To i ja wtrącę swoje 3 grosze.
Też bawiłem się kiedyś OTLA ale za dużo tam nie chciało działać dlatego preferuję inny sposób na szybkie wgrywanie gier do mojego klona ZX. Kabelek oczywiście jak ktoś tu napisał - najlepiej mini-jack stereo do odtwarzacza a po stronie klona pin mono (zsumowany sygnał lewy + prawy) (u mnie to wtyk DIN)
Za odtwarzacz robi przenośny MP3 Sansa Clip z wyjściem mini-jack stereo - trzeba ustawić odpowiednią głośność na jakieś 2/3 (80%)
A pliki turbo robię programem z802tzx w ten sposób iż jak mam plik tap lub tzx z netu to otwieram go w emulatorze, zapisuję jako z80 i z tego robię nowy plik tzx programem którym wspomniałem a następnie przerabiam na WAV lub MP3 programem Tapir.
P.S. Przed zapisaniem do formatu z80 w emulatorze można sobie ustawić domyślne sterowanie np. Kempston Joystick i zastosować POKE czyli nieśmiertelność czy nieograniczoną broń.
Tym sposobem da się wgrać absolutnie każdą grę! Trudno - nie ma wtedy obrazka i oryginalnego loadera gry tylko zmieniony loader programu z802tzx ale 15 sekund i mamy grę wgraną

Jak chcę sobie pooglądać oryginalne loadery to wgrywam tym samym sprzętem pliki .tap lub .tzx przerobione na WAV lub MP3 programem Tapir.
Ja mam te same gry w kilku wersjach na odtwarzaczu MP3 w plikach WAV i w zależności na czym bardziej mi zależy wgrywam odpowiednią wersję np. oryginał aby przypomnieć sobie piękny loader albo wersję turbo (z802tzx) z ustawionym POKE jak chcę np. sprawdzić jakąś grę i przejść do ostatniego poziomu bez nerwów

A jakby tego było mało to na Sansa Clip mam alternatywne firmware RockBox które potrafi odtwarzać plik .tap i .tzx wprost bez wcześniejszego przerabiania na WAV czy MP3
Oczywiście w temacie jest "softowo" więc zamiast odtwarzacza Sansa Clip np. w Windows otwieramy plik .tzx lub .tap (oryginalny lub przerobiony przez z802tzx) w programie Tapir a ten sam kabel mamy wpięty w Line Out karty dźwiękowej komputera - zasada ta sama odpowiednia głośność. W programie Tapir zaznaczamy pierwszy blok i z menu Left lub Right (w zależności w którym oknie otworzyliśmy plik) wybieramy Play i jazda

Czyli odpowiadając w dużym skrócie na tytułowe pytanie - najszybciej to:
Gra w emulator np. Spectaculator, zapis jako z80, przerobienie na turbo tzx w z802tzx i wgrywanie programem Tapir