W zasadzie to mam zapytanie do tych co już coś kombinowali z uruchamianiem tego ustrojstwa

Ostatnio poskładałem sobie NanoSD na płytce otrzymanej od kolegi z forum.
Na początku nie chciało praktycznie wcale działać i zwieszało Speccy za każdym razem, ale od czasu do czasu na "zimno" zatrybiało zaraz po włączeniu i po resecie ponownie odmawiało współpracy.
Wymieniłem RAM z 658512ALFPI-10 (pseudostatyczny z automatycznym odświeżaniem w tle) na pełną statyczną R1LP0408CSB-7UI bo taką akurat miałem pod ręką i w tej chwili wszystko działa prawie normalnie.
Przy czym przy obu pamięciach program divramka.tap zawsze wykazywał że pamięć jest sprawna.

Na jednym Speccy48 działa to w miarę stabilnie, na innym nieco mniej i co jakiś czas się zwiesi, jednak na ZX Max 48 zwiesza się bardzo często, czasem podczas włączania zasilania ale i często w trakcie odczytu plików.
No i jeszcze jest problem z przelotowym IF KempAY od Lotharka, tam to się od razu wszystko wysypuje i kaszani, gdzie np moje stare DivIDE działa bez żadnego problemu.
W związku z tym pytanie, czy kombinować z innymi pamięciami (musiałbym coś pozamawiać bo innych nie posiadam) czy może bardziej skupić się na gmyraniu przy sygnale CLK i uniwibratorze, bo z moich obserwacji na jednych kompach lepiej działa w pierwszym ustawieniu jumpera a na innych lepiej jest na drugim... czy może jeszcze gdzieś indziej szukać problemu, może jakieś pikowe kondensatory gdzieś trzeba dokleić cy cuś ?
A może się czepiam i to tak już ma być bo taka tego uroda jest

Jakie modele pamięci zwykle są stosowane w tym IF, lub na co warto zwracać uwagę podczas uruchamiania ?
Wolę dopytać zanim zacznę zamawiać inne pamięci...