Szczerze mówiąc w tamtych czasach nie znałem żadnego Smectrumowca, ale czytałem że ci co mieli stacje korzystali z paru niekompatybilnych rozwiązań, przez co gierki się ukazywały tylko na kasetach. Co się zmieniło dopiero po pojawieniu się ZX+3. Chociaż wcale się z tego nie ucieszyli bo to był jeszcze jeden niekompatybilny z innymi sposób zapisu dyskietek. A do tego drogi. Owszem były programiki do kopiowania między nimi, ale zdaje się że dopiero nowsze wersje TOSa i +3OSa zrobione przez fanów czytały także nieswoje dyski. I wcale wam tego nie zazdrościłem.
Pamiętam że mi się nie udało na 3,5 cala przesiąść, choć nie miałem ciśnień i chciałem tak bardziej z ciekawości. Takie stacje HD do PC miałem pożyczone dwa różne rodzaje, ale żeby Amstrad je widział to trzeba je było przestawić by pracowały jak DD, jednak żeden z 3ech sposobów wyczytanych z zachodniej prasie na tych modelach nie zadziałał. Stacje DD były dostępne tylko do Amig w zewnętrznych obudowach, za drogie. A jak mówiłem że chcę ją wyciągnąć z obudowy i eksperymentalnie podłączyć do CPC, to żaden z kolegów amigowców nie chciał pożyczyć.

Zresztą by w pełni komfortowo takie stacje wykorzystać potrzebny był ROM Rodos, zachodnie firmy wysyłać do Polski nie chciały, bo to daleko i jeszcze złotówki nie były wymienialne, a w PL nie znałem nikogo kto by umiał to załatwić. Zresztą miejsca na dyskietkach przecież mi nie brakowało, a poza tym powoli przymierzałem się do przesiadki na A1200.