forum speccy.pl

ZX Spectrum => HARDWARE => Wątek zaczęty przez: MFrost w 2018.08.24, 12:50:37

Tytuł: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.24, 12:50:37
1. Wczoraj odpaliłem Timexa z lat dzieciństwa. Postanowiłem podłączyć jego wyjście monitorowe do video grabbera usb podłączonego pod laptopa gamingowego. Obraz jaki uzyskałem jest taki. Coś jest nie tak.
https://www.dropbox.com/s/kfcim1lkgvzwyaj/Desktop%202018.08.23%20-%2020.52.52.01.mp4?dl=0
Próbowałem ustawić video grabber na różne systemy pal-d,b,g. Sprawdziłem wszystkie po kolei zmieniłem też kable chinche, ale nic to nie dało. Na koniec zmieniłem video grabber na tuner analogwy usb z wejściami av. Efekt ten sam.
Co ciekawe podłączyłem w drugim pokoju Timexa (też przez wyjście monitorowe) do starego telewizora CRT do złącza SCART. Tutaj obraz był w porządku i nie "skakał". Nie wiem co robię nie tak. Czy jakieś zakłócenie zbiera ten zasilacz od Timexa, czy sam Timex.

2. Kiedy udało mi się uzyskać poprawny obraz na telewizorze CRT próbowałem coś wgrać z kaset używając urządzenie ION (Tape Express - Cassette Conversion System - posiada on usb do zgrywania kaset na komputer, ja podłączyłem pod wyjście słuchawkowe i dałem volume na maksa). Za pierwszym razem udało mi się wgrać Sound Trackera. Niestety AY milczał jak zrobiłem Play Song. W tym programie coś jeszcze się ustawia żeby wzbudzić AY? AY był robiony wg projektu z Bajtka. Posiada on wyjście DIN. Nie pamiętam czy to wyjście jest stereo czy mono. Ja używałem przejściówki DIN-mini jack stereo. Potem podłączyłem to przejściówkami stereo do kabelków wychodzących ze SCARTA. Wydaje mi się, że przy takim połączeniu powinno być cokolwiek słychać w telewizorze. A tu cisza. Może ktoś ma jakiś pomysł.

3. Tylko raz udało mi się coś wgrać z taśmy. Później miałem klasyczny komunikat "R Tape loading error" albo reset komputera pod koniec wgrywania sound trackera. Czy to normalna taki reset? Z reszty kaset nic nie wgrałem.

Moje boje z Timexem na razie skończyły się nie specjalnie. Może macie jakieś pomysły na rozwiązanie moich problemów?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 13:04:09
Zacząłbym od recapu (wymiany kondensatorów elektrolitycznych) i sprawdzenia wszystkich napięć (5V, 12V, -0,7V). Jeśli przetwornica nie działa, to możesz mieć problemy z wgrywaniem z taśmy, bo niektóre wersje Timexów mają wzmacniacz używający napięcia -0,7V. Z kolei brak 12V to zwykle niestabilne kolory lub ich całkowity brak.
A masz kolor na ekranie tego CRT?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.24, 13:08:50
mam kolor na CRT
Tak jak pisałem na CRT obraz jest cacy, przez video grabber skacze.

Zapomniałem dodać, że jak podłączę przez video grabber to Timex dziwnie zwalnia, klawisze reagują z opóźnieniem. Czasami obraz tez sie zamraza. Przy CRT w ogóle nie ma tego problemu.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: avision w 2018.08.24, 13:17:34
Nie znam się na elektronice dobrze ale identyczny obraz miałem jak zgrywałem sygnał ze spectrum na magnetowid. Z tego co pamiętam, to ten sygnał w jakiś sposób jest zubożony/uproszczony. Na TV jest żyleta a przy próbie zgrywania są problemy z powodu niepełnego sygnału.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.24, 13:19:55
Ale pod CRT i video grabber podlaczam przez to samo wyjscie monitorowe w Timexie. Zastanawiam sie czy listwa mi nie sieje czegos. Mam do niej podlaczony mikser muzyczny i prodozernego laptopa.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 13:20:12
To raczej nie Timex zwalnia, tylko grabber ma jakieś lagi :D Pewnie nie potrafi wyświetlić części klatek.
Jeśli w sofcie do grabbera masz jakieś ustawienia zaawansowane, to spróbuj wybrać progressive scan (480p, 576p). Sygnał wideo z komputerów 8-bit nie ma informacji o wybieraniu międzyliniowym (interleaving), co może ogłupiać niektóre urządzenia. Stary TV poradzi sobie znakomicie.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 13:40:44
próbowałem coś wgrać z kaset używając urządzenie ION (Tape Express - Cassette Conversion System - posiada on usb do zgrywania kaset na komputer, ja podłączyłem pod wyjście słuchawkowe i dałem volume na maksa).

Poziom może nadal być zbyt niski. Raz na sto razy się uda...
Niektórzy kupują/konstruują wzmacniacz podnoszący poziom sygnału.

Cytuj
Niestety AY milczał jak zrobiłem Play Song. W tym programie coś jeszcze się ustawia żeby wzbudzić AY? AY był robiony wg projektu z Bajtka.

Nic nie trzeba ustawiać, AY powinien grać. Jeden ze schematów w Bajtku był błędny, może stąd wynika problem. Czy ten interfejs kiedykolwiek grał poprawnie? Ewentualnie można sprawdzić jego funkcjonowanie instrukcjami OUT z poziomu basica.
Może ktoś ma jakiś gotowy listing?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.24, 15:21:47
Próbowałem z laptopa wgrać tap, tzx, ale też nie idzie. Jak zwiększyć poziom głośności jak już jest na maksa w lapku? Niektórzy wgrywają przez winampa. W jaki sposób?

AY mi grał kiedyś. Grałem w pulsoid, sound tracker też się odzywał. A co tam było źle w tym schemacie? Pierwsze słyszę. Jak sprawdzić AY z poziomu basica?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 15:32:41
Tu masz przykłady:
http://www.armory.com/~rstevew/Public/SoundSynth/Novelty/AY3-8910/start.html
http://uto.speccy.org/zxunofaq_en.html

Co do wgrywania, nie używam magnetofonów, więc Ci więcej nie podpowiem.
@Phonex?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.24, 15:50:40
Co do wgrywania, nie używam magnetofonów, więc Ci więcej nie podpowiem.
A w laptopie jak zwiekszyc glosnosc ponad maksimum?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 16:02:28
Nie zawsze się da. Wszystko zależy od modelu (chipsetu), systemu operacyjnego oraz aplikacji, której używasz.
Ale poczytaj tutaj:
https://www.guidingtech.com/29438/boost-windows-audio/
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.24, 16:19:19
ok dzięki

Mam jeszcze pytanie o monitor. Jakbym kupił jakiś malutki 10" lcd z wejściami na chcinche, to poprawny będzie obraz z moim Timexem, czy znowu będzie skakał?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.24, 16:23:38
Zwykle nie ma problemów, o ile ten monitor będzie przyzwoitej jakości.
Ale jak się łączy starą technologię z nową, nigdy nie ma pewności, czy będzie OK.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.26, 17:10:08
Co jest nie tak ze schematem Aygreka z Bajtka?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.26, 17:12:37
Pierwszy schemat miał zły dekoder adresów. Potem było sprostowanie. Niestety nie pamiętam, w których to było numerach.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.26, 17:13:55
A to ja nie pamietam. Moze mi ktos go zrobil ze sprostowaniem. W kazdym razie moj Ay kiedys dzialal.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.26, 17:22:30
Może jest sprawny. Próbowałeś go uruchomić tymi programikami w basicu, do których linki podałem?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.26, 17:31:55
Jeszcze nie musze naprawic zasilacz. W kilku miejscach mam przewod podlamany, jeszcze na dodatek stopil sie ze syropianem. Teraz mi chodzo na "zapalke". Nie komforowo nie pracuje na takim Timexie jak mi zasilanie coraz pada.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: Phonex w 2018.08.26, 17:36:33
ok dzięki

Mam jeszcze pytanie o monitor. Jakbym kupił jakiś malutki 10" lcd z wejściami na chcinche, to poprawny będzie obraz z moim Timexem, czy znowu będzie skakał?

Ja mam taki mały przenośny LCD 7" z akumulatorkiem. Nie do końca jest OK. Co jakiś czas obraz znika i znów się pojawia. Robi tak kilka razy mniej więcej co sekundę i potem znowu jakiś czas jest spokój. Telewizor podłączam przez FDD3000 (czyli ze złącza krawędziowego). Podłączony w ten sam sposób stary monitor Neptun działa bez mrugnięcia.

A jeśli chodzi o wgrywanie - najłatwiej wzmocnić podłączając do wieży - ja właśnie tak robię jak już muszę coś wczytać z peceta. Mogą być też głośniki aktywne, o ile mają wyjście słuchawkowe.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: MFrost w 2018.08.26, 18:53:39
Widze, ze nie tak prosto polaczyc stare graty z nowymi technologiami, nawet jesli chodzi o tak prozaiczny sygal video.
Podlaczaliscie moze Timexa do monitorow komputerowych lcd. W
idzialem w necie aktywne adaptery z chinchow na vga. Tylko czy to bedzie dzialac? Czy znowu bedzie problem jak z moim video grabberem?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: lasero w 2018.08.26, 19:09:38
Do swojego Timexa do wgrywania programów jak narazie używam Wintzx na windowsa. Spróbuj najpierw tak coś wgrać. Jeżeli chodzi o LCD monitorek to ja nawet używam jakiegoś 10" no name z wejściem chinch i obraz jest średniej jakości.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.08.26, 20:02:51
Ja korzystam niemal wyłącznie z monitora LCD. Takiego z wejściem composite (i oprócz tego również scart). Nie mam najmniejszych problemów ze starymi sprzętami, o ile tylko z nimi jest wszystko OK.
No ale mój monitor to Samsung, tak samo jak poprzedni. Z pewnością nie każdy monitor zadziała prawidłowo.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: ZbyniuR w 2018.08.26, 20:29:28
11-89 s12 schemat AY do ZX
3/4-90 s13 płytka do AY w ZX
7/8-90 s30 inne wersje
9/10-90 s15 ZX 80K+AY
11-90 s15 to samo w Timex
1-91 s16 ponownie temat


Tytuł: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 10:32:19
Czy ma ktoś jakieś schematy lub inne informacje o ULA do TC 2048 oznaczenie ST 2068 PAL. Chodzi mi o numeracje nóżek układu (gdzie jest pierwsza nóżka względem obudowy i dalsza numeracja na kolejnych bokach układu.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2020.04.14, 10:48:47
O to chodzi? To standardowa obudowa PLCC68.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.04.14, 10:52:04
Hehe, jeśli znajdziesz gdzieś logikę do SCLD (ULA) to podziel się ;)

Schemat Timexa leży sobie tu: https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=2472.msg67333#msg67333

Pierwsza nóżka jest przy kropce na górze układu i liczysz w lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara):

(https://www.sbprojects.net/knowledge/footprints/plcc/plcc68.png)

Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 11:14:05
Trojacek, Klaud - dzięki.
Tytuł: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 13:44:54
Mam pewien kłopot z klawiaturą mojego TC 2048. Nie działają klawisze (5,T,G,V) oraz (6,Y,H,B). Płytka drukowana klawiatury sprawdzona, taśma plus gniazdo w płycie sprawdzone, wszystkie połączenia linii klawiatury z ULA, Z80, ROM-em, U13 i U14 dobre poza jednym połączeniem na linii diody D7 między ULA nóżka 30(A14) a U14 nóżka 2(A7RB') i Z80 nóżka 4(A14) a U14 nóżka 2(A7RB'). W TC 2048 zamontowany jest układ AY-3 8910A na płytce kolegi Rubikus.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2020.04.14, 13:55:49
Ja zwykle sprawdzam kabelkiem, zwierając styki bezpośrednio na gnieździe taśmy na PCB.
Wygląda na to, że masz awarię dwóch kolumn w matrycy klawiatury, czyli nie jest to kwestia diod D1-D8, a raczej układu SCLD, skoro wszystkie ścieżki są OK.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.04.14, 15:09:16
Chyba ktoś a tego forum przerabiał temat zewnętrznego układu odczytu klawiatury w Timexie na podstawie tego schematu.

EDYTA:
Ten temat z protezą był przerabiany tu: Port klawiatury TC2048 (https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=4442.0)
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 18:30:31
Czy to znaczy, że u mnie jest uwalony moduł ULA odpowiedzialny za obsługę dwóch kolumn matrycy klawiatury KB4 ? Czy ULA może być częściowo niesprawna ? Na schemacie TC 2048 (Board rev. 5) jest ścieżka która łączy ULA nóżka 30(A14) z U14 74LS157 nóżka 2(A7RB') i Z80 nóżka 4(A14) z U14 74LS157 nóżka 2(A&RB'). U mnie na płycie nie ma ciągłości między tymi nóżkami wymienionych układów. Może to jakaś inna rewizja płyty ? Czy to może też być przyczyną niesprawności klawiatury ?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2020.04.14, 18:42:25
Zaczyna mnie dziwić, że ten komputer w ogóle działa. Czy "widzi" on całe 48 KB RAM?
Tak, układ może być częściowo niesprawny i mieć uwalone tylko wejście KB4.
Tytuł: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 19:56:17
Dodam, że dodatkowo mój TC 2048 wyposażony jest w AY-3 8910 na płytce od kolegi RUBIKUS. I tu był pewien problem ponieważ  A14 AY-3 pierwotnie poprowadzona była właśnie do U14 74LS157 2 nóżka i z racji braku połączenia tej nóżki z 4 nóżką A14 Z80 nie było dźwięku. Dopiero po bezpośrednim połączeni przewodem obu nóżek A14 AY i A14 Z80 odżył. Co do sprawności pamięci nie jestem wstanie stwierdzić ale gry typu Exolon, Saboteur 1 i 2, Bomb Jack, Boulder dash, Arkanod 1 i 2 i wiele innych plus bardzo wiele dem hula i tam gdzie ma grać AY to gra. Działa również z Interface Plus D. Kiedyś dawno problem z klawiszami spowodowany był przerwaną ścieżką na pcb klawiatury. Po połączeniu cienkim drucikiem b. długo klawiatura chodziła. Problem pojawił się kilka miesięcy temu ale przed montażem płytki z AY. 
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2020.04.14, 20:46:15
To może inaczej: w jaki sposób stwierdziłeś, że CPU pin 4, SCLD pin 30 oraz U14 pin 2 nie są ze sobą połączone? Miernikiem?
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 22:10:35
Multimetrem. Co ciekawe połączenie między ULA a Z80 jest. Nie ma tylko na odcinkach ULA a U14 i U14 a Z80. Może moja płyta nie ma fizycznie takich połączeń ? A istnieje ścieżka, która bez U14 bezpośrednio łączy ULA i Z80. Komp był kupiony od kogoś ale nie widać by było grzebane. Sam kiedyś tylko odłączyłem głośniczek.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2020.04.14, 23:06:41
No dobrze, ale ścieżka od pinu 2 U14 musi dokądś prowadzić?
Jaką masz dokładnie wersję płyty?
Tytuł: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: rafid w 2020.04.14, 23:40:11
Prowadzi do pinu 3 U14 (A7RB) i dalej ULA pin 23 (A7RB) Na całej linii jest ciągłość. Wersja płyty 306-950100-04B.
Tytuł: Odp: Odpaliłem Timexa 2048 po 30 latach - kilka problemów
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2020.04.15, 00:32:51
OK, 4B to faktycznie dość wczesna wersja płyty. Brak A14 na multiplekserach oznacza, że można stosować tylko kości 4416 (późniejsze płyty pozwalają w ich miejsce wkładać 4464). Bez jej schematu ciężko coś stwierdzić (ale skoro działa, to nic stwierdzać nie trzeba).
Ja mam przy sobie tylko wersję 5d i sygnał A14 biegnie tak, jak na zdjęciu. Kolory żółty i czerwony oznaczają ścieżki po dolnej i górnej stronie.