forum speccy.pl

ZX Spectrum => RÓŻNOŚCI => Wątek zaczęty przez: rzookol w 2020.11.13, 22:30:39

Tytuł: Mattel Aquarius
Wiadomość wysłana przez: rzookol w 2020.11.13, 22:30:39
Zakupiłem Aquariusa, ale przyszedł bez zasilacza. Zasilacz oczywiście ma jakieś debilne napięcia 8.8V 16V i -19V, ale  ze schematu :
(https://atariage.com/forums/uploads/monthly_05_2014/post-3819-0-36517800-1401192637.png)

widać że są potem sprowadzane do 12V 5V i -12V. I teraz pytanie, jak oleję -12V i wepnę się bezpośrednio w 5V i 12V to tylko port szeregowy nie będzie działał czy ryzykuję czymś więcej?
Tytuł: Odp: Mattel Aquarius
Wiadomość wysłana przez: Klaud w 2020.11.13, 22:37:22
-5V jest tylko do RSa.
Tytuł: Odp: Mattel Aquarius
Wiadomość wysłana przez: pgru w 2020.11.23, 10:43:48
Tu jest trochę więcej o (chyba) tym komputerze: http://oldcomputer.info/8bit/aquarius/index.htm (http://oldcomputer.info/8bit/aquarius/index.htm)

Swoją drogą to nic dziwnego, że ma dziwne napięcia, skoro podobno miał być sprzedawany poniżej kosztów produkcji(ciekawe czy na tym wzorowano się z pierwszymi PS3), a zarabiać mieli na peryferiach i grach.
Tytuł: Odp: Mattel Aquarius
Wiadomość wysłana przez: rzookol w 2020.11.28, 21:57:05
W stronie, którą podałeś na złączu są ładne napięcia, a tak naprawdę jest ten syf co podałem powyżej i są one regulowane jak na schemacie. W Ti99/4a i Spectravideo SV-328, czy nawet Spectrum QL też są jakieś losowe napięcia w zasilaczach regulowane do 5V 12V ....