Autor Wątek: [RC2014] - uruchomione  (Przeczytany 46163 razy)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
Odp: [RC2014] - uruchomione
« Odpowiedź #135 dnia: 2024.12.12, 14:08:18 »
Zainspirowany postem na oficjalnej stronie RC2014 ( https://rc2014.co.uk/modules/ch375-usb-storage/ )
oraz z powodu brakujących plików Gerber pozwoliłem sobie narysować dwie wersje modułu pamięci USB i zamówić je w JLCPCB.
Wczoraj płytki dotarły i dzisiaj zmontowałem po jednej z nich.
Działają jak należy  :D i można je również włożyć pomiędzy inne moduły (optymalna szerokość).

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #136 dnia: 2024.12.18, 15:15:55 »
Kreatywność Chińczyków powoli odbija się na moim portfelu.
Kilka razy otrzymałem powolny procesor NMOS, mimo że zamówiłem wersję CMOS. Jedyną rzeczą, która wyglądała dobrze, było znakowanie na scalaku.
Teraz poszedłem inną drogą i zamówiłem Z84C0008FEC.
Jak widać na zdjęciu, układy zostały dostarczone w oryginalnym opakowaniu, prawdopodobnie taśmia do automatycznego montażu.
W JLCPCB zleciłem wykonanie płytek adapterowych, poszukałem ładnych pinów gniazda i przylutowałem układ.
Podłączyłem procesor do testera, działa nawet na 10MHz, na razie ok.
Podłączyłem adapter z CPU do karty SC730 i działa fajnie.
Jest wystarczająco dużo miejsca na wysokości, a także z boku, pasuje idealnie  8)

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #137 dnia: 2024.12.18, 17:41:09 »
Kreatywność Chińczyków powoli odbija się na moim portfelu.

Dlatego każdą przesyłkę z fałszywymi układami należy reklamować, żądać zwrotu gotówki. Nie jest to wstydliwa forma "januszowania", ale zmuszania chińskich dostawców by ten proceder przestał im się opłacać. Temat fałszywych CPU dość często przewija się na różnych forach i taka reakcja na "pisanki" staje się obecnie normą.

Ten projekt przejściówki jest dobrym pomysłem!

JLS

• Miejsce pobytu:
    Gliwice
« Odpowiedź #138 dnia: 2024.12.18, 20:34:45 »
Projekt przejściówki rzeczywiście fajny, mam taki procesor Z80 w SMD, ale nie jest wykorzystany.
Ostatnio wpadł mi w ręce regulator temperatury, produkcji warszawskiego instytutu ITR.
Był do likwidacji, zdjąłem obudowe, a tam 8 MHz procesor Z80. Wyciągnąłem z podstawki,  uratowałem go przed utylizacją ;)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #139 dnia: 2024.12.18, 21:53:34 »

Dlatego każdą przesyłkę z fałszywymi układami należy reklamować, żądać zwrotu gotówki.

Jeżeli koszty za fracht przekraczają wartości towaru, nie ma to większego sensu ;)

Jeśli ktoś jest zainteresowany plikami Gerber dla adaptera, wszystko, czego potrzebujecie znajdziecie tutaj.
Należy zauważyć że dostępna jest wersja pojedyncza i potrójna.

https://www.martenelectric.cz/z80cpu_qfp44_dip40_adapter.html