Tego chyba jeszcze nie było na speccy.pl więc jak dobry dział to napiszę co i jak.
Wpisując w Google zapytanie
zx spectrum mapy znalazłem stronę z gotowymi mapami:
Speccy Screenshot MapsZaciekawiło mnie jak samemu zrobić taką mapę i na stronie jest link do
ZX Maps Creator a tam link do
ZX Screen SnapperZX Screen Snapper ułatwia przechytywanie z emulatora do schowka - można dostosować obszar który chcemy kopiować, później wklejamy do ZX Maps Creator i przesuwamy kursorami lub myszą. Następny poziom - po wklejeniu przesuwamy myszą mniej więcej a aby przytulić dokładnie do poprzednio wklejonego używamy klawiszy kursorów na klawiaturze oraz Ctrl lub Shift

Z Controlem automatycznie dosuwa do poprzedniego jeśli obrazek jest w odległości 80 pikseli i mniej a z Shiftem przesuwamy o jeden piksel

Ten sam program ZX Maps Creator można użyć do tworzenia map z innych emulatorów innych komputerów np. emulator CCS64. Tylko tam trzeba ustawić przechwytywanie wybranej części ekranu w pliku konfiguracyjnym emulatora C64.CFG np. dla gry Gordian Tomb będzie to tak:
$SCREENSHOTSTARTX=128
$SCREENSHOTSTOPX=448
$SCREENSHOTSTARTY=114
$SCREENSHOTSTOPY=209
Teraz wystarczy będąc na poziomie w emulatorze zrobić screenshota wciskając Alt+F2 - zapisze jako BMP w katalogu głównym CCS64. Otwieramy plik np. w IrfanView, kopiujemy do schowka po czym wklejamy w ZX Maps Creator.
Proste jak drut a ja się kiedyś męczyłem samą myszą w MS Paint na powiększeniu x2