forum speccy.pl

ZX Spectrum => HARDWARE => Wątek zaczęty przez: clayster w 2020.01.12, 01:23:52

Tytuł: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: clayster w 2020.01.12, 01:23:52
Hej, jedzie do mnie Sinclair QL niestety bez zasilacza, golas ale w ładnym stanie wizualnym, wziąłem bo cena czy ni cuda :)
Mozna jakiś zamiennik do niego dostać / dorobic ? Bedę wdzięczny za pomoc.

clayster
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: PABB w 2020.01.12, 09:45:40
Nie słyszałem o jakimkolwiek zamienniku 1:1. Do QL musisz dostarczyć 15.6VAC oraz 9V DC - jeżeli chcesz się bawić w dorabianie, to poniżej znajdziesz pinout.

Moim zdaniem, sensowniej będzie poszukać używanego PSU na "znanych portalach aukcyjnych".
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.01.12, 10:13:09
Zdobycie zasilacza do QL w dobrej cenie nie jest prostą sprawą.
Pewnie folia klawiatury też już będzie do wymiany...
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2020.01.12, 11:56:59
Opracowałem wewnętrzny moduł zastępujący znajdujący sie tam radiator z 7805.
W moim pomyśle, występują dwie przetwornice robiące z 9V napięciea 5V i 12V (które na płycie QL-a jest osiągane poprzez znajdujący się tam stabilizator z napięcia 15V zmiennego).
Niestety, nie jest to zamiennik 1:1 i należy lekko ingerować w sekcję zasilania w QL-u.
Ale za to, można będzie zasilać QL-a tylko napięciem 9V.
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.01.12, 12:27:46
Te 12V z 9V to jakiś "voltage doubler" na 555 czy "boost"?
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: rzookol w 2020.01.12, 12:43:26
Hmm, a nie lepiej wyprowadzić wejścia dla 5V i 12V czy 9V tez jest do czegos potrzebne?
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: PABB w 2020.01.12, 14:57:16
... tu masz również rozwiązanie z wykorzystaniem zasilacza z PC - https://qlforum.co.uk/viewtopic.php?t=1231&start=10 (https://qlforum.co.uk/viewtopic.php?t=1231&start=10)
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: clayster w 2020.01.12, 15:27:56
Dzięki, lekko chyba nie będzie, poszukam jeszcze jakiejś używki jak nie to trzeba będzie kombinować ( w końcu jakoś muszę tego QL odpalić :)  )
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: clayster w 2020.01.26, 15:49:57
Używanego zasilacza nie znalazłem ale za to znalazłem drugiego QL z zasilaczem w stanie nieznanym. Po sprawdzeniu okazało się że drugi odpala od pierwszego uruchomienia. Ten pierwszy raz się uruchomi a raz jakaś kaszanka jest na ekranie. Podejrzewam że trzeba by się przyjrzeć jakimś układom na płycie?. Jest też mały problem z obrazem ciężko ustawić obraz z obu QL na ekranie TV, sprawdzałem na małym crt-ku za pomocą kabla antenowego ( innego nie mam w tej chwili). Czy ktoś ma jakiś schemat do zrobienia kabla rgb-scart ?
Byłbym mega wdzięczny.

PS. Powoli do przodu z QL-ami :)
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: PABB w 2020.01.26, 17:54:46
 ... a jaki jest efekt na tym uszkodzonym po włączeniu - możesz pokazać zdjęcie ekranu?
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: sajmosia w 2020.01.26, 20:08:53
Kabel RGB jest taki sam jak Zx Spectrum +3. Przynajmniej u mnie dzialal.

Tam Przed RAMem sa trzy ulady IC19, IC20 i IC21, 2 * 74LS257 i 74LS245 respektywnie.
NIe tylko u mnie ale wyczytalem ze to ogolnie jest czesta przyczyna problemow z RAMem i docelowo smieci na ekranie zwlaszcza, gdy sa to uklady od National Semiconductor. Wyglada na to, ze seria tych ukladow powkladana w QLe byla wypieczona z zakalcem.




Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.01.26, 21:41:10
Ja układ 74LS245 musiałem wręcz selekcjonować by mi nie sypało śmieciami na ekranie, większość nie chciała działać poprawnie albo zaczynały dopiero po ogrzaniu układu.
Układy innych firm niż TI nie chodziły wcale a z pośród kilkunastu TI udało się wybrać tylko ze 4 poprawnie działające sztuki w moim QL'u.
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2020.01.26, 22:13:48
Chyba 74LS245 f-my Sygnetic pracował poprawnie.
Też w swoim dobierałem, bo się cuda działy po wymianie pamięci.
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: clayster w 2020.01.26, 22:28:55
Hej, właśnie sprawdziłem jeszcze raz oba QL-e na innym crt-ku niestety tylko po kablu antenowym. Jeden się odpala z taką drobną kaszanką na ekranie ale zaraz startuje ( czy to jest normalne ?). Ten drugi  uruchamia się tylko z taką grubszą kaszanką na ekranie , reset nie pomaga. Zobaczcie zdjęcia, ostatnie to z tego który nie odpala.
Tytuł: Odp: Sinclair QL brak zasilacza jaki zamiennik ?
Wiadomość wysłana przez: Maryjan w 2020.01.26, 22:36:37
QL tak się normalnie uruchamia tzn. najpierw widać kolorową kaszkę na ekranie, zaś potem pokazuje się mini menu.
W tym Twoim drugim QL-u prawdopodobnie uszkodzona jest pamięć.