożenia karty nie pasują, ba wychodzą nawet na przelotkach płyty ,obrys obudowy na drugiej fotce...czy tylko ja tak mam? a na złość nie mam nic odpowiedniego pod ręką :-X
Gdzie można kupić gniazdo HDMI?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.08, 20:18:50
Takie dostałem w paczce od Dona i takie Wam przekazałem. Nie studiowałem czy pasuje. :(

Gniazdo od DivMMC NanoSD jest mniejsze i powinno pasować, typ: DM3D-SF.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.08, 20:29:25
Tych typów gniazd jest tyle, że można się pomylić.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.08, 20:34:01
A gniazdo HDMI może ktoś gdzieś namierzył w nas?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.08, 20:37:55
w AVT leżą kątowe HDMI za jakieś 3 zł sztuka,.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.08, 20:58:53
HDMI mają w farnellu ale po 10 szt.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.08, 21:03:27
W AVT dosyć podobne ale trzeba by podpiłować tylne kołki lutownicze bo są szerokie , a przednie  rozgiąć...
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.08, 21:36:28
10029449-001RLF nr zamówieniowy Amphenola. Karta katalogowa w załączniku.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.12, 22:13:14
No niestety mam problem >:( >:( , płytka  zawiesza się na ekranie ładowania z karty.
Czasami na tym obrazie działają klawisze F7 , F3 albo 4 , i chyba F1(resety).
Po włożeniu karty nie pokazuje się żaden obraz , po jej wyciągnięciu po dłuższych próbach dopiero startuje jak opisałem na początku.
Pamięć zapisywałem na programatorze TL866II Plus z zaznaczoną opcją QE.
Napięcia oczywiście są OK.Zmienię eeprom , kwarc na początek...
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.12, 22:17:12
Może to problem karty microSD.
Ja mam problem z ustabilizowaniem obrazu na monitorze.
Flash-a programowałem w TL866 - starej wersji programatora - i działa.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.12, 22:19:12
Kwarce i EEPROMy obaj macie z tej samej partii z RS Components więc marne szanse, że są uwalone.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.12, 22:24:33
Przy programowaniu pamięci opcja S9 QUAD  Enable  ma być zaznaczona czy też nie?

Pamięć wylutowałem , zawartość jest poprawna/
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.12, 23:46:25
Wymuszenie QE = 1 zamienia /HOLD i /WP w dwukierunkowe porty I/O w tym układzie (IO2 i IO3). Skoro szyna danych ma mieć szerokość 4 bitów, 4 porty I/O są potrzebne, wynika, że ta opcja powinna być wybrana. Choc patrząc na schemat tryb Standard SPI powinien być wystarczający do poprawnego działania.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.15, 16:29:50
No i jak chłopaki  :D Ktoś ma działające ?

Martin, płytka po poprawnym zaprogramowaniu nawet bez karty pamięci powinna wystartować i mieć stabilny obraz oraz zgłaszać brak karty pamięci. Próbowałeś przez ISE Web Pack programować flasha na płytce ?  Długo ale działa w 100 %. Przynajmniej na moich obu PCB.

Z innej beczki, bedą jakieś update softu do tego czy "jest jak jest" ? Bo na tym etapie to sie nadaje jedynie do uruchomienia,obejrzenia  i wrzucenia do szuflady. Nic poprawnie na tym nie działa. Włącznie z Dizzy . Klaudiusz ?

Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.15, 17:46:24
Podpytam Autora.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.15, 17:51:05
Miło by było z twojej strony. W koncu pare osób ma tutaj bezyżyteczne płytki poki co. :D
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.10.15, 19:09:14
No i jak chłopaki  :D Ktoś ma działające ?

Martin, płytka po poprawnym zaprogramowaniu nawet bez karty pamięci powinna wystartować i mieć stabilny obraz oraz zgłaszać brak karty pamięci. Próbowałeś przez ISE Web Pack programować flasha na płytce ?  Długo ale działa w 100 %. Przynajmniej na moich obu PCB.

Stanąłem na etapie jak pisałem w ostatnim poście , podmieniłem jeszcze kwarc i też to samo obejrzałem ze wszystkich stron to co lutowałem i NIC, odłożona na razie w okolice archiwum X nieudanych... programowałem flasha bezpośrednio tym z wiki , mariansss też tak robił i jemu działa , kilka dni nie mam czasu na hobby :'( :'( ale jak znajdę to spróbuję ISE web Pack-iem...
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.15, 19:14:46
Czyli kolejny nieudany wynalazek od Klaudiusza i Dona. Wygląda na to że za własne pieniądze mieliśmy robić za Alfa testerow  płytki i do tego pisac raporty ;)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.15, 19:24:39
Ktoś chce oddać? Proszę bardzo. EOT.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.15, 19:32:10
Ktoś chce oddać? Proszę bardzo. EOT.

? Nie chce oddać. Chce mieć działające urządzenie . Jesteś dystrybutorem wiec ?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.15, 19:52:55
Zaproponowałem, że możecie oddać, jeśli Wam nie odpowiada.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.15, 20:00:30
Mnie działa, ale ciężko jest dobrać monitor podłączając poprzez mini DIN 9 via SCART.
Jak podłączę po VGA, i uruchomię bez karty microSD, to mam ładny obraz.
Jak zainstaluję kartę z zawartością plików, to mignie na starcie obraz, a potem coś tam widać za mgłą.
Kombinowałem z plikami .ini na karcie, ale nic mi to nie dało.
Muszę pokombinować z  HSYNC i VSYNC coś jak na schemacie poniżej.
Albo wstawić gniazdo HDMI.

Myślę, że z czasem zostanie opracowany jakiś sensowny wsad, co by to działało.
W razie czego, zawsze, będzie można odzyskać trochę części  8)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.15, 20:12:01
A nie prościej wsadzić bramkę OR lub XOR z serii LVC aby mieć CSync?

(https://ianstedman.files.wordpress.com/2016/07/hv_sync_csync1.gif)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.15, 20:13:10
Spróbuję różnych rozwiązań.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.15, 20:37:39
A ja oddam skoro jest możliwość, to nie ma sensu. Wlutowałem na obie płytki pamięci, kwarce ,gniazda itp. Uruchomione obie ale obie kulawe. Nadal sie to kwalifikuje do zwrotu bo bez urazy ale do niczego sie to nie nadaje ?
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.15, 21:00:09
Poszło PW.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.10.16, 07:37:57
Don podesłał mi kilka uwag do konfiguracji samego ZX Nexta jaki sposób używać trybu RGB.

W pliku config.ini należy ustawić jedną zmienną:
scandouble = 0
Jeżeli scandouble = 1 na złączu RGB piny 13 i 14 odpowiadają za Hsync i Vsync, tak jak pokazano na rysunku poniżej.

Jeżeli scandouble = 0 na złączu RGB piny 13 = Csync a 14 = 3.3V (Blank)

W przypadku miniSpartana na złącze miniDIN8 wyprowadzone są powyższe sygnały w następujący sposób:

Zworka J3 służy do wybory pomiędzy +3.3V, a Vsync na pinie 3.

Aby wykorzystać kabel od HQ należy w pliku config.ini ustawić zmienna scandouble=0 i wsadzić zworkę J3 w pozycji 1-2.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.16, 10:19:51
To trochę rozjaśniło sytuację.
Dzięki.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.11.02, 20:46:30
No i jak tam ? Tygodnie  lecą , jest jakiś nowy wsad czy cokolwiek? Czy twórca i follower lache położyli na to ?  Tak sie pytam z ciekawości bo ostatnio porządek robiłem w szafie z niedoróbkami. 
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.11.02, 21:19:41
Na razie zima, czekamy na wiosnę :)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: martin381 w 2018.11.02, 23:17:56
Mój trafił do archiwum X... na jaki czas...nie wiadomo :( :(
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2018.11.03, 09:08:45
Z ostatniej korespondencji z Donem:

"I have contacted Victor and he sent me the Anti-Brick file, latest firmware that will be released with production Next board. But the problem is still there, keyboard doesn't work. He also sent me the Next schematic, after comparison, no difference with my board."

Don przekazał też miniSpartana osobom związanym z ZX Uno oraz jeden pojedzie do zespołu ZX Nexta.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.11.03, 12:19:12
Czyli po prostu, należy poczekać na rezultaty konsultacji.
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.11.10, 22:33:06
Może ci co kupili nie dożyją i będzie problem z głowy ;)
Tytuł: Odp: miniSpartan 6
Wiadomość wysłana przez: Tygrys w 2018.11.13, 16:25:29
Jaki sens mają  takie docinki? To ani śmieszne, ani w niczym nie pomocne.