forum speccy.pl

ZX Spectrum => RÓŻNOŚCI => Wątek zaczęty przez: avision w 2020.10.14, 15:14:20

Tytuł: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.14, 15:14:20
Dzień dobry szanownemu gronu :)

Wpadła mi w ręce ta konsola. Uruchamia się ale nic więcej. Nie działa pad. Tzn. nie wiem czy to wina samego pada czy elektroniki wewnątrz. Ściągnąłem serwisówkę  i ewentualnie poprosiłbym o podpowiedzi, co i gdzie sprawdzać.
Na razie po uruchomieniu nie pokazuje się słynna plansza startowa tylko wskakuje od razu gra, ale nie reaguje na pada. Postaram się posprawdzać napięcia i drożność przewodów i dam znać. Liczę na waszą pomoc w razie czego :D
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.10.14, 15:27:30
Zacząłbym od przegwizdania pada miernikiem czy nie ma przerw na kablu i czy styki działają w padzie.
Warto też sprawdzić czy styki aby nie mają zwarcia.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.14, 15:52:19
Konsola bez pada uruchamia się tak samo jak opisałem, więc przypuszczam, że to nie jego wina. Ale oczywiście też sprawdzę. Wieczorem :)
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.10.14, 19:28:03
Jeśli to nie sam pad to może być ubity układ dźwiękowy IC208 AY 3-8912, bo to z jego portu IO obsługiwane są pady w tym ustrojstwie.
BTW. Czy masz jakiś dźwięk z głośnika?
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.14, 20:36:52
Dźwięk jest na szczęście.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.10.14, 21:04:55
Podmień tego AY i wtedy sprawdź czy pad działa, bo może ma tylko port upalony a reszta działa.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.16, 16:59:44
Rozebrałem sprzęt. W środku niezły bajzel. Pad sprawdzony. Oprócz jednego niedomagającego przycisku wszystko działa ok. Na złączach są prawidłowe napięcia 5v i -5V. Na razie nadal brak reakcji. Czasem jak zwierałem na dłużej któryś z przycisków to gra się uruchamiała. Sprawdziłem bezpośrednio na płycie pojemność kondensatorów podpiętych pod piny złącza to podawało dosyć dziwne pojemności ale może to wina spiętych razem z nimi obwodów. Musiałbym wylutować kondensatory i sprawdzić luzem.
Edit.
Własnie zauważyłem, że powinny być trzy napięcia 5v, posprawdzam jeszcze raz.
AY niestety nie mam na podmiankę.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.10.16, 18:54:19
Trochę masz Pan syfex w tej budzie  ;D
Taka ilość kurzu z odrobiną wilgoci potrafi czynić cuda w elektronice  :P
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.17, 19:36:54
Jak jest z wymienialnością AY-3-8912 vs. AY-3-8912A ? Bo fabrycznie jest bez A
Mogę wyciągnąć z innego kompa wersję z A ale nie wiem czy są kompatybilne.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.17, 19:56:52
Sam sobie odpowiem. Znalazłem stronę, na której ktoś miał podobny problem z podmianą w Vectrex-ie. Działa bezproblemowo. No to biorę się do roboty.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.17, 20:39:59
No i wszystko się wyjaśniło. Vectrex ożył. Działa prawidłowo. To teraz recap i chyba muszę w padzie zamienić gumowe przyciski na microswitche, bo nie mam innego pomysłu. Słyszałem o lakierach przewodzących ale nie wiem na ile to wystarczy.
Druga sprawa. Nie ma ktoś na zbyciu AY-ka ? Ewentualnie proszę o podpowiedź, gdzie go najlepiej nabyć.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.10.17, 21:06:45
Jedna wersja AY ma wewnętrzne pull-upy dla portu I/O a druga wymaga zewnętrznych. Daj zdjęcie płytki, będzie łatwiej coś doradzić.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.17, 21:43:34
Schemat wystarczy ?
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.10.18, 09:05:49
Przy wersji A należałoby dodać drabinkę rezystorów 2k2 lub 4k7 jako pull-upy do I/O. Ale jeśli jest dużo miejsca na płytce wsadziłbym tam AY-3-8910 przez przejściówkę. 8910 są łatwo dostępne, produkowane przez kilka firm i są stosunkowo tanie.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.19, 21:36:18
Ktoś by podpowiedział, co może być powodem lekkiego falowania obrazu w kineskopie ? :)
Schemat w załączniku.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: damik w 2020.10.19, 22:17:28
Kondensatory elektrolityczne do wymiany, lub Vectrex stoi w złym miejscu gdzie działają silne pola elektromagnetyczne  ;D

Albo też masz płyty elektroniki nie na swoich docelowych miejscach i coś sieje.

Zależnie od rodzaju obserwowanego rodzaju/typu falowania obrazu  :P
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.20, 10:18:16
Domyślałem się, że pierwsze to kondensatory :) Pole magnetyczne odpada, bo to jest niezależne od miejsca. Obraz delikatnie pływa lewo-prawo.
BTW, gdzie najrozsądniej zamawiać elektrolity ? jest spory rozrzut cenowy.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.10.20, 10:21:08
Potrzebujesz i tak pojedyncze sztuki, więc zrób listę i jeśli będziesz we Wrocławiu zajedź na ul Dworcową do Axela.
Tytuł: Odp: Vectrex
Wiadomość wysłana przez: avision w 2020.10.20, 22:16:19
Myślę porobić przy okazji trochę zapasów, więc pewnie TME wykorzystam. Mam na miejscu w Dzierżoniowie jedyny sklep, ale tam ceny z kosmosu niestety. Wrocław rzadko bywam. Ale dobrze wiedzieć na przyszłość.