Autor Wątek: Dyskusja na temat MSX, SAM, CPC, ZX i innych  (Przeczytany 24000 razy)

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
Odp: Dyskusja na temat MSX, SAM, CPC, ZX i innych
« Odpowiedź #30 dnia: 2013.02.09, 12:37:18 »
Szczerze mówiąc w tamtych czasach nie znałem żadnego Smectrumowca, ale czytałem że ci co mieli stacje korzystali z paru niekompatybilnych rozwiązań, przez co gierki się ukazywały tylko na kasetach. Co się  zmieniło dopiero po pojawieniu się ZX+3. Chociaż wcale się z tego nie ucieszyli bo to był jeszcze jeden niekompatybilny z innymi sposób zapisu dyskietek. A do tego drogi. Owszem były programiki do kopiowania między nimi, ale zdaje się że dopiero nowsze wersje TOSa i +3OSa zrobione przez fanów czytały także nieswoje dyski. I wcale wam tego nie zazdrościłem.

Pamiętam że mi się nie udało na 3,5 cala przesiąść, choć nie miałem ciśnień i chciałem tak bardziej z ciekawości. Takie stacje HD do PC miałem pożyczone dwa różne rodzaje, ale żeby Amstrad je widział to trzeba je było przestawić by pracowały jak DD, jednak żeden z 3ech sposobów wyczytanych z zachodniej prasie na tych modelach nie zadziałał. Stacje DD były dostępne tylko do Amig w zewnętrznych obudowach, za drogie. A jak mówiłem że chcę ją wyciągnąć z obudowy i eksperymentalnie podłączyć do CPC, to żaden z kolegów amigowców nie chciał pożyczyć. :(
Zresztą by w pełni komfortowo takie stacje wykorzystać potrzebny był ROM Rodos, zachodnie firmy wysyłać do Polski nie chciały, bo to daleko i jeszcze złotówki nie były wymienialne, a w PL nie znałem nikogo kto by umiał to załatwić. Zresztą miejsca na dyskietkach przecież mi nie brakowało, a poza tym powoli przymierzałem się do przesiadki na A1200. :)
- Jeśli masz w domu światło i wodę, tzn. że masz światłowód. ;)

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #31 dnia: 2013.02.09, 13:38:12 »
No właśnie bądźmy poważni, ;) skoro nie wierzysz że szkoły oficerskie sprowadziły do Polski więcej Amstradów niż wujkowie zza granicy to może masz na ten temat jakieś dane?

A ten polski sklep to pewnie tego Sama z Turcji sprowadził skoro nie z Anglii? :D

Miałem się nie odzywać, ale... Na prawdę nie rozumiesz co piszę czy po prostu jesteś złośliwy? Najpierw piszesz o "Samach sprowadzanych prawie nowych z Anglii" a na moją informację, że był oficjalny import całkowicie nowych wyjeżdżasz z Turcją. Piszesz o tym, że swojego Amstrada kupiłeś z wyprzedaży z jednostki wojskowej - ja na to odpowiadam, że znam sytuację wyprzedaży używanego sprzętu z zakładów itp. a ty znowu wyjeżdżasz z pytaniem nie na temat.

Tak tak, nie bierzmy pod uwagę czynników i argumentów które mogłyby podważyć twoją wizję świata. Bo jak czegoś nie było na giełdzie to znaczy że tego nie było. Tuuurlam się po podłodze. !!

To nie jest kwestia podważania mojej wizji świata tylko próba racjonalnego porównywanie obiektywnych parametrów. Twoje wypowiedzi wiążą ze sobą rzeczy, które nie są ze sobą bezpośrednio powiązane albo porównują całkowicie skrajne przypadki. Ja staram się obiektywnie uśrednić warunki i pokazać, że mimo oczywistego pojawiania się takich sytuacji o których piszesz ceny przeciętne znacznie się różnią od tego co cytujesz.

Jeśli nie rozumiesz moich argumentów to szczerze mówiąc nie mamy więcej o czym rozmawiać.

Micky

• Miejsce pobytu:
    Szczecin
« Odpowiedź #32 dnia: 2013.02.09, 19:35:03 »
Co do popularności napędów 80tr bym się sprzeczał. Przynajmniej na ZX i FDD3000.
Piszac o popularnych napedach HD mialem na mysli napedy uzywane w PC.
W zwiazku z powyzszym naped SD 5.25" powinien byc duzo tanszy.
« Ostatnia zmiana: 2013.02.09, 20:08:45 wysłana przez Micky »

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #33 dnia: 2013.02.09, 20:04:50 »
A tak będąc przy tym temacie - zwłaszcza zgodności dyskietek DD (160KB) i HD (640KB) o formacie 5,25", to teoretycznie można wykorzystać napęd HD (80-ścieżkowy) do odczytu i zapisu również dyskietek DD (40 ścieżek na stronę). W tym celu trzeba zrobić podwajacz impulsów przesuwu głowicy oraz przełącznik stron (w jednej pozycji: strona 0 lub auto, w drugiej pozycji: strona 1). Czy ktoś zrobił coś takiego? Ja mam rozgrzebany pomysł na to, nawet zacząłem robić płytkę testową, ale może ktoś ma gotowca?

Micky

• Miejsce pobytu:
    Szczecin
« Odpowiedź #34 dnia: 2013.02.09, 20:10:29 »
Ja do swojego zrobilem wylacznie elektroniczny przelacznik stron na bodaj 3 TTLach.
Przelacznik wyprowadzilem na zewnatrz w panelu flopa.
Jak sie dobiore do swojej FDD3k to porobie jakies zdjecia :)

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #35 dnia: 2013.02.09, 20:53:47 »
trojacek - Z tego co pamiętam to taki przełącznik w każdej stacji HD był wbudowany i wystarczyło któryś z pinów +5V dać, albo zewrzeć go z masą czy jakoś tak strasznie prosto było. Pewnie różne firmy i generacje sprzętu mogły się nieco różnić, np w niektórych do tego zworka była. Pierwszy lepszy link z Googla http://ohlandl.ipv7.net/floppy/Floppy_Pinouts.html
Pin 2 to High Density Select czyli przełącznik gęstości, w 3,5 przełączał między 9 a 18 sektorów na ścieżce a w 5,25 między 40 a 80 ścieżek. Poszperaj w tym kierunku bo to może być prostsze niż myślisz. :)

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #36 dnia: 2013.02.09, 21:18:04 »
Z tego co ja pamiętam, pin high density select steruje prędkością obrotową, a nie skokiem głowicy.

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #37 dnia: 2013.02.09, 21:18:45 »
Ja do swojego zrobilem wylacznie elektroniczny przelacznik stron na bodaj 3 TTLach.
Przelacznik wyprowadzilem na zewnatrz w panelu flopa.
Jak sie dobiore do swojej FDD3k to porobie jakies zdjecia :)

Oj tam oj tam, do przełączania stron nie potrzeba żadnej elektroniki, tylko sam przełącznik :)

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #38 dnia: 2013.02.09, 22:00:26 »
Założyłbym się że w 3,5 calowej tak jest że to prędkość zmienia ale w dużej decyduje o tym czy pracuje w trybie 40 czy 80 ścieżek.

Micky

• Miejsce pobytu:
    Szczecin
« Odpowiedź #39 dnia: 2013.02.09, 22:45:39 »
Oj tam oj tam, do przełączania stron nie potrzeba żadnej elektroniki, tylko sam przełącznik :)

Ale dla elektronika to nie to samo :)
Do tego mialem future z dwukolorowym LEDem :)

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #40 dnia: 2013.02.09, 23:02:32 »
Ale dla elektronika to nie to samo :)
Do tego mialem future z dwukolorowym LEDem :)

Ja miałem takie fEAture w planach, plan był taki, by niewielkim panelem (wyciętym z zaślepki na drajw 3") zasłonić dziurę powstałą po włożeniu napędu 3" w otwór na 5,25" (ja mam obudowę na 2 napędy 5,25").
Panel nawet zrobiłem, z kolorowymi ledami :) Ale nie polutowałem tego, bo zwykły przełącznik sprawował się wyśmienicie.
Co do sygnału #REDWC (select density), to właśnie nim zmusiłem napęd 1,2MB do kręcenia się na 300 rpm, zamiast na 360 rpm. I sygnał ten nie miał żadnego wpływu na skok głowicy - w pecetach wybieranie co drugiej ścieżki jest robiona software'owo, dlatego po starcie PC słychać było zgrzytanie napędów (głowica była przesuwana na maksymalną pozycję, by określić, czy obsługuje 80, czy tylko 40 ścieżek). Niektóre płyty pozwalały konfigurować napędy w SETUP-ie i wtedy można było ominąć test napędów.
« Ostatnia zmiana: 2016.12.05, 11:00:15 wysłana przez trojacek »

ZbyniuR

• Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #41 dnia: 2013.02.10, 00:30:22 »
1,2MB to jest QD a nie HD 720KB, nie miałem z takimi do czynienia, poddaję się.
Ale chyba prościej będzie znaleźć napęd HD lub nawet DD 360KB niż zmuszenie tej do współpracy, powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 2013.02.10, 00:41:52 wysłana przez ZbyniuR »

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #42 dnia: 2013.02.10, 01:25:45 »
Dokładnie odwrotnie - 1,2MB to HD, a 720KB to QD:
http://en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk#Sizes.2C_performance_and_capacity
Moja stacja 1,2MB działa z FDD3000 jak marzenie, podobnie jak 360KB (5,25") oraz 3". Trzy napędy. Można jeszcze podłączyć czwarty, ale chyba się nie przekonam do 3,5".

Phonex

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #43 dnia: 2013.02.10, 17:31:20 »
Czy ktoś zrobił coś takiego? Ja mam rozgrzebany pomysł na to, nawet zacząłem robić płytkę testową, ale może ktoś ma gotowca?

W STAVI chyba montowali przełącznik do stacji DD, żeby czytać dyskietki SD. O HD nie wiem.