Autor Wątek: Gotek - wersje, co wybrać itp.  (Przeczytany 1814 razy)

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
Gotek - wersje, co wybrać itp.
« dnia: 2025.01.09, 21:16:14 »
Słuchajcie, jak to jest z tym Gotekiem? Co kupić, żeby było dobrze?
Na znanym portalu aukcyjnym ceny od ~120 zł do ponad 350.
Czy każdy z nich ruszy z ZX Spectrum (oczywiście przez odpowiedni interfejs)?
Gdzieś tam czytałem, że są wersje z dwoma różnymi chipami, obie ponoć działają (?).

Pytam, bo nigdy Goteka w rękach nie miałem… Brać najtańsze?

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
Odp: Gotek - wersje, co wybrać itp.
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.01.09, 22:36:05 »
Nie masz tak że Gotek to zawsze ten sam model.  Jeżeli kupujesz pod projekt Flashfloppy - to na stronie https://github.com/keirf/flashfloppy/wiki/Gotek-Models  znajdziesz listę kompatybilnych modeli.
Na aukcjach rzadko sprzedawca się chwali jaki model jest w obudowie.  Pytaj się o model albo o zdjęcie PCB gdzie w górnym lewym rogu znajdziesz numer modelu.

Mnie się w zeszłym roku udało kupić za 60 zł na Ali ryzykując że nie będzie działać ale miałem farta i po zmianie firmware zadziałał jako flash floppy.
Jeżeli choć trochę umiesz lutować to warto oszczędzić i kupić bez wyświetlacza i enkodera.  Kupno oddzielnie i samodzielnie zamontowanie jest tańsze niż gdybyś kupił wyposażony Gotek w te elementy.

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.01.10, 20:56:56 »
Dziękuję za wyjaśnienie tematu :)

Czyli chcąc "gotowca" najlepiej szukać z już granym Flash-Floppy, są takie aukcje przystępne cenowo.

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.01.12, 22:49:43 »
Zawsze fajnie jest mieć już gotowca  ale w takim przypadku płacisz dodatkowo za pracę sprzedawcy/specjalisty który za ciebie zrobi.  Dla mnie jest różnica 60zł a około 200zł - ale jak sobie życzysz. Wybór należy do Ciebie.

Powodzenia.