Prawdopodobnie(na 99%) na Wapniak-u 2017 będzie Elwro 800 Junior. Raczej w sobotę.
http://wapniak.atari.org.pl/Będzie też konkurs dla chętnych(na razie nie wiadomo czy z nagrodami) na napisanie gry w BASICu Elwro(zgodny z ZX Spectrum 48, poza tym klawiatura i ekran obsługuje wbudowane literki z ogonkami, jest więc pole do popisu), ze względu na problemy z magnetofonem zaleca się zabranie kartki z programem i wpisanie go ręcznie.

Dotknij Elwro.
Zabiorę Elwro (800-2, wersja bezdyskowa) na Wapniaka.
Mam kabel monitorowy-Chinch composite (obraz będzie czarnobiały). Monitorek wielkości dłoni, chyba, że ktoś pożyczy swojego na trochę. Możemy też spróbować podłączyć w kolorze(mam przelotkę RGB-SCART, u mnie nie działa), ale ktoś musiałby zaryzykować swój monitor.
Proszę także jak ktoś ma o zabranie jakiś gier na Spectruma(na kasetach) oraz magnetofonu z wejściem z epoki(DIN), najchętniej z kablem krosowanym DIN. Będę miał swój, ale nie działa mi DIN po tych kablach co mam i korzystam z przelotki DIN-jack. Problem w tym, że jest bardzo wybredne we wczytywaniu programów.
Ale z pewnością będziecie mogli pobawić się we wpisywanie literek, zwłaszcza PL znaków na jednej z niewielu klawiatur specjalnie do tego stworzonych. Może napiszecie jakiś program w Basicu...
Acha Elwro będzie prawdopodobnie w sobotę(prawie na 99%, ale ja nie mam samochodu więc będę musiał dotrzeć zbiorkomem lub na piechotę), chyba, że komuś bardzo zależy to możemy pomyśleć o innym dniu.