Autor Wątek: Klawisze do Elwro Jr  (Przeczytany 5970 razy)

mkamzierczak

• SZUKAM: w sumie to szukam już tylko Jantar 0801 i ODRA jakaś jak się trafi :D
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • Wszystko się znajdzie, to tylko kwestia czasu...
    • Polskie Komputery
Odp: Klawisze do Elwro Jr
« Odpowiedź #30 dnia: 2025.01.06, 23:57:25 »
Jak dobrze odpowietrzasz to nie ma bąbli i wszystko odlewa się dobrze, a żeby sylikon formierski się nie rozrywał dajesz specjalny środek antyadhezyjny do odlewów. Wszystko kupiłem na modelarnia24.pl Tam właścicielem jest też Marcin, który bardzo dobrze ogarnia co i jak odlać i służy pomocą :)
Elkor Karat, Elwro 800 Junior, Elwro 800-2 Junior, Elwro 800-3 Junior, Meritum I, Meritum II, Meritum 3, ComPAN 8, MK45, IMPOL-II, Bosman 8, Elwro 500,  Elwro 600, Cobra, Elwro 801AT, Mazovia 1016, ITM PC 80, MERA 100, MERA 400, Mister Z80 MSA-80, MSM-1, Computex CX-80, IMZ-80

miki1406

• **
  • Miejsce pobytu:
    Skierniewice
« Odpowiedź #31 dnia: 2025.01.09, 23:16:35 »
@damik byłbyś w stanie zrobić taki model ale z mocowaniem pod przyciski MX Cherry?

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #32 dnia: 2025.01.10, 00:56:09 »
Jak napisałem w pierwszym poście to nie ja zrobiłem ten projekt klawiszy Elwro tylko zleciłem jego wykonanie mojemu znajomemu który ma w tym odpowiednie doświadczenie i zajmuje się projektowaniem CAD zawodowo.

Udostępniłem nieodpłatnie to co mam i raczej nie będę już inwestować w dalsze modyfikacje tego projektu. :)
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #33 dnia: 2025.01.10, 18:59:21 »
A widzisz jak to jest,
Daj palca, to "uścisną" rekę :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #34 dnia: 2025.01.10, 22:48:51 »
Co mam powiedzieć, czytajmy posty ze zrozumieniem.  ;D

Tymczasem, pierwsze koty za płoty, walczę z dopracowaniem technologii wydruku SLA aby była bardziej powtarzalna.
Trochę porażek i sukcesów… pewnie z kolejny litr żywicy puszczę w kosz zanim będzie idealnie lub coś koło tego. 😛

Na foto przykład co może iść nie tak, tutaj akurat przykład na klawiszach do Meritum.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #35 dnia: 2025.01.11, 18:10:41 »
No panie kolego, ładnie wyszło.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

miki1406

• **
  • Miejsce pobytu:
    Skierniewice
« Odpowiedź #36 dnia: 2025.01.31, 22:12:05 »
A, czy mógłbyś zamodelowac taki klawisz pod przełącznik MX Cherry?

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #37 dnia: 2025.01.31, 23:25:24 »
Kolego @miki1406, czy liczysz na to że zlecę wykonanie takiego kolejnego modelu a w zasadzie kilku modeli u osoby z odpowiednim doświadczeniem potem zapłacę za to określoną kwotę z własnej kieszeni i następnie udostępnię to publicznie i darmowo ?

Gdybyś czytał ten wątek od początku to dowiedziałbyś się że to nie ja to zaprojektowałem a tylko zleciłem komercyjny projekt u kogoś innego.

Udostępniłem już publicznie i nieodpłatnie klawisze pod Elwro Jr i chyba już mi wystarczy dobroczynnych gestów, chyba że chciałbyś się dołączyć do finansowania takiego projektu.  ;D

« Ostatnia zmiana: 2025.01.31, 23:38:39 wysłana przez damik »

miki1406

• **
  • Miejsce pobytu:
    Skierniewice
« Odpowiedź #38 dnia: 2025.02.01, 12:23:06 »
Widzisz. Faktycznie nie czytałem całości i myślałem, że jesteś autorem projektu :) Wybacz. Niemniej partycypowanie w kosztach nie jest tu dużym problemem. Kwestia tylko, czy taki mój pomysł miałby na tyle praktyczne zastosowanie, że nie byłaby to wyłącznie jednorazowa akcja. Muszę to przemyśleć. Jeśli to nie tajemnica - jak kosztowo wygląda zlecenie takiego projektu?

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #39 dnia: 2025.02.01, 13:40:38 »
Nie wiem jak się mają do tego ceny rynkowe, ale dla mnie koszt (i po znajomości) to ~100zł za godzinę, z tym że nie ma się co łudzić że jeden taki klawisz to tylko jedna roboczogodzina, wszystko zależy od stopnia skomplikowania danego obiektu. ;)
Akurat te klawisze do Elwro miałem niejako w promocji i w tzw transakcji wiązanej, ale kolejne projekty już niestety będą normalnie płatne.  :)

Jeśli wystarczą Ci typowe modele i kształty klawiszy pod styki MX Cherry lub Alps to możesz skorzystać z darmowego generatora napisanego w programie OpenSCAD.

Na przykład tego:
https://github.com/rsheldiii/keyV2

Niestety bardziej nietypowe modele wymagają już pewnych inwestycji lub poświęcenia znacznie większej ilości czasu.
« Ostatnia zmiana: 2025.02.01, 14:14:24 wysłana przez damik »