MAT:
Oczywiście na kodowaniu się nie znam, ale co mogę, to powiem.
> Na razie poczytałem to, co znalazłem a potem ściągnąłem źródła (jeszcze do nich nie zaglądałem, bo muszę znaleźć chwilę, żeby opracować metodę wyrwania zawartości z plików TRD) NedoDemo i The Link - oba są jak widzę i jak podejrzewałem pisane w C. Dodanie pamięci i mocy procesora (zwłaszcza w TheLink, który poza normalnym procesorem pracującym w trybie turbo używa do obliczeń Neo General Sound z Z80 taktowanym na 24 MHz) powoduje, że programowanie takiej maszyny w C staje się zdecydowanie sensowniejsze - łatwiej przedstawia się w takiej sytuacji bardziej skomplikowane algorytmy obliczeniowe.
-----------------
Zgadza się - The Link nie gra na NGS, ale na niej liczy (coś jak Atari Falcon na DSP).
Co do procesora głównego, to Eva ma trzy tryby - 3,5, 7 oraz 14Mhz (bo do 14-stu spowalnia ULA). Ale w przypadku tego komputera i tak turbo jest niezłe, bo mówią "it has >no wait<" cokolwiek to znaczy.
> I to zasadniczo tyle... na oko straszna sieczka. Ale patrząc na w.w. dema czy gry robione przez Alone Codera (jak rozumiem to on jest autorem całego rozwiązania) efekty są na prawdę przyjemne.
-----------------
Nie wygląda to źle. Zwłaszcza, że Eva - tak jak SAM Coupe - potrafi w sposób statyczny wyświetlić spectrumowski tryb RGB/8-color, czyli wspomniany w innym wątku obrazek:

Eva też wyświetla statycznie (a 'brytyjczyki' wyświetlają jeden po drugim).
I niby jest 8 kolorów, a wygląda na więcej. Że nie wspomnę o tym, iż do tego ma do dyspozycji całą paletę BRIGHT, jakby chciał dodatkowo podkolorować, albo też jakikolwiek inny kolor z jego własnej palety 64 kolorów. Co dodałoby głębi itp.
> Całość na oko wygląda tak, że goście po prostu doklejają elektronikę realizującą dodatkowe tryby do już istniejącej - w ekstremalnych wypadkach lutując po prostu na pająka
-------------
No bo właśnie o to chodzi, żeby to był ZX Spectrum, a nie jakieś nie wiadomo co.
W Evie jest tak, że to wszystko, co w Pentagonie 128 i ATM było "dolutowane" - tu jest inkorporowane na stałe. Platforma rozwijała się 'płynnie', bez dziury 90/2000.
> Nic dziwnego, że daje się tego używać prawie jak peceta
--------------
Eee, ja tam narzekam. To nadal nie jest porządnie zrobione. Wciąż czekam na jakieś fundamentalne poprawki.
> To teraz jeszcze tylko brakuje mi sprzętu na którym mógłbym tych informacji poużywać...
---------------
Ale nadal polecam, jak najbardziej.
Z resztą częściowo możesz to sobie potestować na 99% perfekcyjnym emulatorze Unreal Speccy.
Tylko jego konfiguracja to pain in da arse.
Za to nie emuluje jedynie NeoGS (a może już tak?

). Reszta - wszystko jest. Po odpowiednim skonfigurowaniu.