Autor Wątek: Numeracja Issue w ZX 48K  (Przeczytany 2339 razy)

Boyo

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Numeracja Issue w ZX 48K
« dnia: 2015.04.16, 16:02:32 »
Witam.
Nie znalazłem tematu na Forum, który by wyjaśniał sprawę numerowania płyt w ZX Spectrum 48K i Plusie.
Stąd moje pytanie, jak się ma numeracja Issue do zmian które zostały wprowadzone w konkretnych wersjach ?
Wiecie, jak widzę numer 3, 4 nawet 6, to spodziewam się jakiegoś skoku jakościowego, unowowcześnień w konstrukcji.
O Issue One i Two nie pytam, bo tam są to początkowe wersje, bardzo pożądane przez kolekcjonerów i rzeczywiście
są one rozróżnialne nawet dla laika.
Pojawiają się Issue 3, 3b, 4a, 4s nawet 6a czy rzeczywiście tak bardzo się różnią od siebie, że musiano nadać im kolejną numerację ?
Będę wdzięczny za rozjaśnienie sytuacji :)
Pozdro.
Boyo
ZX81 / 2x ZX Spectrum 48kB / 3x ZX Spectrum+ 48kB / Inves Spectrum+ / ZX Spectrum+ 128kB / 2x ZX Spectrum +2 / ZX Spectrum +2A Action Pack / ZX Spectrum +3 / Didaktik Gama / TC 2048 / 2x JustSpeccy 128K
A500 2,5MB RAM Gotek HxC / A1200 Blizzard 1220/4+ADD4

coberr

• Miejsce pobytu:
    Gorzów Wlkp
Odp: Numeracja Issue w ZX 48K
« Odpowiedź #1 dnia: 2015.04.16, 16:40:03 »
JA nie pamiętam wszystkich zmian.
Bylo ich troche - w każdej wersji. GŁownie dotyczy to zmian dla układu wokół ULA (oraz samego układu ULA) , adresowania pamięci oraz potwornicy.
Wiem, ze ktoraś wersja chyba 3C? miala chyba nawet odwrócone strony złącza krawędziowego (niech mnie ktoś poprawi w razie czego :) ).
Najwieksza zmiana wystąpila bodajże w wersji 6.
Układ generujacy sygnały dla pamięci ram (kilka scalaków oraz elementów RC)  zostal zastąpiony jednym układem scalonym w obudowie DIL40.
MOżesz porownać wersje :
http://www.worldofspectrum.org/documentation.html#manuals

tylko dziady wzięly sie na sposób i teraz trzeba sobie konto zakładać.

« Ostatnia zmiana: 2015.04.16, 16:54:22 wysłana przez coberr »