forum speccy.pl

ZX Spectrum => MUZYKA => Wątek zaczęty przez: sajmosia w 2018.10.16, 17:16:49

Tytuł: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.16, 17:16:49
Cytuj
YM262 mozna szukac na tanich clonach SB Pro - bylo tego duzo. z YM3812 (OPL2) jest troche gorzej, bo byl tylko na pierwszych klonach SB.  Co Chinczycy sprzedaja trudno powiedziec, pewno zalezy od sprzedajacego.

OPL2 i OPL3 razem z DACami i opampami sa dostepne w Chinach i sa dosc tanie.

Cytuj
Zawsze chcialem podlaczyc OPL2 do ZX - wyrabial czasowo na XT, to i ZX chyba pociagnie.
Malo tylko pamieci - raczej potrzebne 128K.

Zmontowac OPL2 albo OPL3 do ZX jest w miare latwo, tylko nie ma zadnego oprogramowania do tego.
Tych co wiem, ze programuja na ZX pytalem, ale zaden nie ma czasu albo ochoty, zeby sie podjac a ja nie potrafie.
Jesli znalazlby sie ktos, kto potrafi napisac oprogramowanie albo na poczatek chociaz grajka do OPL2/3 to mozna pomyslec nad sprzetem.

Pozdro.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: silenter w 2018.10.16, 22:23:55
Nie wiem skąd ten wątek został wydzielony ale:
Cytuj
YM262 mozna szukac na tanich clonach SB Pro - bylo tego duzo. z YM3812 (OPL2) jest troche gorzej, bo byl tylko na pierwszych klonach SB.  Co Chinczycy sprzedaja trudno powiedziec, pewno zalezy od sprzedajacego.

Gotowe karty z Adlibem na porcie równoległym są dostępne w sprzedaży.

Cytuj
Zawsze chcialem podlaczyc OPL2 do ZX - wyrabial czasowo na XT, to i ZX chyba pociagnie.
Malo tylko pamieci - raczej potrzebne 128K.

Nawet ZX81 pociągnie. Obsługa układów dźwiękowych Yamahy nie jest bardzie obciążająca niż obsługa AY.

NA ZXach mamy dostępną lepszą syntezę niż OPL - OPN w postaci TURBO FM.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: trojacek w 2018.10.16, 23:55:31
Nie wiem skąd ten wątek został wydzielony

Wygląda na to, że stąd:
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3993.msg60921#msg60921
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.17, 09:17:18
NA ZXach mamy dostępną lepszą syntezę niż OPL - OPN w postaci TURBO FM.

W sumie masz racje, bez sensu zaczalem temat.
OPL na Zx Spectrum nie bedzie, bo jest gorsze.

Pozdr.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.17, 09:22:27
Może nie tyle gorsze, co inne.
Inaczej brzmiące.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.17, 10:03:57
Może nie tyle gorsze, co inne.
Inaczej brzmiące.

Nie, no lepsze juz jest, takze to musi byc gorsze :)

Po prostu skladam sobie powoli PeCeTa Xt Sergieja Kiseleva/Malinova https://www.retrobrewcomputers.org/doku.php?id=boards:isa:isa-backplane:start i budujac karte muzyczna troche mi tych kostek zostalo i pomyslalem, ze moze tu cos z nimi zrobie, ale czuje, ze tutaj watek dobiega konca :)

Pozdr.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2018.10.17, 12:31:20
Masz kości  Yamaha YM3812 ?

Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: Gryzor w 2018.10.17, 13:52:16
Dlaczego niby gorsze ? Przyklad ?
Na OPL2/OPL3 powstalo tysiace melodyjek i dalej powstaja, bo jest i rozwijany player.
Na ZXa i tak nic poza AY sie nie przyjmie, ale to nie powod aby sie nie pobawic w cos innego.
Rownie dobrze mozna podlaczyc przetworniki C/A 16bit - moze i bez sensu, ale zabawa jest.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: silenter w 2018.10.17, 14:04:37
Dlaczego niby gorsze ? Przyklad ?
OPL - 2 operators per channel
OPN - 4 operators per channel  + opcja sampleplayback + opcja wspomagania syntezy mowy + SSG wstecznie kompatybilny z AY.

W syntezie FM to ilość operatorów oraz zaimplementowanych algorytmów stanowi o "mocy/jakości" syntezy.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.17, 15:23:44
Dlaczego niby gorsze ? Przyklad ?
OPL - 2 operators per channel
OPN - 4 operators per channel  + opcja sampleplayback + opcja wspomagania syntezy mowy + SSG wstecznie kompatybilny z AY.

W syntezie FM to ilość operatorów oraz zaimplementowanych algorytmów stanowi o "mocy/jakości" syntezy.

OPL ma wiecej kanalow niz OPN. Ale to nie jest rzecz mozliwosci czy ilosci kanalow i ilosci potrzebnych zasobow, czy ilosci wymaganej pamieci, czy jakosci ze wzgledu na wiek, czy ogolnie latwosci dostepu i ilosci dokumentacji, czy nawet ilosci czy dostepnosci gotowej muzyki. OPN jest lepszy a OPL jest Gorszy, prosze sie nie klocic, bo to bylo postanowione juz osiem postow temu :)

[bluznierstwo dzieci="nie patrz"]
PS: Commodore 64 ma o osiem duszkow wiecej dostepnych niz Zx Spectrum i dlatego jest Lepszy. Nie robmy juz nic z Zx Spectrum :)
[/bluznierstwo]

Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.17, 15:42:10
Na ZXa i tak nic poza AY sie nie przyjmie

Eeeee... Klocilbym sie :)

Cytuj
ale to nie powod aby sie nie pobawic w cos innego.

Mysle, ze gdyby podrzucic taki modul np Yerzmyeyowi, to przyjalby wyzwanie jako cos nowego ....

Pozdro.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: zaxon w 2018.10.17, 18:08:44
Zrobić elektronike to pikuś. Tylko co dalej ? Kilka lat klepałem TSFM, nawet z SAA 1099 które też fajnie gra. I co sie przez te pare lat  pojawiło ?
 Jeden Tygrys do Krunela dodał muzuczke na Saa1099  :D  O TSFM nie wspomne ale chyba nikt nic nie napisał z muzy nowego (Rosjan nie licze) ,  Tygrys zrobił player do ESXDOSA.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.18, 09:06:10
Zrobić elektronike to pikuś. Tylko co dalej ?

Wlasnie z tym pytaniem zaczalem temat....
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: silenter w 2018.10.18, 10:05:52
Kilkanaście miesięcy temu właśnie chciałem zająć się tym tematem.
Korzystając z własnej wiedzy zacząłem próbować programować TSFMa.
Efekt nie był zadowalający a efekty na TSFM sprzętowym i w emulatorze były różne.
Podejrzewam, że problemem były timingi na liniach sterujących.

Poprosiłem tu kilka osób o pomoc polegającą na dostarczeniu w czytelnej formie fragmentu kodu piszącego do rejestrów TSFMa -
nic poza zapewnieniami, że mi pomogą nie dostałem.

Kupiłem więc Sega MegaDrive wrzuciłem YM2612 na podstawkę i zamierzam kupić analizator 16bitowy żeby zarejestrować pełną procedurę statu na tym czipie i pomierzyć timingi.
Kiedyś to skończę ....

 
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2018.10.18, 10:19:35
W takim razie pytanko do sprzetowcow,

OPL3 potrzebuje port Bazowy, A0 i A1, czyli cztery porty pod rzad.

Ktory port bazowy bylby najlepszy ?
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: Tygrys w 2018.10.18, 11:40:08
Zabawne jest to co piszesz silenter.

Dostałeś ode mnie kody źródłowe do playera, który  jest uzyty chociażby w tym dla esxdos, więc nie tylko były deklaracje ale też działania. Zrobiłeś coś z nimi? przeanalizowałeś? Odpisałeś na mail w którym je dostarczyłem?

Wiadomo, najlepiej zwalać na innych ;)
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: silenter w 2018.10.18, 11:48:25
Hmm - właśnie znalazłem maila od Ciebie.
Wieczorem zajrzę .. mea culpa.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: Gryzor w 2018.10.18, 13:38:11
Adlib ma dwa porty - Index i Data. Poniewaz to i tak experyment moze byc dowolny port nie kolidujacy z popularnymi interfejsami typu divIDE.
Tytuł: Odp: OPL2 albo OPL3 do ZX
Wiadomość wysłana przez: silenter w 2018.10.23, 21:06:53
Dzięki Tygrysowi udało mi się wytworzyć dźwięk z tsfm'a.
Nie jestem jeszcze biegły w assemblerze ale dam sobie radę.
Jak sklecisz jakąś płytkę, to coś napiszę pod OPL2/OPL3 - pod względem sposobu dostępu  do bebechów jest bardzo podobne do OPN.