Tygrys:
> Z ciekawości spróbowałem skonwertować obrazek i udało mi się dopiero za pomocą BMP2SCR.
--------------
No i zgadłeś

, to Spectrum 128K.
> Widać że to jest jakaś odmiana multicoloru.
--------------
Normalnie to nie. Zamienia kolejno trzy ekrany obrazka rozbitego na pececie na trzy składowe: R, G i B.
Ale wtedy mruganie jest nieładne, gdy chcemy wyświetlić jasny obrazek (na przykład taki, jak powyższy).
Żeby poprawnie to wyświetlać należy wyświetlać co linię, a tu - ponownie zgadłeś

- wymagany byłby multocolor. Plus 2 screeny 128K. Trzeci screen korzysta z pamięci poza wideoramem (takie kopiowanie niestety spowalnia proces).
Dla modeli brytyjskich jest to na tyle trudne, że tego typu obrazek bez atrybutów musi być mniejszy, niż 256/192. Wtedy działa.
> Jestem ciekaw jak to wygląda na Spectrumie, w sensie jak bardzo miga

------------------
Miga. Mniej miga jeśli masz wyjście na VGA, wtedy można podłączyć monitor LCD i obraz wygląda porządnie.
Na monitorach i TV kineskopowych, które mają większą wyrazistość/nasycenie, miganie jest większe, chociaż stosunkowo jednostajne.
Niestety całkowicie nie funkcjonuje to na emulatorach (nie mówiąc o próbach nagrywania video).
To raczej staroć, bo po raz pierwszy widziałem ten tryb w 1997 roku, w demie "Power Up" (gdzieś ok. 3:30 minuty)
http://www.zxdemo.org/files/Power_up.zip w obrazku, po którym następuje napis: "Change your pampers" - i pamiętam, że wtedy faktycznie prawie musiałem go zmienić.
Obrazek wyglądał trochę lepiej, niż ten pod spodem (który zrobiłem jedynie poglądowo, bo właściwego obrazka z dema nie znalazłem na sieci).

Obrazki po prawej stronie to jakaś tam wariacja z myślą o SAMie Coupe. Ten zielony wygląda na SAMie w sumie dokładnie tak samo.
Ten z zachodem słońca niestety ma jakoś przesunięta odrobinę paletę i - chociaż niby to samo - to jednak jest jakiś taki bardziej brązowy.
No ale nic - Vox populi, vox Dei, ludzie wolą te po prawej. Na przyszłość będziemy pamiętać.