Autor Wątek: Amatorska termowizja  (Przeczytany 4556 razy)

PABB

• Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
Amatorska termowizja
« dnia: 2024.08.03, 17:58:32 »
... do zakupu zbierałem się od jakiegoś czasu, ale jakoś zawsze było nie po drodze ;) Dopiero ostatnio - i to ze względu na kwestie analizy sprzętu strzeleckiego - dałem zarobić panom chińczykom. I muszę powiedzieć, że chwilowo bawię się znakomicie ;)

Rozkręciłem już chyba wszystkie posiadane modele Spectrum i oglądam jak predator...

Zastanawia mnie jak kamerka przyda się do szybkiej diagnostyki uszkodzonego sprzętu; chyba muszę kupić jakiegoś "trupka" i zweryfikować, bo póki co wszystko mi działa ;)

Poniżej kilka przykładów płyty Issue Two - jakość zdjęć kiepska, bo jeszcze nie doszedłem do tego jak obrazki przenieść poza aplikację kamerki bez skalowania.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Amatorska termowizja
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.08.04, 12:36:41 »
Teraz wiadomo, dlaczego na ULA trzeba nakleić radiator.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

Artu2tu

• Miejsce pobytu:
    Prawie Szczecin.
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.08.04, 14:38:41 »
W image3.png 7805 swieci, radiator czarny. To kwestia gladkiej, błyszczącej blachy?

PABB

• Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.08.04, 16:49:40 »
Nie był włączony zbyt długo przed wykonaniem zdjęcia - pewnie dlatego :)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.08.05, 20:27:10 »
Jaki model kamerki ?
Jaka rozdzielczość przetwornika w kamerce ?

Widziałem gdzieś na YT filmik jak gość sprawdzał dolny RAM w Speccy, było ładnie widać które kostki są do wymiany bo były delikatnie cieplejsze. ;)
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.08.05, 20:52:08 »
Bez skali gradientu kolorów na każdym ze zdjęć trudno określić co jest lekko ciepłe, co jest ciepłe, a co już parzy.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.08.05, 21:07:18 »
Czy to taka sama kamerka jak na filmiku ?

https://www.youtube.com/watch?v=fe__bMu7PtA

Zerknij  na moment ~ 15:45 min.

W firmie mamy kamerkę termowizyjną od Fluke, czasem ją wypożyczam jak jest uzasadniona potrzeba, ale ona ma już kilka ładnych lat jednak wtedy to kosztowało kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Te chińskie to z tego co widziałem to już koszt około kliku tyś ale to i tak dla mnie jeszcze za drogo jak za zabawkę na potrzeby mojego hobby.  :-X
« Ostatnia zmiana: 2024.08.05, 21:16:42 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #7 dnia: 2024.08.05, 21:55:25 »
Pojawiła się nowa kamerka na usb-c u chinczykow, o rozdzielczosci 256x192, a to już bardzo dużo w termowizji.
Daje wyjątkową szczegółowość.
InfiniRay P2 Pro
Przy koszcie w okolicach ~1.2k
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #8 dnia: 2024.08.06, 06:05:21 »
InfiniRay P2 Pro z USB-C jest tylko dla Androida a z dodatkową soczewką makro, cena osiąga pułap ponad 1.4k

Taniej można kupić telefon CAT S60 Pro ;) A jak ktoś chce coś nowszego i droższego to ma do wyboru CATa S62 Pro. S62 Pro interpoluje obraz z przetwornika IR (160x120) na obraz ze aparatu foto do rozdzielczości 1440x1080. Niezłe narzędzie dla kogoś, kto często potrzebuje termowizji np w pracy i nie chce nosić dodatkowego urządzenia. Nawet przez dłuższą chwile zastanawiałem się, czy go nie kupić jako podstawowego telefonu.

A w sumie przy zastosowaniu do elektroniki, potrzebna jest kamera co ma tryb makro.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #9 dnia: 2024.08.06, 11:29:17 »
Podobno jest program na PC dla  InfiniRay P2 Pro, ale nie wiem co potrafi i czy dobrze działa.

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #10 dnia: 2024.08.06, 11:53:29 »
Taniej można kupić telefon CAT S60 Pro ;)

Taniej, ale...

The Cat S60 Pro has an IR sensor resolution of 80 x 60 pixels
The Cat S62 Pro has an IR sensor resolution of 160 x 120 pixels

To nadal jest dużo gorzej niż InfiniRay. A przy takich małych sensorach 2.5 raza więcej to ogromna różnica.
Bezpośrednio to decyduje o szczegółowości obrazu. Nie pomoże żadna interpolacja jeśli w Cat S62 jeden punkt obrazu to odpowiednik prawie 3 punktów w InfiniRay.
A obraz z InfiniRay finalnie też jest interpolowany do rozmiaru ekranu tel.

Macro które do niego dodają nie robi jakiejś kosmicznej różnicy, dopiero jest ważne jak się pracuje na jakimś smd bardzo gęstym, może wtedy.
Poza tym to zwykła optyka, wystarczy użyć jakiegokolwiek adaptera macro, nie trzeba tej dedykowanej soczewki.

Pojawiły się już nawet tańsze chińskie klony równie chińskiego InfiniRay :)
Uważam, że te urządzonka są conajmniej warte rozważenia ;)
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #11 dnia: 2024.08.06, 12:34:04 »
Przy tych cenach warte rozwazenia, ale do naprawy Spectrum.. to lekkie przegiecie, raczej ciekawostka.
Za to przydaje sie sie w domu do wykrycia pozeraczy pradu albo wlaczonych urzadzen, czasem mozna sie zdziwic.
Warto zwracac uwage na odswiezanie - kiedys bylo kilka klatek na sekunde, teraz sa 25 i wersje dla mysliwych 50/s.

PABB

• Miejsce pobytu:
    Bielsko-Biała
« Odpowiedź #12 dnia: 2024.08.09, 00:04:21 »
Nad P2Pro przez jakiś czas się zastanawiałem - tym bardziej, że jest teraz na nią spora promocja -> z dodatkową soczewką 1099PLN z wysyłką z naszego kraju. Ostatecznie wybrałem jej brata - T2S+ (1399PLN z fajną walizeczką oraz uchwytem na kamerkę i telefon). W dużym uproszczeniu różnica polega na tym, że ten model ma w płynną regulację ostrości - co wydaje się być ciekawą funkcją (ostrzy na kilka cm, widać wyraźnie elementy na poziomie 0201 :)

Rozdzielczość matrycy - 256x192 (do amatorskich zastosowań mocny overkill  :D )

Jak znajdę chwilkę czasu na dokumentację, zrobię parę sesji z kilkoma retrozłomkami - ciekawe co pokaże :)