Autor Wątek: [RC2014] Moduły RCBus  (Przeczytany 1969 razy)

tapy

• Z80 & CP/M
[RC2014] Moduły RCBus
« dnia: 2025.02.02, 11:04:58 »
Postanowiłem założyć wątek, w którym będę prezentował swoje moduły standardu RC2014/RCBus i zachęcam również innych o przedstawianie tu swoich rozwiązań.

Na pierwszy ogień pójdzie właśnie udostępniony na GitHub moduł I2C zbudowany na PCF8584 wraz układami RTC DC1307 oraz EEPROM 24Cxx. Moduł ma wyprowadzoną szynę I2C (złącze jest zgodne z modułami serii SC400), więc można stosować dowolne układy/moduły zgodne z tym standardem.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: [RC2014] Moduły RCBus
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.02.02, 13:33:00 »
Dobry pomysł, myślę że to może być ciekawa lektura.
Fajnie byłoby jeszcze poznać linki do projektów jeśli są dostępne. 😉
Czekam z niecierpliwością na dalsze wpisy, bo pewnie nie znam wszystkich dostępnych modułów.
« Ostatnia zmiana: 2025.02.02, 13:40:01 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.02.05, 20:12:22 »
Kolejny moduł, tym razem transmisji szeregowej na UART 16C450/550 (teoretycznie też na modelach 16C650/750/850, ale to nie zostało sprawdzone). W założeniach miał być to prosty moduł zastępujący często używane w środowisku RC2014 układy ACIA 68B50, które do szczególnie udanych nie należą. Nie wiem jak to się stało, ale ciągle rozwijałem ten moduł i przedstawiony tu jest już jego piątą iteracją (ciągle coś tam dokładałem, zmieniałem koncepcje,...) i najwyższy czas zakończyć tą zabawę. Moduł jest jednokanałowym układem transmisji szeregowej, z możliwością automatycznej kontroli przepływu, posiadający bufor FIFO (dla układów od 16C550 wzwyż), z obsługą przerwań na liniach /INT (tu niestety nie jest w stanie skorzystać z wektorowego systemu jaki oferuje Z80), /IRQA lub /IRQB oraz żądania obsługi DMA na linii /DREQ1. Możliwe jest użycie układów UART w obudowach DIP40 lub PLCC44.
Projekt jest dostępny na GitHUB.

PS. Zdaje się że wyjdę na spamera, jeśli nikt inny tu czegoś nie wstawi... bo obecnie prezentuję moduły które już niedawno udostępniłem, a jest jeszcze cała kolekcja modułów do których nie dodałem repozytorium na GitHub, bo jakoś nie miałem na to czasu i weny (ładniej ubrane w słowa fakt mojego lenistwa).  :D

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.02.06, 07:30:41 »
Nie bądź taki skromny, już się nie mogę doczekać aż wstawisz więcej :)
Kawał dobre roboty. Przy okazji pewnie też niezłej zabawy.
RC2014 jest popularny, ale nie ma aż tak wielu twórców HW jak by się mogło wydawać.
Tym bardziej należą się gratulacje :)

A co do kwestii "różnorodności", to myślę że @Waldek mógłby tu opisać co nieco:
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=6583.msg109865#msg109865
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.02.06, 09:47:10 »
Chciałbym, ale nie jestem programistą sprzętu i nie zaprojektowałem żadnego  modułu.
Nie mam niezbędnej wiedzy.
Jednym z problemów z publikacją moich „modyfikacji” jest zgoda autorów układów.
We własnym pokoju można zrobić wiele, ale publicznie? Jestem bardzo ostrożny w tej kwestii.

Na przykład @Zegar zmodyfikował płytkę terminala FabGL za zgodą twórcy oryginału.
Ja również zmodyfikowałem tą płytkę zgodnie z moimi pomysłami, na przykład obniżyłem ESP32 (WLAN nie jest potrzebny), połączyłem złącze dla klawiatury (PS/2 lub USB) i niektóre komponenty w wykonaniu SMD.
Teraz zmontowana płytka harmonijnie pasuje do ogólnej koncepcji modułów SC700.
Oczywiście dokonałem tej modyfikacji bez zgody dewelopera  ???
Nie wiem czy mogę upublicznić ten „pomysł” tutaj na forum.

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.02.06, 17:24:09 »
...
Na przykład @Zegar zmodyfikował płytkę terminala FabGL za zgodą twórcy oryginału.
...
Nie wiem czy mogę upublicznić ten „pomysł” tutaj na forum.
Nie pytałem autora o zgodę. Sam udostępnił projekt wg licencji http://www.apache.org/licenses/
Zgodnie z jej warunkami udostępniłem zmiany. Ty też możesz. Zrób "fork" i już.  :)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.02.12, 11:53:48 »
Moja modyfikacja modułu FabGL.
Jakie są różnice w stosunku do poprzedniej wersji?
1. Wszystkie 40 pinów magistrali jest podłączonych do płytki.
2. Zwykłe, nieco niezgrabne gniazdo VGA zostało zastąpione nieco smuklejszą wersją.
3. Zmieniłem footprint gniazda PS/2, aby umieścić gniazdo USB w tym samym miejscu.
4) Dzięki zastosowaniu komponentów SMD było więcej miejsca na oddzielne paski złączy Serial-2 i programowania ESP.
5) Element R/C został dodany do 5V klawiatury, aby oddzielić klawiaturę od VCC płytki FabGL.
6. ESP32 został przesunięty nieco niżej w kierunku szyny, aby zachować format płytki.

Dla dokumentacji i lepszego zrozumienia dodaję kilka zdjęć.
Dla zainteresowanych załączam dane Gerber.
Zanim ktoś może złoży zamówienie, proszę o przeczytanie mojego komentarza na temat gniazda VGA.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.02.12, 12:46:53 »
Dodatek do modyfikacji modułów RC2014 ze specyficznym gniazdem VGA.

Zakupiłem 10 takich gniazd przez internet w połowie zeszłego roku, niestety nie jestem już w stanie powiedzieć kto mi je sprzedał.
Długo szukałem na Aliexpress, przejrzałem wszystkie zamówienia z Łomianek, przejrzałem moje zakupy na eBay, nie mogę już znaleźć źródła gniazd  :(
To oczywiście sprawia, że dane Gerbera są prawie bezużyteczne dla FabGL!
Ale może ktoś rozpoznaje te gniazda i znajdzie dostawcę, to byłoby oczywiście fajnie.

Oto kilka szczegółowych zdjęć gniazda VGA.
Z tyłu gniazda znajduje się numer :20292
A z przodu obok otworów napis: SUYN albo SUYIN i przesunięta 4.
Dużą zaletą tego gniazda jest jego wysokość wynosząca zaledwie 9,1mm!
Umożliwia to zamontowanie tej karty obok lub pomiędzy innymi kartami.

« Ostatnia zmiana: 2025.02.12, 13:02:18 wysłana przez Waldek »

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.02.12, 17:49:49 »
Takie znalazłem, ale w żółtym sklepie ;)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #9 dnia: 2025.02.12, 18:33:51 »
Tak, również znam i posiadam tę wersję gniazda VGA.
Załączone zdjęcie przedstawia 3 rodzaje gniazd, które znam.
Pierwsza z nich jest często spotykana w adaptorach HDMI do VGA, tutaj trzeba odpowiednio przerobić płytkę drukowaną.
Druga, którą znalazłeś w żółtym sklepie, myślę, że można by ją ewentualnie wykorzystać do adaptera.
Mój problem polega na rysowaniu otworów szczelinowych tak, aby JLCPCB je zaakceptował.
Trzecie gniazdo jest tym, które wykorzystałem w FabGL.

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #10 dnia: 2025.02.13, 11:00:27 »
Z czystej ciekawości  :D

Pokusiłem się o zaprojektowanie płytki drukowanej w formacie RC2014 dla obwodu PicoTerm z tych źródeł:
https://rc2014.co.uk/modules/pi-pico-vga-terminal/
https://github.com/RC2014Z80/picoterm
https://github.com/RC2014Z80/picoterm/blob/main/docs/picoterm-conn.md

Ponownie użyłem tego samego gniazda VGA co w FabGL.
Terminal działa bardzo dobrze, ale niestety ma niewiele opcji ustawień.
W porównaniu z planowanym podłączeniem klawiatury za pomocą adaptera OTG, dałem Pico dwa piny więcej i dzięki
tej zmianie możliwe jest teraz podłączenie klawiatury USB bez nieporęcznego adaptera OTG.
Planowane rozszerzenie o gniazdo kart SD jest również dostępne na płycie.
Nie wiadomo jeszcze, czy deweloperzy będą nadal wspierać i rozwijać ten projekt.

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #11 dnia: 2025.02.13, 14:24:13 »
Dobrze rozumiem, że PicoTerm generuje obraz monochromatyczny w trybie 80 kolumn?!

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #12 dnia: 2025.02.13, 16:21:29 »
Jeszcze ich nie policzyłem, ale firmware to obiecuje  ;D