Autor Wątek: amstrad cpc 464 problem z górną pamięcią przy teście  (Przeczytany 240 razy)

sokot

• **
Hej,

Posiadam Amstrada CPC 464 w sumie w doskonałym stanie działającego. Nic nie wskazuje na problemy poza tym że zrobiłem ostatnio test diagnostyczny i  wyszło mi na górnej pamięci coś takiego. Test się nie zamknął pozytywnie tylko szedł dalej w nieskończoną pętlę. Test robiłem na Cartrigdu DDI5 ale to chyba nie ma znaczenia bo na drugim amstradzie sprawdzanym na tym samym kartrigdu i tescie test zamyka się na 7 banku poprawnie. Czy to oznacza że górna pamięć jest wadliwa ? jesli tak to jak dalej to diagnozować ? Mam jeszcze program który się nazywa ROMTEST i tam przechodzi pozytywnie ale nie wiem czy on sprawdza też górną pamięc.

Pozdrwiam serdecznie.

« Ostatnia zmiana: 2025.04.26, 12:32:39 wysłana przez sokot »

McArti0

• Moderator
Odp: amstrad cpc 464 problem z górną pamięcią przy teście
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.04.26, 17:18:09 »
Robisz test pamięci znajdującej się w DDI5. Jeżeli na innym komputerze jest dobrze to znaczy, że jest dobrze a tu nie masz styku gdzieś.
Pamięć podstawowa jest sprawna więc spróbuj test z obrazu dysku
plik dsk jest w ZIP

https://github.com/llopis/amstrad-diagnostics/releases

McArti0

• Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.04.26, 22:25:49 »
chyba niechcący zamknąłem wątek. :D już działa...

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.04.27, 00:59:24 »
Zaxon na fejsie ci odpisał, że DDI5 jest trochę oszczędnościowe bo FW zakładał 4MB RAM a on zrobił na 0.5MB - ale zostawił oryginalny wsad. Te błędy wyłącznie z tego wynikają i tak ma być.
Zielono mi... w temacie Spectrum. Ale zawsze się można douczyć.