Autor Wątek: Sizif 512 działa, ale nie wczytuje esxdos z karty microSD  (Przeczytany 1051 razy)

Stary

• *
  • Miejsce pobytu:
    Okolice Wejherowa
Co sprawdziłem:
- różne karty
- różne systemy kart (FAT 16, FAT 32)
- różne kombinacje softu na karcie
- połączenia z masą, dojdzie zasilania, generalnie czy są przerwy w obwodzie (nie znalazłem).
Wygląda to tak że gdy robię reset z wciśniętą spacją to pojawia się ekran startowy DivMMC ale system nie widzi karty ani tym bardziej nie nie może niczego z niej wczytać

Moje pytanie jest następujące, jak przeprogramować Alterę oraz czy są jakieś inne pomysły na to?

zaxon

Odp: Sizif 512 działa, ale nie wczytuje esxdos z karty microSD
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.03.27, 21:36:58 »
Nie ma powodów do przeprogramowywania Altery.

Inne pomysły ? Przylutowac gniazdko karty SD poprawnie. Na nową kartę pamieci w FAT 32 skopiować ostatniego ESX Dosa, poprawnie. Więc wszystkie foledery i pliki maja być w root karty.  I musi działać. Jeśli nadal nie działa, to https://shop.mumio.dev/USLUGA-uruchomienia-naprawy-Sizif-512-p87
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Stary

• *
  • Miejsce pobytu:
    Okolice Wejherowa
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.03.28, 23:02:21 »
Wszystko o czym piszesz już sprawdziłem. Pozostało mi tylko przeprogramowanie Altery i przelutowanie jej.
Z tego co widzę zmiana softu w Alterze jest prostsza niż zaprogramowanie Atmegi, choć coś. :)
Zobaczymy...

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.03.29, 00:34:41 »
Jeśli kupiłeś gotowca to trzeba reklamować u sprzedawcy, jeśli kupiłeś zestaw lub montowałeś sam z własnych elementów to wpierw może trzeba przelutować tę Altere bo często bywa że są niedoluty/zwarcia na pinach.

Jeśli ALTERA generuje obraz to nie czepiałbym się samego w niej wsadu, może być też tak że jakieś piny są upalone jak też czasem u mnie bywało w używkach z Aliexpress.

Przeprogramować też można, ale raczej nie zmieni to obrazu sytuacji, w najgorszym wypadku jeśli jakiś pin jest uwalony i jeśli nie chcesz wymieniać tego układu to pozostaje identyfikacja wadliwego pinu i przesyntezowanie/rekompilacja wsadu (kod źródłowy jest dostępny na github'ie) na piny nadmiarowe (dostępne są co najmniej dwa na padach z tego co pamiętam), z tym że to już trochę więcej zabawy (w jednym moim przypadku Sizif'a tak się właśnie skończyło).
Jest jednak wada takiego rozwiązania, że wszelkie nowe update'y wsadu Altery będziesz już wtedy zawsze musiał sobie przerabiać pod warunkiem że autor będzie też aktualizował swoje kody źródłowe.  ???

Trzymałbym się tej kolejności działań, bo tak może być taniej.  ;)
« Ostatnia zmiana: 2025.03.29, 01:59:35 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

zaxon

« Odpowiedź #4 dnia: 2025.03.29, 17:35:11 »
Tam od gniazdka SD do Altery nie ma w zasadzie nic po drodzę. Więc oscyloskop sugeruję spakować i odłozyć na półeczkę a wziąć zwykły  miernik z pikaczem i przepikac scieżki.... No chyba że drabinkę rezystorową RN2 , 1k wlutowałeś odwrotnie ?

Programowanie Altery to też  żaden wyczyn. Tylko że,  trzeba mieć programator który sie z nią dogada. A z tymi tanimi z Chin, cóż , bywa różnie ;) Zresztą nadal nie widze powodu dlaczego by ją trzeba było przeprogramowywać ? Przeciez jest tylko  jedno firmware do tego Sizifa ? No chyba że są jakieś nieoficjalne ?
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Łukasz Stilon

• *
  • Miejsce pobytu:
    Kraków
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.04.17, 15:32:58 »
Tak, jak Zaxon poradził: sprawdzić niedoluty i zwarcia gniazdka karty SD, później to samo od strony Altery. Statystycznie od najczęściej występującego:
- niedoluty i zwarcia gniazdka SD
- niedoluty od strony Altery
- zła karta SD (niektóre chiniole nie chcą działać - najpewniejsze są Kingston Canvas Select Plus 32GB i 64GB). Niedziałać potrafią też GoodRAM-y i inne "markowe".
- zły format karty. Ma być FAT32. Kingstony fabrycznie mają exFAT i trzeba je przeformatować.

Przeprogramowanie Altery nie ma najmniejszego sensu, bo podczas programowania przeprowadzana jest weryfikacja.
Na 200 wypuszczonych Sizifów i Neo zdarzyła mi się tylko jedna uwalona Altera, więc tu też na samiuuuśkim końcu.
« Ostatnia zmiana: 2025.04.17, 15:41:53 wysłana przez Łukasz Stilon »